Kúpou tejto kávy priamo podporíte spracovateľskú stanicu v Ugande. Čítajte ďalej ak chcete vedieť viac.
V regiónue Bukyabo sa nachádza spracovateľská stanica Coffee Gardens, ktorá bola založená v roku 2017 ako skúšobný projekt dvoch mladých ľudí, ktorí pracovali v kávovom odvetví. Dana Siedem a Shakeel Padamsey hľadali výberovú kávu z Ugandy, no márne. Preto sa rozhodli, že začnú spolupracovať s úzkou skupinou farmárov, ktorých naučia ako správne pestovať a zbierať kávovníkové čerešne, aby sa z nich mohli stať výberové kávy. Po 4 rokoch a neustálom napredovaní sa im podarilo vybudovať stanicu Coffee Gardens, ktorá momentálne združuje 5 micro-lotov z regiónu Bukyabo a dokopy sem odovzdáva svoje čerešne 500 farmárov.
Káva o ktorej si práve čítate je z micro-lotu Miwu, ktorý leží severne od spracovateľskej stanice a tvorí ho 200 farmárov, ktorí v priemere odovzdajú 145 kg čerešní na hlavu. Najväčším poslaním coffee gardens je úzka spolupráca s farmármi a ich podpora, takže ich úrodu nielenže vykupujú za férovú cenu, ale pravidelne ich školia ohľadom pestovania výberovej kávy a podporujú komunity sadenicami kávovníkov a iných plodov, budujú studne v dedinách a cesty v regióne.
Stanica Coffee Gardens zbiera peniaze na nové zariadenie, vďaka ktorému budú vedieť spracovať denne až o 3000 kg čerešní viac. Potrebujú pozbierať 8200 eur a zatiaľ majú 2600. My sme od nich objednali 200 kg kávy a rozhodli sme sa z každého predaného kila poslať im 5 eur. Takže vypredaním 200 kg kávy im pošleme 1000 eur. To znamená, že z každého predaného 200 g balíčka im pošleme 1 eur. Kúpou tejto kávy teda aj vy podporíte túto stanicu a ich ťažkú prácu.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City - tmavé praženie
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Nižšie si môžete pozrieť aj zaujímavé videá z fariem a spracovania kávy.
Aróma kávy je prenikáva a sladká. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominuje medová až nektárová sladkosť mandariniek a iného sladkého ovocia. Na pozadí nájdeme jemnú horkosť čierneho čaju a byliniek. Dochuť kávy je kakaová.
Kávovníky odrody Nyasaland, SL14 a SL28 sa pestujú v regióne Bukyabo v nadmorskej výške 1800 - 2200 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou. Ručný zber a triedenie 2021.
REGIÓN: Bukyabo
FARMA: drobní farmári z regiónu (200 členov)
MICROLOT: Miwu
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Coffee Gardens
ODRODA: Nyasaland, SL14, SL28
SPRACOVANIE: mokré (40h fermentácia)
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1800 - 2200 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2021
Článok o zbierke pre stanicu coffee gardens si môžete prečítať TU