Outdoor brewing metódy - Tipy a triky z roadtripu s kávou Coffeein

Začiatkom septembra sme sa vydali na takmer dvojtýždňový roadtrip cez Pobaltie a Fínsko, Škandináviu až na nórske súostrovie Lofoty. Zbalili sme si stany, spacáky a vydali sme sa na niekoľko tisíc kilometrov trvajúce dobrodružstvo. Spoločnosť nám robilo 8 rôznych káv od pražiarne Coffeein, ktoré sme pripravili v tých najnáročnejších podmienkach 8 rôznymi spôsobmi.
V tomto krátkom kávovom “cestopise” vám predstavím 8 rôznych káv od Coffeeinu a 8 rôznych možností, ako si v obmedzených podmienkach pripraviť šálku kávy. Naprieč týmto článkom nájdete tipy a triky na to, ako si čo najjednoduchšie pripraviť kávu na vašich výletoch do prírody. Každú zo spomenutých káv sme pred cestou doma ocuppovali a na cestách porovnali výsledky.
Vietnam Lang Biang Extended Natural, V60 a západ slnka nad Litovským jazierkom
Prvá zastávka bola hneď za hranicami Litvy. Na našej ceste to bol prvý štát, kde je povolené kempovanie na divoko, preto sme si našli krásne miesto pri jazierku neďaleko mestečka Kalvarija. Kávu sme pripravili ešte večer do termosky, aby sme ráno ušetrili čas.
Prvým tipom je teda pribaliť si svoju obľúbenú termosku. V tomto prípade je to Fellow Carter, ktorú som si zobral z kaviarne BØLGE. a má toho so mnou už čo to precestované.
Pri západe slnka v úplnom bezvetrí sme sa rozhodli vytiahnuť V60 a vyskúšať kávu z farmy Mariána Takáča vo Vietname. Skvelý vybalansovaný Vietnam spracovaný predĺženou suchou metódou nás pri ochutnávke doma veľmi potešil svojim plným telom a sladkastými chuťami. Pokúsili sme sa teda jeho profil replikovať na čerstvom vzduchu. Káva je zmesou odrôd Bourbon, Typica, Caturra a Catimor, v ktorých nájdete sušené ovocie, karamel, kvety a mandarínky.
Ako dekantér som použil termosku v ktorej sme si kávu rovno odložili na ráno. Ak sa rozhodnete pripravovať V60 pod holým nebom, myslite na niekoľko zásadných vecí. Plast je cesta, sklenená V60 je krehká a ťažká, pri keramike to platí dvojnásobne.
Samotný dripper zaberá relatívne dosť miesta a vo vetre nie je jeho používanie úplne komfortné, predovšetkým kvôli nutnosti použiť váhu. Nepresné meranie váhy kvôli vetru dokáže byť naozaj otravné.
Ako kanvicu som počas celého výletu používal kempovací čajník. Prišlo mi to ako rozumnejšie riešenie, než so sebou ťahať hariovku s husím krkom. “Water flow” teda nebol nikdy dokonalý, čo V60 nerada odpúšťa. Výhodou V60 však je relatívne jednoduché čistenie. Káva sa nám podarila výborne, no hovoriť o V60 ako o ultimátnom outdoor dripperi sa nedá
Costa Rica Corazon De Jesus a AeroPress na trajekte
Nasledujúci deň sme prežili na termoske plnej kávy. Do Helsiniek sme dorazili relatívne neskoro, rozhodli sme sa teda booknuť si ubytko v meste. Tam nás príjemne prekvapila prítomnosť batch breweru v ktorom sme naraz pripravili kávu pre celú partiu. Ďalšiu kávu sme teda opäť robili až nasledujúci večer.
Pamätníci si spomenú na trend prípravy AeroPressu na palube lietadla. Ja som sa rozhodol pripraviť kávu číslo dva na trajekte z fínskeho mesta Vaasa do švédskeho Umeå.
