COFFEEIN články

Cibetková káva - Kopi Luwak

Peter Szabó | 27.02.2014

Človek ako najsilnejší a najagresívnejší predátor na svete chce vždy viac. Väčšie domy, lepšie autá a viac bohatstva. Preto sa pytliaci nestránia odrezať slonom kly a nosorožcom za živa rohy. A preto sa ani nestránia nasilu pchať do cibetiek kávu. Ako do husí. Pretože každý gram takejto špeciality im zarobí viac peňazí.

Cibetky jedia kávové čerešne vo voľnej prírode len veľmi sporadicky. Majú ju ako formu ovocia v jedálničku. Pravá a originálna cibetková káva má skutočnú hodnotu, pretože nájsť v truse cibetky zrnká muselo byť naozaj pracné a bola to aj špinavá robota. Cibetka zjedla len tie najkrajšie a najvoňavejšie zrná a spravila tak selekciu zŕn najvyššej kvality. Kávové zrnko má viacero obalov a nemyslím si, že žalúdočné kyseliny a prechod tráviacim traktom vedia ovplyvniť výslednú chuť kávy. V tomto prípade ide skôr o to, že cibetka spravila namiesto ľudí selekciu tých najdokonalejších zŕn.

Problém ale nastal, keď si obchodníci uvedomili, že takáto káva môže mať obrovskú predajnú cenu. A to hlavne kvôli príbehu. Keďže reálna ročná produkcia takejto kávy bola okolo 500 kg, tak museli umelo zvýšiť produkciu. Založili sa cibetšie farmy, kde držia tieto zvieratká v malých klietkach bez jedla a vody. Keďže cibetky bežne nejedia kávu, tak ich museli najprv dostať na samé dno síl, aby veľké porcie kávy zjedli. Ak ich niektorá cibetka aj napriek týmto podmienkam odmietala, tak ju do nej napchali. A takto sa z raritnej kávy stala masová produkcia stoviek ton ročne. Tu už nejde o kvalitu. Ako vidíte na fotkách toto je podvodná cibetková káva. V truse cibetky nie je žiadne iné jedlo, ale čisto len kávové zrnká. Ako som písal na začiatku, cibetky jedia kávu len sporadicky, takže fotky trusu, kde je len trusom zlepená káva, napovedajú o podvodných praktikách.

Tento článok nemá byť o tom, či je cibetková káva chutná, alebo či je kvalitná preto, že prechádza traktom cibetky, alebo preto, že si vyberá len tie najlepšie zrná, ktoré potom zje. Je to úplne jedno, pretože nikto z nás nepil pravú cibetkovú kávu. Tú skutočnú, ktorá sa nazbierala z trusu voľne žijúcich cibetiek. Je otázne, či sa vôbec ešte takto káva zbiera, keďže umelo na farmách vedia vytvoriť kávu s rovnakým príbehom a menším úsilím. Samozrejmosťou je "certifikát", ktorý vyrobia vo Worde.

Cibetková káva sa u nás v eshope a v obchode, našťastie, veľmi nepredáva. Možno tak 50 – 100 g mesačne. Som ochotný tento malý zisk obetovať a vyradiť túto kávu navždy z ponuky. Ľudia ju hľadajú hlavne preto, lebo je v očiach laika veľmi vzácna a väčšinou sa dáva ako darček. Ešte lepším darčekom je ale podarovať kávu, ktorú poctivo pestujú farmári. Či už je to káva z Brazílie alebo z Hondurasu, je to jedno, pretože ich každodenné úsilie nám spríjemňuje rána. Takýto darček je ešte vzácnejší a čo je dôležitejšie, nepodporíte tým pytliakov.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes