Je jemné mletie lepšie pre French Press kávu?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 08.12.2023
Je jemné mletie lepšie pre French Press kávu?

Príprava kávy vo Frech Presse je jednou z najjednoduchších a najlacnejších metód prípravy kávy. Ale je možné zmeniť klasickú French Press kávu na výnimočnú použitím jemnejšieho mletia?

Môže to odporovať všetkému čo doteraz viete, ale pozrite sa, prečo by používanie jemnejšieho mletia malo zmysel.

2

NESPOCHYBNENÁ METÓDA

Svet kávičkárov si zvykol na ladenie času extrakcie, veľkosti mletia a iných faktorov na získanie dokonalej šálky kávy. Zvyčajne tak robíme prelievaním, espressom či metódami AeroPress varenia a skromná French Press káva bola pritom trochu prehliadnutá.

Všeobecne je zhoda na tom, že French Press sa najlepšie používa s hrubo mletou kávou a vodou tesne pod teplotu varu. Kávu necháme tri až päť minút ponorenú a je hotová. 

Samozrejme, všetky tri premenné v tejto metóde sa dajú upraviť. A všetky sa tiež navzájom ovplyvňujú, takže ak zmeníte jednu, mali by ste zvážiť ďalšie dva faktory.

3

Prečo sa väčšinou používa hrubé mletie?

Môže sa vám zdať zvláštne, kúpiť si drahý mlynček a používať ho s French Pressom. Ale ak chcete skvelú kávu, mali by ste to zvážiť. Kvalitný mlynček bude totiž konzistentne produkovať mletú kávu.

Nekonzistentné mlynčeky obsahujú rozsah veľkostí častíc. Nízko kvalitný mlynček môže produkovať veľa odpadu, ktorý výrobca kávového sitka KRUVE porovnáva s kávovým prachom. Príliš veľa z nich vytvára kalnú alebo horkú kávu.

Ak použijete hrubo mletú kávu, pravdepodobne nebude obsahovať odpad. To znamená, že nebudete mať zakalený pohár so zmätočnými chuťami. Použitím kvalitného mlynčeka a sitka na kávu sa tento problém vyrieši.

4

French Press je ponorná metóda varu, čo znamená, že káva sa extrahuje dlhšie ako pri iných metódach. 

Z tohto dôvodu zvyčajne používame hrubšie mletie na spomalenie lúhovania a zabránenie nadmernej extrakcie.

Keď sa preleje, jemnejšie mletie môže brániť prietoku vody. Toto nie je prípad French Pressu, takže môžeme experimentovať. Zvážime čas varu, ak upravíme veľkosť mlynčeka, aby sme zabránili nadmernej extrakcii a neobmedzujú nás obavy, že voda môže prechádzať cez sitko.

5

Argument pre jemnejšie mletie 

Jemnejšie mletie umožňuje rýchlejšiu extrakciu aromatických látok. Vzhľadom na to, že má väčší povrch, rozpustné látky sa rýchlo extrahujú z kávových bôbov do vody.

Veľkosť mletia nemení nič na tom, čo sa extrahuje. Všetka príchuť je pripravená na extrakciu, veľkosť mletia dáva viac-menej tú chuť ešte pred pridaním vody.

6

Ak necháme vode viac času na styk s kávou, získa viacero chutí. Môžeme to urobiť predĺžením času varu, ale keďže voda sa ochladí, môže byť menej účinná ako využitie rovnakého času s jemnejším mletím.

Jednou z obáv z používania jemnejšieho mletia je, že káva skončí zakalená a nečistá. Možno si myslíte, že jemno mletá káva prejde cez povrch filtra. Kvalitné French Press kávovary majú dostatočne jemný povrch na to, aby si udržali strednú veľkosť a káva sa po nasýtení rozšíri.

7

James Hoffman (autorom World Atlas of Coffee), odporúča použiť stredne mletú kávu, miešať po štyroch minútach, a potom ju nechať variť päť až sedem minút. Hovorí, že French Press je jedným z „najtolerantnejších spôsobov“, ako urobiť kávu. Dlhý čas infúzie uľahčuje dobrú extrakciu. Odporúča, aby ľudia vždy experimentovali s lepším spôsobom. Káva bude lepšia a potom narazí na horkosť. V tomto bode budete musieť mlieť hrubšie a budete mať chuťovo čo najviac z kávy.

Ak meliete príliš najemno, môžete vytvoriť kávu, ktorá extrahuje príliš veľa horkých zlúčenín a je nepríjemná na pitie, čím môžete naraziť na bod nadmernej extrakcie. 

