Najlepšie slovenské kávy – reakcia na článok od StartItUp.sk

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 08.03.2016
Najlepšie slovenské kávy – reakcia na článok od StartItUp.sk

Tento článok som sa rozhodol napísať ako reakciu na článok na webe StartItUp.sk, v ktorom zostavili rebríček 5 najlepších (podľa nich) výrobcov kávy na Slovensku. Okrem toho, že 2 z 5 ani nie su výrobcovia, ale len predajcovia, sú tam veľmi povrchné informácie.

Je zjavné, že autor dané kávy nevyskúšal. Kritika ale nikam nevedie, a preto som sa rozhodol spraviť vlastný zoznam slovenských pražiarov, ktorých kávy som reálne vyskúšal a môžem ich tak reálne odporúčať. Zoznam ide abecedne.

9 Grams Coffee

Tvárou tejto žilinskej pražiarne je Mayo Galuška, ktorý patrí k najskúsenejším v tomto obore. Povyhrával rôzne baristické súťaže a prevádzkuje jedno z najlepšie vybavených školiacich stredísk na Slovensku. Pracujú s výberovými kávami a ich kávy nájdete v mnohých kaviarňach.

BeanUp

Za touto nitrianskou pražiarňou stojí kávový nadšenec Štefan Vargočko. Štefan začal svoju púť ako amatér a pražil kávu doma, ktorú následne rozdával susedom a známym. Zo susedov a známych to zrazu bol stále väčší okruh ľudí, až nakoniec založil svoju vlastnú pražiareň BeanUp. Pracuje výhradne s výberovými kávami a najradšej s direct trade.

COFFEEIN

Áno, to sme my. To, čo robíme pre kvalitu nasich káv, si môžete prečítať TU.

Čierna Perla

Alexander Szabó praží na nemeckej Probat Probatone 12, ktorá patrí k špičke medzi pražičkami. Na trhu s kávou je už vyše 7 rokov, a tak patrí medzi skúsených pražiarov. Pracuje s výberovými aj komoditnými kávami.

Green Plantation

Komárňanská pražiareň, ktorá jednoznačne patrí k hlavným propagátorom výberovej kávy na Slovensku. Valerián Hrala, ktorý vzdeláva prostredníctvom video blogov a podcastov, a Peter Ondrejka, ktorý je pražiar, vytvorili skvelú pražiareň a značku, ktorú si obľúbilo mnoho kávičkárov. Ich kávy nájdete napríklad v „Urbanoch“.

Illimite

Lukáš Kubíny je na trhu s kávou pomerne krátko. Jeho odhodlanie a nadšenie ho ale katapultovalo do povedomia milovníkov výberovej kávy, a tak si získal rešpekt a uznanie kávovej scény. Lukáš pracuje výhradne len s výberovou kávou. Lukášove kávy môžete ochutnať v Bratislave v Mad Drop, alebo v Bystrických Leroy-och.

Kavala

Za touto značkou stojí Boris Nyers, ktorý sa ku káve dostal ako náš brigádnik. Káva ho natoľko uchvátila, že sa rozhodol tomuto hoby venovať všetok svoj čas a úsilie a otvoril si vlastnú pražiareň kávy v Bratislave. Jeho kávu môžete ochutnať v bicykloch od Pána Králička, alebo v kaviarni Dot. Espresso bar, kde aj sám robí baristu.

Veronia

Je pražiareň zo Serede, ktorú založil p. Oldrich Holiš. Je zo všetkých nás najskúsenejší a praženiu kávy sa venuje cca 20 rokov. Nedávno vydal edíciu Beans Friends, čo sú kávy od farmárov, s ktorými spolupracujú na báze direct trade, a teda priamo ich podporujú. Okrem iného založil aj Academy of Coffee, certifikované školiace stredisko pre baristov.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes