Kolumbia a káva

Peter Szabó | 02.12.2015 O pestovateľských krajinách
Kolumbia a káva

Káva sa do Kolumbie dostala v roku 1723 pomocou jezuitov. Veľmi dlho bola používaná len ako okrasná rastlina alebo na domáce použitie. Kávový boom nastal až okolo roku 1850. No už v roku 1912 tvorila káva až 50 % exportu Kolumbie.

Histrória

Kolumbia patrila k prvým krajinám, ktoré pochopili silu marketingu pri predaji kávy. Vybudovali okolo svojej kávy určitý „brand“, ktorý hlásal kvalitnú a poctivú kávu od lokálnych farmárov. V roku 1958 vytvorili postavu farmára Juana Valdeza, ktorý sa stal symbolom Kolumbie ako krajiny, ktorá pestuje kvalitnú kávu.

Narozdiel od Brazílie, kde na plantážach pracovali otroci, tak v Kolumbii sa rozhodli ísť iným smerom. Založili takzvanú organizáciu „Nacional de cafeteros“ (FNC), čo bolo spojením až 500 000 farmárov z celej krajiny. FNC pôsobí v určitom smere aj ako odbory pre farmárov. Spoločnými silami si farmári dokázali vydobyť lepšie dane na export kávy, čím sa stali konkurencie schopnými nielen kvalitou, ale aj cenami.

Známe názvy Kolumbijských káv ako „excelso“ alebo „supremo“ tiež vytvorilo FNC. Tu ale treba povedať, že tieto názvy nemajú nič spoločné s kvalitou, ale len definujú veľkosť zrna.

Chuťový profil káv z Kolumbie

Kolumbijské kávy hrajú rôznymi chuťovými tónmi, pretože majú množstvo pestovateľských oblastí a používajú rôzne spracovania kávy. Čiže napríklad mokro spracovaná káva z oblasti Huila chutí úplne inak než sucho spracovaná káva z oblasti Tolima. Vo všeobecnosti ale platí, že kolumbijské kávy sú chuťovo veľmi vyrovnané a častokrát ich prirovnávajú k „tradičnej“ šálke kávy. Toto platí hlavne pri tmavšom pražení, ako je pri našej Columbii Excelso.

Svetlo pražené výberové kávy z Kolumbie sú skvelé tak na espresso ako aj na filter. Pri tomto odtieni praženia sa do espressa dostávaju na povrch karamelová sladkosť a mohutná čokoláda so sirupovou sladkosťou. Tieto chute nájdete napríklad v našej Columbii Huila San Agustin.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes