Coffeein tím rozhovory. 1. časť - Peter Szabó

Martin Hrkút | 04.11.2021 COFFEEIN články
Coffeein tím rozhovory. 1. časť - Peter Szabó

Aké sú tvoje úplne prvé spomienky na kávu?

Moja úplne prvá spomienka na kávu je zvuk moka konvičky. Moja mama si každé ráno pripravovala „koťogó“ a budil som sa na zvuk bublajúcej kávy. Ešte sa mi vynára spomienka zo skorého detsva. Konkrétne z potravín na našom sídlisku. Pamätám si ako si ľudia mleli kávu na veľkom mlynčeku a tá rozvoňala celý priestor. Vtedy som ešte netušil, že tá vôňa ma bude sprevádzať každý deň.

káva v pražičke - chladenie

Kedy si začal piť kávu a ako sa tvoje kávové návyky transformovali?

Až v roku 2011, kedy som otvoril e-shop s kávou. Dovtedy som párkrát skúsil 3v1, ale vôbec ma neoslovila (ktovie prečo :D). Môj prvý kávový rok bol o mliečnych nápojoch na báze espressa. Cappuccino, late a podobné nápoje. Následne som začal piť espresso s cukrom a potom bez cukru. V roku 2013 som si kúpil lepší espresso kávovar a mlynček a už som ho pil len čisté. Espresso mi vydržalo až do roku 2020, no uplynulý rok som presedlal vo väčšej miere na filtrovanú kávu (hlavne V60) a užívam si ju najviac tak. Doma si pripravujem moka konvičku, tú milujem tiež. V podstate milujem každú metódu prípravy a každý odtieň praženia. Každá káva, metóda prípravy aj odtieň praženia má niečo do seba a ja rád objavujem všetko.

Ako a kedy si sa dostal do COFFEIN-u?

Coffeein som založil v roku 2011 ako e-shop s talianskou kávou. Následne sme sa vyvíjali, učili a pretransformovali a od roku 2015 máme vlastnú pražiareň kávy v Šahách.

Čo máš na starosti v rámci pražiarne?

Je toho naozaj veľa, ale ak by som to mal zhrnúť do dvoch slov, tak smerovanie firmy. Bežné dni sú to každodenné maličkosti ako vybavovanie mailov, riešenie objednávok, testovanie produktov a písanie blogov, neustála kontrola kvality káv, výber káv na ďalšie obdobia, vymýšlanie marketingu a reklamy, komunikácia na sociálnych sieťach a občas aj práca v našej kaviarni v Bratislave.

Najviac ma ale napĺňa hľadanie nových farmárov a uzatváranie nových spoluprác. Hľadám nové farmy, skúšam nové kávy a neustále sa ženiem za lepšími a lepšími kávami, ktoré vieme pražiť a ponúkať našim zákazníkom. Nič ma nepotečí viac ako pozitívna recenzia, alebo e-mail od spokojného zákazníka.

pražiar pri pražení kávy

Obľúbená forma prípravy kávy? Koľko káv vypiješ denne?

Boli dni, že som dal 7-9 espries. Dnes je moja rutina takáto. Ráno si dám 2 espressá z tmavšie praženej kávy, potom V60 zo svetlého praženia, ktoré popíjam hodinku. Poobede si urobím kávu z moka konvičky, tiež svetlý roast. Poslednú kávu zvyknem piť o 14tej poobede.

Akú najlepšiu kávu si v živote pil a čo ti chutí momentálne najviac, čo by si odporučil zákazníkom?

Mám 2 najlepšie kávy života, obe z našej pražiarne. Jedna bola naturálna Etiópia Burtukaana Lot. 9. To bola najsladšia, najvoňavejšia, najchutnejšia káva akú som kedy pil. Bohužiaľ, neviem ju nikde zohnať. Druhá najlepšia káva je Honduras El Naranjo. To bola naša prvá experimentálne spracovaná káva v ponuke. Bola 90h anaerobicky fermentovaná. Chutila ako kakaové bôby a mala najprenikavejšiu arómu. Keď ju kolegovia balili v baliarni, tak som cítil až do kancelárie, že sa balí práve tá káva.

Čo by som odporučil teraz? V podstate všetko čo máme je skvelé. Viem, znie to ako marketingový žvást, ale za rok 2021 som neskutočne hrdý na seba, pretože taký line-up aký sme mali tento rok tu ešte nebol. Všetko bolo a je skvelé a dávam si veľmi záležať na výbere káv. Ak by som ale mal povedať jednu kávu, tak Kolumbia od Diega Bermudeza, ktorú práve popíjam počas písania odpovedí na otázky. Spracovanie Anaerobic – natural je veľká láska :-)

surová káva pred pražením

Aké sú tvoje hobby mimo kávy?

Hlavne pohyb. Cvičím vo fitku, hrám futbal, bicyklujem. Taktiež sa rád opijem s kamarátmi a kolegami z pražiarne a rejvujeme do rána. Naše rave party v pražiarni sú TOP :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.