8

Ako používať jemnejšie mletie

Toto je metóda, ktorú odporúčame ako východisko pre vaše vlastné experimenty s veľkosťou mletia.

Káva

Použite 35 g kávy (tesne pod 475 ml) vody. Jamesova metóda zahŕňa používanie digitálnej stupnice, aby ste sa uistili, že presne viete, koľko kávy a vody používate a môžete ich podľa potreby prispôsobiť. Kávu pomeľte stredne až stredne hrubo na kvalitnom mlynčeku. Ak je pre vás čistá káva dôležitá, vyskúšajte sitko na kávu, aby ste odstránili odpad. 

9

Metóda

Vo svojich prvých pokusoch použite vodu, ktorá je tesne mimo varu (okolo 93 ° C). Vodu priveďte do varu a počkajte asi 30 sekúnd, kým sa trochu ochladí.

Po premiešaní kávy a vody zakryte nádobu viečkom a zasuňte veko nahor. Nemalo by sa dotýkať kávy. Voda sa v sklenenom poháriku rýchlo ochladí, takže kryt je len na izoláciu varu počas extrakcie.

Po siedmich až desiatich minútach takmer všetky častice kávy klesnú. Sledujte to a zaznačte si, kedy ste pripravení stlačiť piest. Pokračujte veľmi pomaly, aby ste predišli miešaniu jemných častíc.

10

Nechajte trochu priestoru medzi povrchom a kávou. Po tomto bode necháme kávu dosť nasýtenú na to, aby sa potopila a zabránila bahnitému varu. Turecká káva používa rovnaký koncept.

Opatrne nalievajte, aby ste nenarušili okolie a nechajte posledných pár lyžičiek v hrnci pod povrchom, aby ste nepili túto nečistú časť.

Teraz zopakujte celú metódu s jemnejším mletím a uvidíme, či si všimnete rozdiel.

Aby ste s French Pressom dosiahli čo najlepšie výsledky, choďte ešte o dva stupne jemnejšie.

11

Úprava teploty vody pre jemnejšie mletie

Keď upravujete veľkosť mletia, mali by ste zvážiť aj teplotu vody. Pretože jemnejšia káva má väčšiu plochu, extrahuje sa rýchlejšie. Zníženie teploty vody môže spomaliť extrakciu a pomôcť zabrániť horkosti z nadmernej extrakcie.

Pri použití stredného mletia môžeme znížiť teplotu vody z odporúčaných 93 °C. Použitím vody okolo 91 °C a varením trochu dlhšie môžeme dostať šálku, ktorá sa vyhýba horkým tónom nadmernej extrakcie.

Ak by sme znížili teplotu vody hrubou mletou, mohli by sme dostať nedostatočne extrahovanú šálku, pokiaľ by sa nepredĺžil čas varu na kompenzáciu. Kľúčovým bodom je, že všetky príslušné faktory sa navzájom ovplyvňujú. Jeden zmeníte, pravdepodobne budete musieť zmeniť aj druhý.

12Niektorí ľudia sú veľkými fanúšikmi varu. Podľa nich, ak je káva dobrá, nemôžu nastať chyby.

Existuje toľko rôznych spôsobov varenia kávy, že je najdôležitejšie pochopiť koncept extrakcie a hrať sa s ňou. Ide o vyváženosť premenných, aby ste našli svoju dokonalú metódu. Skúste rôzne teploty vody, veľkosť mletia, a čas varu a uvidíte, čo vám vyhovuje.

13

Aký druh French Pressu?

Stojí tiež za zmienku, že štandardný sklenený French Press neudržiava stálu teplotu varu.

Ak si myslíte, že sa chcete hrať s premennými a nájsť najlepšiu metódu, skúste keramickú nádobu alebo pridajte izolačnú vrstvu do sklenenej nádoby. Nádoby z nehrdzavejúcej ocele poskytujú dobrú izoláciu, ale pridávajú jemnú chuť do šálky.

14

Pochopenie extrakcie môže otvoriť svet experimentovania pri varení kávy. A French Press umožňuje rovnako veľa inovácií ako iné metódy.

Ak použijete kvalitný mlynček, necháte svoju kávu nasýtiť a pomaly stlačíte veko, nemali by ste mať problém so slizkou kávou alebo blatnými chuťami.

Nebojte sa experimentovať s úpravou každej premennej. Upravujte veľkosť mletia, teplotu vody, čas varu a poznačte si, čo funguje a čo nie.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2018/11/should-you-grind-finer-for-better-french-press-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.