Nasledujúci balík bola Costa Rica. Naturálny Catuai zo spracovateľskej stanice Srdce Ježišovo chutí skvele už pri pohľade na balík. Ten ukrýva chuťový profil sušeného a tropického ovocia. Nádherná a sladučká káva bola odmenou po celom precestovanom dni. Opäť sa jednalo o spracovanie extended natural, to znamená, že káva sa na afrických posteliach sušila až 20 dní a následne ďalších 60 dní vo vreciach. Pre mňa bol tento balík fantastická voľba na každodenné pitie. Nič extrémne vyhrotené, no krásne vybalansované sladké chute.
Na prípravu AeroPressu som sa tešil asi najviac. Ultimátny cestovateľský “kávovar” asi predstavovať netreba. Vo verzii GO ponúka kompaktné balenie, ktoré obsahuje papierové filtre, miešadlo a dokonca aj plastový dekantér, ktorý skvele izoluje teplo, takže sa nepopálite, dobre sa z neho pije aj nalieva. Pri tejto príprave môžete nalievať vodu z takmer čohokoľvek, AeroPress vám to odpustí. Pri inverznej metóde dokonca viete relatívne presne odhadnúť množstvo naliatej vody.
Tu asi nie je o čom, AeroPress je jednoducho skvelá voľba, pri ktorej môžete opomenúť aj váhu. Ak sa rozhodnete pripraviť väčšie množstvo kávy pomocou menšej verzie GO, tipy a triky sú všade po internete. Dôležitou výhodou je aj jeho jednoduché čistenie a vyprázdňovanie.
K tomuto rovno pridám jeden pro tip. Na miestach ako sú trajekty nájdete bary a zariadenia, kde vám pri žmurknutí na obsluhu načapujú do nádoby čistú horúcu vodu. Pri tejto príprave som si nechal napustiť horúcu vodu do termosky. Tou som neskôr kávu zalieval. Plynový horák a kanvicu teda môžete nechať v kufri auta.
Ethiopia Guji Daanisa City+ roast, french press a ráno pri švédskom jazere
Ráno sme sa prebudili na asi najkrajšom mieste, kde som v živote kempoval. Objavili sme nádherné jazierko vo švédskom vnútrozemí so zrkadlovo pokojnou hladinou, trávnatou plážou a mólom. Kým komáre ešte spali, rozhodol som sa pripraviť prvú šálku kávy. No a tu som sa trošku sekol…
Rozospatý som pripravil french press z kávy určenej na espresso. Na šťastie som doma nepremeškal vytiahnutie plného potenciálu tejto kávy. Pri príprave na našom Marzocco GS3 sa mi asi na druhýkrát podarilo nájsť jej plný chuťový profil.
Sušené ovocie, karamel, ale hlavne kvety boli to, čo napĺňalo moju šálku espressa. Samotný Peťo z Coffeeinu o tejto káve hovorí, že je určená na každodenné pitie. Podľa mňa sa však týmto štandardom vymyká a patrí medzi tie zaujímavejšie espressá. Ak máte možnosť, pripravte si túto kávu ako espresso, nie cez french press.
French press nie je práve kompaktné riešenie na prípravu kávy mimo domu, no má svoje nespochybniteľné výhody. Napriek tomu, že sklo je krehké, nepotrebujete so sebou nosiť papierové filtre, jeho maximálny objem sa oklamať nedá a prípravu zvládne ktokoľvek. Náročnejšia úloha je udržateľnosť čistoty french pressu. Dostať všetok kávový grunt zo sklenenej nádoby a sitka môže stáť veľa času, energie a hlavne vody.
Opäť sa ale dostávame k tomu, že pri troche odvahy nebudete potrebovať váhu ani špeciálnu kanvicu, čo ušetrí mnoho miesta. V chladnejších podmienkach však treba rátať s tým, že káva ešte počas extrakcie dosť ochladne, čo môže negatívne ovplyvniť výslednú chuť.
Osobne by som sa s french pressom do prírody už nevybral, moji spolucestujúci však ocenili “výber” tmavšie praženej kávy pripravenej touto metódou :D
Kenya Kirinyaga Kii a Moka pot na ostrove Henningsvær
Ak poznáte známe Lofotské futbalové ihrisko vybudované na malom rybárskom ostrovčeku, tak moka pot sme vytiahli práve tu. Keďže kempovanie na Lofotoch nie je práve jednoduché, strávili sme predošlé dve noci v ubytovaní, kde sme si kávu pripravolali v teple a komforte.
Na túto Keňu som sa obzvlášť tešil. Pri cuppingu vyšla na jednotku a už som mal tú česť ju vyskúšať aj cez V60. Pre každého milovníka Kení je výrazná ovocnosť podstatou. V tejto mokro spracovanej káve, ktorá bola navyše 36 hodín fermentovaná vás milo prekvapia tóny bobuľového ovocia, trstinového cukru a hustá šťavnatosť čerstvého ovocia. Po nepríjemných stopách fermentácie nebolo ani stopy. Balíček ukrýva zmes odrôd SL 28 a SL 34, ktoré sú takpovediac keňským štandardom. Tento balíček bol mojim favoritom spomedzi doteraz pripravených káv.
Výsledná chuť “espressa” v moka pote bola nad všetky naše očakávania. Káva si zachovala svoj profil, telo aj šťavnatosť napriek tomu, že je určená na filter.
Možno sa pýtate, prečo som sa pri tejto káve rozhodol práve pre moka pot. V prvom rade som mal od začiatku zámer ju na ceste pripraviť práve touto metódou. Chcel som siahnuť na dno jej možností. Druhý dôvod bola nepriazeň počasia. Na miestach ako sú Lofoty je silný vietor úplným štandardom. Výhodou moka potu je jednoduchá obsluha pri ktorej sa nemusíte báť, že počasie výraznejšie ovplyvní extrakciu kávy. Koťogo, ktoré som si od Filipa požičal je navyše tak drobné, že výsledný objem je porovnateľný s doppiom. Malý objem vody sa dokáže rýchlo zohriať a na kávu teda nemusíte dlho čakať.
Boj proti vetru mi pomohola vyhrať aj hliníková zástena okolo horáku. Toto jednoduché zariadenie šetrí na cestách váš plyn a čas, aj keď práve nefúka silný vietor. Je to jedna z pomôcok, ktorú by som rozhodne doma nechať nechcel.
Z prípravy moka potu som mal väčšiu radosť ako som očakával. Káva bola super a jej príprava rýchla a jednoduchá. Váhu som vyberať nemusel, čo je v týchto podmienkach výrazný benefit.
S čistením to tiež nie je až také náročné. Ak chcete moka pot poriadne vyčistiť a nachystať na ďalšiu dávku kávy, pripravte si aspoň papierové servítky.
Popeachy káva, popeachy biely piesok a FinalPress
Lofoty sú okrem fjordov, skál a vetra známe aj plážami s bielym pieskom. Septembrové počasie ma síce do vody neprilákalo, no prechádzka po bielom piesku stála za to. Na pláži som sa rozhodol pripraviť ďalšiu kávu.
Tento funky blend predstavovať asi netreba a jeho názov hovorí za všetko. Coffeein má v ponuke verziu na filter aj na espresso. Rozdelené sú do čiernych a bielych balíkov. Ak ste fanúšikmi logiky, viete, ktorá farba prislúcha ktorej metóde. Tropické ovocie, pomaranče a mandarínky tvoria nádherne vyvážený chuťový profil kávy, ktorú považujem za “moderný ferment”. V mojom jazyku je to káva, v ktorej sú stopy po fermentácii nežne ukryté v sladkosti, ovocnosti a celkovom balanse a nemám pocit, že sa z nej opijem.
Balík obsahuje Colombiu Peach Honey a Jávu Argopuro Natural v pomere 1:1. Nie je tajomstvom, že tieto Colombia bola po spracovaní macerovaná spolu s broskyňami.
FinalPress z nej síce nedokázal dostať plný potenciál, no charakter tejto kávy je na šťastie nezameniteľný.
FinalPress je kickstarterová novinka o ktorej máme na Blogu o káve celý článok. V skratke sa jedná o rozumnejšie prevedenie french pressu, ktoré je menšie, menej náchylné na poškodenie, jednoduchšie sa čistí a zanecháva v káve menej drobných čiastočiek. Pri troške šikovnosti sa vám podarí vykúzliť celkom chutnú kávu a jeho čistenie je menej otravné ako pri french presse. Dajme tomu, že aj pri tejto metóde si môžete dovoliť nechať doma váhu, no predovšetkým kanvicu, čo ušetrí mnoho miesta. Vodu som si nakoniec zohrial priamo v malom turistickom poháriku a jej prítomnosť teda bola zbytočná.
Ak si plánujete na výlet pribaliť french press, odporúčam uprednostniť FinalPress.
Vietnam Lang Biang Double Washed a Tetra Drip pri fínskej saune
Uplynulých pár dní sme strávili na cestách po pevnine a nasmerovali sme si to k nášmu fínskemu priateľovi menom Mika, ktorý žije neďaleko mesta Oulu. Na okraji jeho súkromného lesíka sme si rozložili stany a vedľa domčeka so saunou som sa rozhodol pripraviť kávu.
Zlatá hodinka v spoločnosti druhého Vietnamu na našom zozname stála za to. Káva šťavnatá ako západ slnka pri ktorom sme ju pripravovali v sebe nesie zreteľný profil ovocia, čokolády, kvetnatých a korenistých tónov. Ako už napovedá samotný názov káva je spracovaná mokrou metódou, tzv. keňským štýlom dvojitého premytia. Je zmesou odrôd Bourbon, Typica, Caturra a Catimor.
Osobne ju radím medzi kávy na každodenné pitie. Jej čistý profil v sebe neukrýva žiadne extrémne prekvapenia, káva je výrazná tam kde má byť a horkosť je potlačená do úzadia.
Ak by som si z celého zoznamu odskúšaných káv mal vybrať jednu, ktorú budem piť do konca života, je to práve ona.
Na jej prípravu som si zvolil najkompaktnejší dripper na trhu - Tetra Drip. Toto malé plastové kúzlo sa dá poskladať do veľkosti kreditnej karty. Jedná sa o ekvivalent V60 vo veľkosti 01, no dostupné sú aj väčšie skladacie drippre v kovovom prevedení pri ktorých môžete použiť V60 filter veľkosti 02.
Príprava je totožná ako pri klasickej V60, no má zopár úskalí. V prvom rade celoplastové steny Tetra Dripu majú problém s prepúšťaním vody, kávu teda musíte mlieť o niečo hrubšie. Ďalšou nevýhodou je veľmi nízka váha a tým pádom aj stabilita. V neposlednom rade je to samotný trojuholníkový tvar do ktorého sa voda nalieva dosť nekomfortne a v rohoch ostáva zaseknutá káva (podobne ako v kalitovom filtri). Bez lepšej konvice sa nezaobídete a určite by som odporučil pri príprave použiť aj váhu.
Tetra Drip je teda šikovný dripper z ktorého pri troche šikovnosti dostanete relatívne chutnú kávu, no bez lepšieho vybavenia sa s ním dosť natrápite. Ak by ste sa predsa len rozhodli do Tetra Dripu investovať, určite odporúčam väčšiu kovovú verziu. Malý Tetra Drip vám dovolí urobiť maximálne 200 ml kávy na jedenkrát.
