Odroda Papayo: Prečo ju možno uvidíte na súťažiach?
Záujem o vzácne a exkluzívne odrody v posledných rokoch rastie, hoci ide stále o niche trh. V niektorých prípadoch je práve záhada okolo pôvodu týchto káv to, čo vyvoláva najväčší záujem.
Papayo, relatívne neznáma odroda arabiky pestovaná v Huile v Kolumbii, dostala svoje meno podľa kávových čerešní, ktoré pripomínajú ovocie papáje. Okolo pôvodu Papayo je niekoľko nejasností.
Podobne ako v prípade iných nových odrôd ako napríklad Pink Bourbon a Ombligon, nebolo by prekvapením v nasledujúcich rokoch vidieť aj Papayo na súťažných pódiách. No aby táto káva dostala viac príležitostí, potrebujeme s o nej dozvedieť viac informácií.
Odkiaľ pochádza káva Papayo?
Rovnako ako mnoho iných „znovuobjavených“ odrôd arabiky, ktoré sa objavujú na súťažiach a v špičkových kaviarňach, presný pôvod Papayo je do značnej miery neznámy.
Odroda rastie prevažne v Huile – prominentnej oblasti na juhozápade Kolumbie, ale aj v ďalších častiach krajiny ako Tolima či Quindio.
Pochopenie hlavného regiónu, v ktorom odroda rastie, je kľúčové, aby sme sa o nej zistili viac.
Zdá sa, že v oblasti Huile sa vyskytuje veľký počet odrôd s tajomným pôvodom a jedinečnými chuťovými profilmi. Existujú tvrdenia, že tieto kávy sú geneticky podobné etiópskym odrodám krajinnej rasy. A na to by mohlo existovať pomerne jednoduché vysvetlenie.
Neďaleko mesta Acevedo v Huile bola údajne farma na výskum kávy, ktorá šľachtila a pestovala množstvo odrôd z celého sveta.
Projekt bol ukončený a rastliny zostali opustené. Odvtedy sa v okolí Huily objavuje stále viac jedinečných odrôd.
Papayo & Ombligon: Sú rovnaké?
Názov odrody Ombligon sa prekladá zo španielčiny do angličtiny ako „pupok“ kvôli jedinečnému tvaru semien. Jeho chuťový profil je neuveriteľne zložitý.
Ale čo je ešte zaujímavejšie, niektorí ľudia tvrdia, že Ombligon a Papayo by mohli byť rovnakou odrodou. Tento argument sa uvádza z viacerých dôvodov, vrátane toho, že obe sú špecifické pre oblasť Huila, majú podobný vzhľad a predpokladá sa, že majú blízko k etiópskym odrodám.
Podľa organizácie World Coffee Research však toto tvrdenie pravdepodobne nebude pravdivé, keďže neexistujú dôkazy, ktoré by to dokázali. V priebehu rokov sme počuli veľa dohadov o specialty odrodách, ale jediný spôsob ako ich overiť, je geneticky testovať viacero vzoriek. Napríklad, ak výsledky testov ukázali, že jedna rastlina, ktorá bola údajne Gesha, sa v skutočnosti ukázala ako Bourbon, potom by to nebol dostatočný dôkaz na to, aby sme skonštatovali, že celá Gesha je Bourbon. Je možné, že stromy budú jednoducho nesprávne identifikované alebo nesprávne označené.
V konečnom dôsledku to znamená, že na vedecké overenie genetického „odtlačku prsta“, a teda presného pôvodu odrody papaya potrebujeme oveľa viac terénneho výskumu.
Ako pestovatelia pestujú a spracovávajú papayo?
Vzhľadom na jeho nezvyčajný tvar s ním musia výrobcovia zaobchádzať inak ako s ostatnými odrodami arabiky.
Zrno je husté a veľké, čerešňa špicatá alebo oválna, pripomínajúca papáju.
Produkuje vysoké výnosy, a rastliny, ktoré rastú vo výške medzi 1 400 a 2 000 m nm, zvyčajne získajú vyššie cuppingové skóre a sú predávané ako mikroloty.
Pokiaľ ide o spracovanie odrody papayo, široká škála metód môže viesť k požadovaným chuťovým profilom.
Ako chutí?
Papayo má komplexné, tropické chuťové tóny.
Obsahuje ovocné tóny manga, ananásu, papáje, príchuť banána a kôstkového ovocia ako slivka, čerešňa či broskyňa. Zahŕňa tiež krásne tóny korenia či čierneho čaju a má veľmi šťavnaté telo s citrónovou kyslosťou.
V profile washedky zaznamenali viac jemných, čokoládových chutí a veľmi intenzívne tóny dulce de leche a karamelu. Keď sa pripraví správne, sucho spracované papayo má stále karamelovú príchuť, ale s pridanou ovocnosťou, takmer ako čerešňa.
Praženie odrody Papayo
Ak pražiarne chcú predávať jedinečnejšie a exotickejšie odrody ako Papayo, často optimalizujú profily praženia, aby čo najlepšie zvýraznili žiaduce vlastnosti.
Jedným z kľúčových faktorov, ktorý treba zvážiť, je väčšia veľkosť zŕn, čo vo všeobecnosti znamená, že kávu musíte pražiť dlhšie, aby sa v nej naplno rozvinuli cukry, a teda aj chute.
Nová súťažná káva?
Vďaka svojmu komplexnému chuťovému profilu, vysokým výnosom a adaptácii rôznym metódam spracovania vyzerá účasť kávy papayo na súťažiach sľubne.
Odroda sa pred niekoľkými rokmi umiestnila na prvom mieste v lokálnej súťaži v Huile.
Keďže sa táto odroda pestuje väčšinou v meste Acevedo v Huile a jej okolí, je jasné, že ak chceme vidieť tejto kávy viac v kaviarňach a pražiarňach, produkcia sa musí zväčšiť. Čím väčšia bude globálna osveta o káve Papayo, tým je pravdepodobnejšie, že sa zvýšia jej výnosy a kvalita.
So svojím chytľavým názvom a komplexným, žiaducim chuťovým profilom by sa Papayo mohlo stať novým miláčikom specialty kávy.
Očakávajte, že v nadchádzajúcich rokoch bude na šampionáte World Barista Championship túto odrodu predvádzať viacero súťažiach. A časom ju možno uvidíme aj v ponuke viacerých pražiarní.
Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2024/04/papayo-variety-coffee-competitions/
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.