Honduras a káva

Peter Szabó | 19.06.2017 O pestovateľských krajinách
Honduras a káva

Produkcia kávy v Hondurase začala pomalšie než u jej okolitých susedov. Dnes však je táto komodita jedným z najdôležitejších faktorov ekonomiky. Od roku 2011 sa krajina stala najväčším producentom kávy v strednej Amerike a 7. najväčším producentom na svete. Kávovému farmárčeniu sa tu venuje až 30 % obyvateľstva,  čo je vyše 110 000 rodín a z toho až 92 % vlastní micro-loty. Podobne ako v Guatemale, aj tu sa pestujú tradičné odrody kávovníka, ako sú Typica, Bourbon a Caturra.

Prvý kávovník sa dostal do krajiny niekedy okolo roku 1800 vďaka obchodníkom. Kultivácia prebiehala veľmi pomaly a rastlina sa dlho používala len ako okrasná, alebo na malé, domáce pestovanie.  Mnoho režimov a vládcov sa snažilo urobiť z kávy silnejšiu komoditu, ale banánovníky mali v krajine veľmi dlhú tradíciu, a tak to mal kávovník ťažké. Skutočná kultivácia začala až od polovice 20. storočia. Kým plantáže s banánovníkmi vlastnili veľké korporácie, tak plantáže s kávovníkmi patrili drobným farmárom. Títo farmári mali veľmi ťažké podmienky na obchodovanie s kávou, pretože infraštruktúra krajiny bola zlá a ich obchodné znalosti boli nízke. Preto predávali svoju úrodu veľmi lacno pašerákom, ktorí následne kávu predávali ako Guatemalskú za značne vyššie ceny. Dobrou správou bol fakt, že si zákazníci nevšimli, že kávy z „Guatemaly” sú vlastne z Hondurasu. To znamenalo, že kvalitatívne sú na rovnakej úrovni.

Honduras a káva

Skutočný zlom nastal v roku 1970, kedy sa vláda po vzore suseda z Guatemaly rozhodla založiť národnú kávovú organizáciu IHCAFE (Institutio Hondureno del Café), ktorá mala farmárom pomôcť v obchode, ale aj pestovaní. IHCAFÉ vykupuje kávu od farmárov za férové ceny a vytvorila jednotnú, ucelenú značku Honduraskej kávy. Okrem toho, v každej pestovateľskej oblasti otvorila laboratórium, kde sa môžu farmári vzdelávať a posielať svoje kávy na rozbory.

Kvalita pôdy na pestovanie kávovníka je výborná, ale farmárom sťažuje prácu nevyspytateľné počasie. V krajine sú časté lejaky, ktoré sťažujú a predlžujú sušenie káv. Aj napriek tomu, že mnoho farmárov vlastní spracovateľské stanice, kvôli IHCAFÉ sa ich káva obchoduje pod jednotným názvom krajiny a oblasti, z ktorej káva pochádza. Síce až 92 % káv pochádza od drobných farmárov, ale tie sa zmiešavajú do spoločnej zmesi, ktorá je rozdelená len podľa regiónu a nadmorskej výšky, v ktorej sa kávovníky pestujú. Myslím si, že krajinu ešte len čaká tá skutočná vlna výberovej kávy a neviem sa jej dočkať.

Chuťový profil káv z Hondurasu

Priemerná nadmorská výška všetkých pestovateľských oblastí je 1400 m n. m. a až 99 % káv sa spracuje mokrou metódou. Kávy z rôznych oblastí preto chutia veľmi podobne. Najviac pripomínajú kávy z Guatemaly, z oblasti Atitlán, ale majú menej výraznú aciditu a ešte mohutnejšie telo. V chuti dominuje aj mliečna a horká čokoláda a dochuť je oriešková.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes