Súboj mlynčekov Baratza Sette vs. Mahlkonig Vario Home

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 17.02.2017
Súboj mlynčekov Baratza Sette vs. Mahlkonig Vario Home

Na náš trh konečne zavítala novinka z dielne Baratzy, a to konkrétne ich mlynček na domáce použitie – Sette. Jeho priamym konkurentom je mlynček s podobný zameraním – Mahlkonig Vario Home, ktorý je taktiež vyrábaný aj firmou Baratza (ako model Baratza Vario Home).

Na prvý pohľad sú mlynčeky identické a aj ich zameranie je rovnaké – náročný domáci kávopič. Ostatné atribúty majú mierne odlišné.

Ako môžete vidieť aj v tabuľke, tak ten najväčší rozdiel tvorí tvar kameňov. Vario má ploché oceľové (možnosť použiť aj keramické, ale ja používam oceľové) kamene o rozmere 54 mm, kým Sette má oceľové kónické o rozmere 40 mm. Je bežným zvykom, že sa pri kónickom uložení kameňov točí ten vnútorný, no pri Sette to inžinieri z Baratzy spravili opačne a točí sa vonkajší kameň, kým ten vnútorný je pevný. Podľa ich slov má táto inovácia zrýchliť mletie a zvýšiť konzistentonť (to sa im z časti podarilo). Pozrime sa teda na priamy súboj v tabuľke nižšie.

* Pri meraní som použil rovnakú kávu praženú na odtieň City+. Oba mlynčeky som nastavil tak, aby dávkovali 18 gramov. Hrúbka mletia bola nastavená na prípravu espressa s ratiom 1:2 na 30 sekúnd extrakcie.

Čo teda z tabuľky vyplýva? Sette je značne rýchlejšie, menej páli kávu, ale je menej konzistentné. Vario je veľmi konzistentné, ale melie pomalšie a kávu trošku viac prepaľuje.

Ešte pár slov k Sette

Nastavenie mletia: Veľmi sa mi páči, ako sa nastavuje hrúbka mletia na Sette. Na Vario sa mi občas posúvajú tie malé umelohmotné gombíky a mletie sa tak rozladí. Sette to má vyriešené lepšie a celý ten systém je pevnejší a rozladenie mletia nehrozí. Taktiež sa veľmi dobre prechádza medzi jemným mletím na espresso a hrubším na filter, takže nie je problém si spraviť espresso, potom prestaviť mletie na filter a potom zas naspať na espresso, a okamžite dostanete skvelú kávu bez nutnosti dolaďovať ďalej. Taktiež je tu možnosť mať uložené až 3 rôzne profily (čas mletia).

* Nastavenie hrúbky mletia na Baratza Sette vs. na Mahlkonig Vario.

Hlučnosť mletia: Prístroj na meranie hluku nemám, ale je evidentné, že rýchlosť mletia Sette je vďaka silnejšiemu a hlučnejšiemu elektromotoru. Hučí viac ako Vario Home.
Kamene: oceľové, kónické, 40 mm
Nastavenie hrúbky mletia: 30 políčok hrúbky + 9 políčok makro
Veľkosť násypky na kávu: cca 300 g
Váha: 3,2 kg
Rýchlosť mletia: 3 – 5 g / s.

EDIT K 8. 3. 2017

Po napísaní recenzie uplynuli necelé 2 týždne a počas tejto doby sa nám pokazili 2 mlynčeky Sette. Takže aj keď je parametrami a vzhľadom zaujímavejší, tak ho zatiaľ neodporúčam kupovať. Treba asi počkať na vylepšenú verziu.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes