Keňa a káva

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
O pestovateľských krajinách 19.06.2017
Keňa a káva

Keni patrí len 22. miesto v množstve vypestovanej kávy, ale kvantitu jednoznačne vynahrádza kvalitou. Keňské kávy sú moje najobľúbenejšie kvôli ich nádhernej ovocnosti, sladkosti a aróme. Aj napriek tomu, že susedí s Etiópiou, tak kávovník sa tu začal pestovať až o 500 rokov neskôr, niekedy okolo roku 1893.

V roku 1930 si najala keňská vláda firmu na vyšlachtenie novej odrody kávovníka, ktorá bude „ušitá na mieru” podmienkam ich krajiny. Úlohy sa chopili Scott Laboratories (preto SL) a skrížením odrody Bourbon a divokej Etiópie vyšlachtili 2 nové odrody. Následne vláda rozdala veľké množstvo týchto kávovníkov obyčajným ľuďom a farmárom. K dnešnému dňu tvoria odrody SL 28 a SL 34 až 90 % produkcie kávy v Keni. Obe odrody majú nezameniteľnú arómu a chuť a majú vysokú úrodnosť a nádherné, kvalitné zrná. Zvyšných 10 % produkcie tvoria odrody ako Ruiru 11 alebo K7, ktoré sú vyšlachtené Canephory a pestujú sa spolu s Arabikami, pretože odpudzujú škodcov.

Keňa a káva

Veľmi podobne ako v Etiópii, aj v Keni funguje systém mikro farmárov, ktorí spolupracujú so spracovateľskými stanicami, alebo sa určitým percentom podielajú na ich chode. Spracovaná káva sa následne obchoduje na burze v Nairobi, kde je káva ohodnotená naozaj férovo a tie kvalitnejšie sa predávajú drahšie. Aj tento systém motivuje farmárov produkovať kvalitnejšie kávy. 

Hlavné regióny, kde sa pestuje kávovník

V Keni je viacero mikro regiónov, kde sa pestuje kávovník. Všetky sú ale v okolí pohoria, bývalej sopky Mt. Kenya, ktoré sa tiahne až k hlavnému mestu Nairobi. Tie najznámejšie regióny sú Kirinyaga, Nyeri, Muruka, Embu a Kiambu. Keďže medzi regiónmi nie je veľká vzdialenosť, tak kávy z rôznych regiónov chutia veľmi podobne. Kávovník sa v každom regióne pestuje vo vysokej nadmorskej výške (1500 a viac m n. m.) a vo vulkanickej pôde. Nech už zvolíte ktorýkoľvek región, určite sa v týchto kávach nesklamete.

Chuťový profil káv z Kene

V Keni sa až v 95 % prípadoch používa mokré spracovanie čerešní. Táto metóda znásobuje ovocnosť káv. Keňské kávy sú veľmi svieže, sladké a ovocné, s tónmi bobuľového ovocia a citrusov. Sú výborné na prípravu cez rôzne alternatívne metódy a filtre, ale aj na skvelé, ovocné espresso.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes