Prečo u nás nekúpite mletú kávu?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 02.03.2014
Prečo u nás nekúpite mletú kávu?

Často sa nás pýtate, prečo nepredávame namletú kávu. Nie, nie sme leniví. Jednoducho chceme, aby ste svoju kávu dostali v tej najvyššej možnej kvalite. Vopred namletá káva stráca svoju kvalitu a čerstvosť oveľa rýchlejšie ako tá zrnková. Už po 48-mich hodinách od namletia sa z nej stane zmes čiastočiek bez duše, chuti a arómy. Prečo?

 

Zrnko - studnica chutí a aróm

Každé zrnko kávy si predstavte ako uzavretú konzervu. Tá v sebe ukrýva množstvo aromatických a chuťových látok, olejov a plynov (hlavne CO2). Všetky komponenty uzavreté v zrnku sú zodpovedné za chuť a výzor vašej výslednej šálky kávy. Mletie kávy si predstavte ako otvorenie konzervy. Inak chránené a uzavreté čiastočky sa razom dostanú do styku s okolitým prostredím. To na nich ihneď začne pôsobiť. Prostredie sa neúprosne pustí do ohlodávania ich štruktúry, chuťových a aromatických kvalít a za pár hodín ich zdevastuje.

CIN_8034Kyslík a oxidácia

Káva je potravina. Rovnako, ako v prípade ostatných potravín po istom čase stratí svoju kvalitu. V tomto prípade je najväčším zloduchom kyslík a proces zvaný oxidácia. Vaša káva sa dostáva do styku s okolitým vzduchom a ten interaguje s jej molekulami. Proces oxidácie vedie k postupnej strate arómy a chutí. Látky, ktoré tvoria chuť kávy sa doslovia vyparia do vzduchu. Pri skladovaní kávy by ste sa tak mali vyhnúť priamemu styku kávy a vzduchu. Navyše by ste medzi nimi mali zabezpečiť čo najmenšiu styčnú plochu. 

CIN_8135Mletie - začiatok konca

Oxidácia prebieha aj pred namletím kávy. Pomer povrchu a objemu kávového zrna je však oveľa menší pred mletím ako po ňom. Pomocou mlynčeka rozdrvíte kávové zrno na množstvo malých čiastočiek, a tým zväčšite styčnú plochu kávy a okolitého vzduchu. To rapídne zrýchli mieru oxidácie a tým aj stratu kvality vašej kávy. Vzduch sa dostane medzi jednotlivé čiastočky a tie mu budú vzdorovať oveľa kratšie ako kávové zrnko.

CIN_8215Je ten rozdiel naozaj taký výrazný?

Zrnková káva oxiduje pomaly a svoju čerstvosť si udržuje pomerne dlho (na vrchole svojej kondície sa udrží aj viac než jeden mesiac). S mletou kávou to nevyzerá ani zďaleka tak ružovo. Zub času ju ohlodáva niekoľkonásobne agresívnejšie. Približne po 48-hodinách od namletia sa z kávy vytratí takmer všetok jej život. Namiesto komplexného nápoja plného sladkosti, príjemnej horkosti či acidity sa vám v šálke ocitne mdlá a fádna ofarbená voda. Z kávy sa za tak krátky čas vytratia a zdegradujú v nej všetky lahodné oleje, aromatické a chuťové látky. Škoda, že?

CIN_8055Nielen chuť, ale aj výzor kávy

Čas mletia ovplyvňuje okrem samotnej chuti a vône aj výzor vášho nápoja. Rýchle unikanie plynov (hlavne CO2) po namletí spôsobuje absenciu cremy vo vašom espresse. Možno ste si všimli, že z vopred namletých supermarketových káv nedostanete espresso s bohatou cremou. Prečo, veď na obale písali “espresso crema”?! Káva však počas tých dlhých týždňov strávených na poličke v obchode stratila všetok oxid uhličitý. Ten je mimoriadne dôležitý pre tvorbu cremy.

CIN_8047Ktorý mlynček si vybrať?

Presvedčili sme vás? Mletie kávy tesne pred jej prípravou je lepšie pre zachovanie čerstvosti. Zároveň rozvonia celú kuchyňu a stane sa vašim obľúbeným rituálom. Preto v našej ponuke nenájdete možnosť zakúpenia vopred namletej kávy. Čo v nej však nájdete, je široká ponuka mlynčekov na kávu. Tie sme pre vás otestovali vo veľkom teste ručných mlynčekov, ktorý vám určite pomôže pri výbere toho správneho. Vyberte si lacný “budgetový” mlynček alebo sa rovno vrhnite na kvalitný profesionálny mlynček. Ale hlavne meľte svoju kávu čerstvo pred jej prípravou!

 

Dnes som spravil malý foto test. Pripravil som jedno espresso z čerstvo namletej kávy a jedno z kávy, ktorú som namlel pred 48 hodinami a následne uskladnil do vzduchotesnej nádoby. Jedná sa o tú istú kávu (espresso zmes Elite). Rovnako staré praženie, rovnaké nastavenie mlynčeka. Proste všetky atribúty rovnaké až na čerstvosť mletia.

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.