Domáce kávovary: Ako ich výrobcovia inovujú?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 13.03.2024
Domáce kávovary: Ako ich výrobcovia inovujú?

Za posledných pár rokov, najmä po pandémii, sa príprava kávy doma nepochybne stala populárnejšou. Podľa globálnej platformy Statista viac ako 65 % obyvateľov USA uviedlo, že si v roku 2023 pripravovali kávu doma každý deň.

Jedným z mnohých dôvodov nárastu domáceho varenia kávy je vzrastajúci záujem spotrebiteľov o vzdelávanie v oblasti kávy. Zároveň, popritom ako sa spotrebitelia stávajú čoraz viac informovanými, domáce kávovary začínajú byť neustále technologicky vyspelejšie.

Domáci kávičkári chcú dnes ovládať širšiu škálu premenných extrakcie, niektorí chcú tiež pripraviť čo najviac rozličných kávových nápojov z jedného stroja.

2VÝVOJ DOMÁCICH KÁVOVAROV

Trh so specialty kávou na celom svete neustále rastie a diverzifikuje sa. Nárast spotreby je spôsobený mnohými faktormi, vrátane vplyvu väčších nadnárodných reťazcov, všeobecného tlaku na produkty vyššej kvality a nárastu domáceho varenia kávy.

Čo sa týka tlaku na kvalitu produktov, hlavnou hnacou silou bol Covid-19. Keďže počas pandémie bolo zatvorených mnoho kaviarní, kávičkári chceli doma napodobniť nápoje v kaviarenskej kvalite.

Aby sa to naučili, mnohí spotrebitelia investovali do špeciálneho vzdelávania v oblasti kávy, vrátane absolvovania online kurzov, počúvania podcastov a sledovania kávových influencerov.

Okrem toho, spotrebitelia do prípravy vysokokvalitných kávových nápojov začali investovať viac času a peňazí. Počas prvého polroka 2021 vzrástol predaj zariadení, ako sú kávovary na prípravu espressa, zariadenia na prípravu studenej kávy a systémy naparovania mlieka dvojciferne, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Takže v reakcii na tento rýchly nárast dopytu po zariadeniach na domáce varenie sú výrobcovia kávovarov čoraz inovatívnejší.

Výrobcovia kávovarov sa približne za posledné desaťročie posunuli smerom k väčšej automatizácii a integrovanejším funkciám. Rozmanitosti extrakčných metód dostupných na stroji sa však nevenovala veľká pozornosť.

Až v posledných rokoch začali byť domáce kávovary technologicky oveľa vyspelejšie, aby zahŕňali celý rad spôsobov varenia. Stroje dokážu pripraviť niekoľko rôznych kávových nápojov ako je espresso, filtrovaná káva, cold brew a cold brew espresso. 

3RASTÚCI DOPYT PO POKROČILEJŠÍCH DOMÁCICH STROJOCH

Aj po pandémii zostala domáca spotreba kávy silná. Podľa Národnej asociácie kávy, z roku 2023, jesennej správy National Coffee Data Trends 82 % ľudí stále pilo kávu doma, čo predstavuje 4 % nárast oproti januáru 2020.

Spotrebitelia, ktorí kupujú kávu vyššej kvality, potrebujú vedieť ako ju správne extrahovať, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Takže tým pádom stále viac ľudí investuje do prémiového domáceho vybavenia na zlepšenie konzistencie a kvality nápojov.

Rovnako ako komerčné stroje, aj domáce kávové systémy sú technologicky vyspelejšie a intuitívnejšie.

Káva nie je jednorozmerná pokiaľ ide o chuť a vôňu. Používanie rôznych metód varenia prináša rôzne aspekty kávy, takže úprava parametrov extrakcie je rozhodujúca na preskúmanie jej plného potenciálu.

 

SPOTREBITELIA CHCÚ VIAC KONTROLY NAD RÔZNYMI PREMENNÝMI EXTRAKCIE

V kaviarňach po celom svete je úlohou baristov vyladiť a zmeniť množstvo premenných extrakcie, aby sa podávalo vynikajúce espresso a filtrovaná káva. A stále viac domácich kávičkárov chce urobiť to isté.

Mnohé domáce espresso kávovary extrahujú pomocou pevnej úrovne tlaku s nastaveným časom extrakcie. Možno budete musieť použiť rovnakú veľkosť jemného mletia.

Na rozdiel od tradičných domácich kávovarov ich moderné náprotivky umožňujú používateľom vykonávať väčšiu kontrolu nad rôznymi premennými varenia. Napríklad ovládať premenné ako teplota varenia, čas a tlak, a to nezávisle od seba.

Pričom teplota je jedným z najdôležitejších parametrov varenia, má obrovský vplyv na chute a arómy v šálke.

4BUDÚCNOSŤ TRHU DOMÁCICH KÁVOVAROV

Keďže stále väčší počet spotrebiteľov chce zvýšiť úroveň nastavení domácej kávy, dopyt po technologicky vyspelejších a automatizovaných domácich strojoch určite zostane stabilný.

Úroveň automatizácie domácich kávovarov už výrazne pokročila. S rastúcou infláciou si však spotrebitelia budú čoraz viac uvedomovať náklady, takže pravdepodobne budú investovať do strojov, ktoré ponúkajú viacero spôsobov varenia.

Odteraz zostáva trh s týmito domácimi systémami relatívne malý, ale nepochybne bude rásť, pretože spotrebitelia specialty kávy a profesionáli budú presadzovať ďalšie inovácie. Napríklad Kickstarter kampaň spoločnosti KUKU Maker získala viac ako 1 220 podporovateľov, ktorí investovali viac ako 880 011 USD, čo naznačuje jasný záujem o stroje na varenie rôznych kávových nápojov.

Navyše, ak trh so studenou kávou naďalej expanduje, bude ešte dôležitejšie, aby domáce stroje obsahovali extrakciu horúcej aj studenej kávy.

5Dizajn a technológia aplikácií

Mnohí spotrebitelia kávy chcú, aby ich stroje nielen fungovali podľa vysokých štandardov, ale aby aj vyzerali esteticky. Navyše, nie každý domáci barista má priestor aj na väčší stroj.

Výsledkom toho je, že domáce kávovary sú stále kompaktnejšie a čoraz viac dostupné v širokej škále moderných a štýlových dizajnov.

Technológia je tiež kľúčovou súčasťou vývoja kávovarov. Keďže komerčnejšie stroje obsahujú integrované technológie aplikácií, domáce systémy sa taktiež snažia vytvoriť užívateľsky príjemnejší zážitok, ako napr. ovládanie pomocou aplikácie pre smartfóny.

Zvyšujúca sa spotreba kávy doma je sľubným znakom rastu trhu domácich kávovarov. Kávoví nadšenci vyžadujú čoraz viac od svojich domácich systémov, čo dláždi cestu pre sofistikovanejšie a všestrannejšie stroje.

Veľká časť tejto technologickej inovácie zahŕňa možnosť pripraviť rôzne druhy kávových nápojov z jedného stroja. Takže, ak bude tento trend pokračovať, spotrebitelia budú môcť experimentovať s rôznymi variáciami varenia a zažiť úplne nový svet chutí kávy.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2024/02/home-coffee-machines-innovation/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.