Popeachy káva II. v lotyšskej lagúne a pokus o espresso s Fellow Prismo
Cesta na juh bola o niečo pustejšia na zážitky, no Lotyšsko ponúka mnoho prírodných bohatstiev ako krásne piesočnaté pláže a nekonečné rašeliniská s unikátnou flórou. Príprava kávy na pláži je síce totálne nekomfortná, no je to skutočný zážitok. Omáčali sme si nohy a pustili sa do prípravy kávy.
Espresso verzia Popeachy kávy nesie podobný chuťový profil ako jej svetlejší odtieň a je len o niečo tmavšia. Pred výletom som si z nej pripravil kávu v BØLGE. na San Remo ZOE. Do šálky som vyextrahoval 38 gramov šťavnatého kompótu plného veselej hudby a farieb. Takáto je Popeachy na espresso. Zabudol som o nej zmieniť ešte jednu zaujímavosť. Tohtoročný blend je už tretím počinom nesúcim kontroverzný názov. Z roka na rok sa jeho chute trošku obmieňajú. Mne osobne chutila tento rok káva viac, keďže sa mi zdala trochu jemnejšia po stránke výraznosti fermentácie. Tá so sebou prinášala aj výraznejšie tóny broskýň, ktoré teraz absentovali.
Fellow Prismo - často zatracovaný nástavec na AeroPress, ktorý sľubuje “espresso like” kávu. Tento revolučný koncept prenosného espresso kávovaru, ktorý navyše stačí len nasadiť na AeroPress miesto pôvodného sitka je už naozaj dávno prežitý. Ak si chcete pripraviť skutočné espresso v prírode, existuje mnoho hodnovernejších alternatív.
Sú však prípady, kedy svoje miesto v batožine má. Ak už máte zbalený AeroPress, Prismo zaberá naozaj málo miesta. V momentoch, kedy musíte zvoliť správny pomer miesta a funkčnosti sa teda táto pomôcka môže osvedčiť.
Ono to espresso nakoniec bolo celkom zaujímavé. Svoj podiel tu zohrala aj samotná káva. Vzhľadom na sparťanské podmienky to teda nebolo úplne márne. O kvalite tohto fejkového espressa asi pomlčím, no profil Popeachy kávy som z neho nakoniec vytiahol veľmi slušne.
Ethiopia Guji Daanisa City roast a turek v litovskom lesíku
Aj keď si poviete, že “turek” tu nepatrí, opak je pravdou. Na našej poslednej zastávke na ceste späť sme zakotvili v lesíku na juhu Litvy. Poobedňajšia káva sa niesla v znamení čistej chute a punkovej prípravy.
Ethiopiu Guji sme pripravovali už vo Švédku cez french press. Espresso roast síce s french pressom úplne nehral, no teraz sme urobili solídny reparát. Svetlejšie praženie nesie profil sušeného ovocia, kvetov a karamel z tmavšieho praženia nahradil trstinový cukor. Pri tejto Etiópke na filter opäť platí, že patrí medzi kávy určené bežné dni.
Už pri prvom teste v domácom prostredí som z nej vytiahol krásny sladkastý balans. Florálne chute u mňa boli dominantné. Jemná horkosť a sladký profil pripomínali niečo medzi karamelom a cukrom. Káva bola úplne čistá, nenašiel som nič, čo by mi v nej vadilo a ani žiaden zbytočne vyskakujúci chuťový tón.
Ideálna káva na každé ráno.
Za túto metódu si možno vyslúžim kritiku, no stojím si za tvrdením, že pri kempingu je úplne na mieste. V prvom rade kávu môžete zaliať z akejkoľvek nádoby. Kempingové šálky majú na vnútorných stranách rysky s objemom, ktoré sa netreba hanbiť využiť. Objem je teda vyriešený. Ak nenameliete kávu úplne na jemno, ale budete sa držať cuppingových štandardov, dostanete zo svojej kávy to najlepšie. Papierové filtre, drippre aj AeroPressy môžete nechať doma a v prírode si jednoducho pripravíte cupping bez lyžice.
