Spolu s vami posielame peniaze ugandským kávovým farmárom. Koľko a prečo?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 05.11.2021
Spolu s vami posielame peniaze ugandským kávovým farmárom. Koľko a prečo?

"Pražiareň kávy, ktorá má charakter" - tak radi označujeme našu pražiareň Coffeein z mestečka Šahy, v ktorej robíme všetko pre to, aby sme pomohli prvotnému článku kávového reťazca, teda samotným pestovateľom. Ruku k dielu pritom môžete pridať aj vy, milovníci kávového nápoja. Prezradíme vám ako na to.

vrecia kávy uganda

Pri našej (a zároveň aj vašej) najnovšej aktivite ide o kávu z mikrolotu Miwu dopestovaného v oblasti Bukyabo ležiacej v Ugande neďaleko hraníc s Keňou. Spojili sme sa so spracovateľskou stanicou Coffee Gardens, ktorá aktuálne združuje 923 farmárov produkujúcich päť mikrolotov. Tento konkrétny - Miwu - dodávajú dve stovky farmárov, ktorí v priemere odovzdajú 145 kilogramov kávovníkových čerešní na hlavu.

Hlavným poslaním Coffee Gardens je podpora farmárov, takže ich úrodu jednak vykupujú za férovú cenu, ale okrem toho ich aj pravidelne školia. Dávajú im prednášky týkajúce sa pestovania výberovej kávy, komunity podporujú sadenicami kávovníkov, v dedinách budujú studne a cestnú infraštruktúru. Nám sa táto myšlienka veľmi pozdáva a preto sme sa rozhodli takisto priložiť ruku k dielu.

nazbierná káva uganda

Päť eur za kilogram predanej kávy

Stanica Coffee Gardens v tejto chvíli zbiera peniaze na nové zariadenie, vďaka ktorému dokáže denne spracovať až o 3 000 kilogramov čerešní viac. Potrebuje vyzbierať 8 200 eur a rovnú tisícku chceme dodať my spoločne s vami - pod hlavičkou pražiarne Coffeein. Kúpili sme preto celkovo 200 kilogramov tejto kávy a z každého predaného kilogramu pošle naspäť do Afriky 5 eur. Z 200-gramového balenia to teda bude jedno euro.

Stanica Coffee Gardens zamestnáva viac ako 150 ľudí a my vám ponúkame dve veci - jednak výnimočnú výberovú kávu a zároveň pocit, ktorý zahreje pri srdci. Kúpou kávy totiž podporíte stanicu v ťažko skúšanom africkom regióne a tamojších ľudí odmeníte za ich tvrdú prácu.

zber kávy uganda

V oblasti Bukyabo rastú kávovníky v nadmorskej výške 1 800 až 2 200 metrov nad morom. Kávové čerešne odrôd Nyasaland SL14 a SL28 boli zbierané ručne a spracované boli mokrou metódou. Ak patríte medzi našich stálych zákazníkov, tak určite viete, že sa u nás v Coffeein orientujeme len na výberovú kávu, teda iba na takú, ktorá na stupnici Medzinárodnej kávovej asociácie (SCA) dostala aspoň 80 z maximálneho počtu 100 bodov. Očakávať môžete aj v tomto prípade najvyššiu kvalitu, čo plne potvrdzuje aj SCA hodnotenie tejto kávy, na úrovni 85 bodov.

Ako chutí takáto ugandská káva a čo od nej môžete očakávať?

Káva s medovou až nektárovou sladkosťou mandarínok

Aróma kávy je prenikavá a sladká, telo kávy zasa stredne silné, čajové. V chuti dominuje medová až nektárová sladkosť mandarínok a iného sladkého ovocia, pričom na pozadí nájdeme aj jemnú horkosť čierneho čaju a bylín. Dochuť kávy je kakaová. Môžem potvrdiť, že táto káva za to rozhodne stojí.

Jedno 200-gramové balenie ugandskej kávy si u nás kúpite za 10 eur a ako je u nás pri výberových kávach štandardom, môže si vybrať svetlejšie praženú verziu, vhodnú hlavne na filtre, alebo tmavšie praženie, vhodné na espresso. Okrem chuti poteší aj pekným obalom, ktorý dokonca zaujal aj samotných predstaviteľov stanice. Píšem si s nimi, sme v pravidelnom kontakte a veľmi ma potešilo, že náš dizajn sa im mimoriadne páči. V jednoduchosti je zjavne krása :)

Čerstvá káva, ktorá aktivuje všetky zmysly

Naša zásada je, že kávu treba piť čerstvú, pretože len vtedy v nej naplno vyniknú všetky jej nuansy. Viem, že mnoho ľudí tieto tajomstvá ešte neobjavilo, ale od toho sme tu my. Chceme ponúkať výberovú kávu najvyššej kvality, ktorá aktivuje všetky zmysly zákazníka.

V ponuke máme vždy viacero zaujímavých káv, niektoré sú doslova úžasné. Najskôr vždy otestujeme stovky rôznych vzoriek a do ponuky potom zaradíme iba tie najlepšie. Uspeje máloktorá. Našu prácu robíme poctivo, tak, aby si asociácia našej pražiarne Coffeein s najvyššou kvalitou kávy a s dokonalým, možno až gurmánskym, zážitkom, bola úprimná. Sme radi, že aj v tomto prípade sme to podobne ako pri adopcii kávovníkov mohli prepojiť  s podporou samotných farmárov a dobrým pocitom navyše. 

Aktuálnu ponuku kávy z našej pražiarne nájdete v eshope.

 

UPDATE 18.11. - dnes sme odoslali prvých 500eur na pomoc stanici. Ďakujeme Vám, že s nami zlepšujete svet výberovej kávy.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.