China Yulan: Extrémna káva od železnej kávovej lejdy

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 21.03.2023
China Yulan: Extrémna káva od železnej kávovej lejdy

Pili ste už kávu z Číny? Ak nie, vôbec sa nemusíte hanbiť, pretože ani náhodou nie je častá a bežná. Najľudnatejšia krajina sveta jej veľa nevypestuje, ale keď som u dodávateľa nejakú zahliadol, neváhal som. Ochutnanie vzoriek ma dostalo a vedel som, že túto kávu pre vás musím uloviť. A tak sa aj stalo.

Prvá zaťažkávacia skúška prišla na košickom festivale Káva Čaj Čokoláda, kde sme ju so sebou vzali. Dopadlo to vynikajúco, káva zožala obrovský úspech a vypredala sa ako prvá. Pôvodne sme s jej nasadením na eshop chceli ešte chvíľu počkať, ale nedalo sa. Bombardovali ste nás množstvom správ a doslova ste si ju vypýtali. China Yulan je k dispozícii a ako inak, opäť ide o kávu, ktorá v sebe ukrýva príbeh.

Železná kávová lejdy

Za jej dopestovaním stojí Yalan Li, označovaná aj ako „železná kávová lejdy“. S kávou začala pracovať ešte v roku 1992, kedy bola zamestnankyňou inej spoločnosti a naučila sa kultivovať sadeničky. Následne sa rozhodla otvoriť vlastnú kávovú škôlku a vďaka príjmom sa jej neskôr podarilo založiť aj farmu.

V roku 1999 prišla tvrdá rana osudu a jej poctivo budovanú farmu zničili mrazy. Kávovník mrazy nezvláda a Čína leží v pásme, kde sa občas predsa len môžu vyskytnúť. Yalan mala smolu. Na danom mieste to vzdala a s rodinou sa vrátila späť do rodnej dediny, kde pôsobí až do dnešných dní.

1 

Produkcia vysokej kvality

Veľmi jej pomohli roky 2005 až 2012. V tom čase boli ceny kávy pomerne vysoké a zo zisku sa jej podarilo vybudovať spracovateľskú stanicu. V období nízkych cien v rokoch 2012 až 2020 sa zamerala na produkciu vysokej kvality, vďaka čomu sa dokázala odlíšiť a prežila. 

Yalan pomáha jej dcéra Xuelian, ktorá vyštudovala spracovanie kávy. V roku 2019 spoločne založili spoločnosť DiFan, ktorá okrem pestovania a zberu kávy zastrešuje aj jej spracovanie. Viacero činností dostali pod jednu strechu a dokážu sa tak presadzovať aj na konkurenčne nabitom trhu.

Extrémna fermentácia

Ja som sa rozhodol, že pre vás obstarám varietu catimor, ktorá bola fermentovaná neuveriteľných 360 hodín! Totálny extrém. Prebieha to asi takto: kávovníkové čerešne sú najskôr celých 15 dní fermentované a následne presunuté na africké postele, kde prebieha sušenie. Pomocníci ich musia neustále prehrabávať a otáčať, aby schli rovnomerne.

Po piatich dňoch na posteliach sa čerešne presunú do mechanických sušičiek, kde pokračuje ich pomalé sušenie na požadovanú úroveň vlhkosti. Vysušená čerešňa potom čaká mesiac na sklade a následne z neho hullingom vylúpnu zrná. Až v tejto chvíli je veľdielo pripravené na export.

Ako chutí China Yulan?

Som veľmi zvedavý na to, či vám bude káva z juhozápadnej čínskej provincie Jün-nan nachádzajúcej sa pri hranici s Vietnamom chutiť rovnako ako mne a návštevníkom festivalu Káva Čaj Čokoláda. K dispozícii ju máme v svetlom i tmavom pražení, aby si na svoje prišli milovníci filtrovanej kávy, ovocného i klasického espressa.

Aróma kávy je prenikavá a výrazná, až korenistá. Telo kávy je mocné a čokoládové. V chuti dominuje horká čokoláda, ktorá sa dopĺňa s červeným hroznom a náznakom klinčekov. Dochuť kávy sa nesie v podobnom duchu. 

Chcete kávu ochutnať? TAK KLIKAJTE SEM! Prajem vám príjemné ochutnávanie a užívanie kvalitnej kávy. Ja už medzitým lovím ďalšie parádne kúsky, ktoré čoskoro pribudnú na eshope coffeein.sk. 

Majte sa,

Peťo Szabó

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.