Táto metóda však samozrejme má svoje mínusy. V prvom rade je to čistota šálky a samotnej kávy. Hrubšie namletá káva sa rada túla všade po šálke a na jej hladinke. Pozor si treba dať aj pri dopíjaní kávy. Napapať sa kávového gruntu zo spodu šálky proste nie je nič príjemné.
Z kávy som týmto spôsobom po niekoľkých minútach dostal plné telo. Keďže je však káva v neustálom kontakte s vodou, musíte si ju vychutnať v peaku extrakcie. V opačnom prípade vám na konci ostane len hnedá horká studená voda. Takto pripravenú kávu by som neodporúčal prelievať do termosky na cestu.
Spôsob prípravy kávy v prírode spôsobom na turka šetrí mnoho logistických otázok pri príprave a tiež miesto vo vašej batožine. Je to však skôr pre odvážnych alebo lenivých.
Tipy, triky, kompromisy
Koniec začnem tým, že môj osobný víťaz je AeroPress pre všetku jeho kompaktnosť a možnosti modifikácie receptov, či už robíte kávu len pre seba, alebo pre celú partiu. Práve s ním som počas celého výletu pripravoval kávu najviac.
Mlynček, ktorý som mal so sebou bol Kinu M47. Ak sa pýtate prečo som so sebou ťahal tento kus železa, je to môj obľúbený mlynček (bohužiaľ často žijúci v tieni Comandante). Pripravoval som rôzne kávy rôznymi spôsobmi, preto som potreboval spoľahlivého parťáka na každú metódu so stepless nastavením mletia.
Ak bojujete s nedostatkom miesta alebo váhou, odporúčam obzrieť sa po Timemore mlynčekoch so skladajúcou sa rukoväťou. Cenovo dostupná alternatíva so skvelým pomerom cena/kvalita.
Ak so sebou nechcete ťahať celý mlynček a ste odhodlaní risknúť čerstvosť kávy, môžete si ju namlieť aj vopred. Ak sa vám podarí zohnať dostatok malých vzduchotesných nádobiek, je vhodné si kávu vopred navážiť napr. po 20 gramov. Pamätajte, vopred namletá káva na kvalitnom mlynčeku bude vždy lepšia ako čerstvo namletá na zlom mlynčeku.
Ak máte poruke horúcu vodu, viete si ju pripraviť do kvalitnej termosky a vyhnúť sa tak zohrievaniu na plyne, podobne ako som to urobil na trajekte s Costa Ricou.
Na meranie objemu vody môžete využiť rôzne poháriky s ryskami. Pri použití AeroPressu GO ju môžete odmerať aj vnútrom plungeru, ktorý má objem cca 190 ml vody.
Odporúčam mať vždy po ruke malú látkovú vreckovku alebo inú drobnú handričku, ktorú môžete použiť ako chňapku na držanie horúcich častí. Tú som využil viackrát.
S dobrou filtrovanou vodou je to na dlhých výletoch náročné. Ja som si pred odchodom naplnil vodný vak filtrovanou vodou z nášho labu, no to je samozrejme relevantné len ak cestujete autom.
Ak sa chystáte používať plynový horák, rozhodne si k nemu zožeňte aj veternú zástenu, ktorá naozaj šetrí plyn aj čas. Je to relatívne ľahký a skladný artikel.
A na záver…
Moja obľúbená kombinácia bola práve Costa Rica pripravená cez AeroPress. S týmto kombom by som s potešením cestoval do nekonečna.
Dúfam, že v tomto článku ste našli dostatok tipov a spoznali šikovné triky, ako pripravovať kávu mimo domu. Verím, že čoskoro otestujeme ďalšie nástroje určené na prípravu kávy pod holým nebom s kávami od Coffeeinu.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.