Čo sa deje na Kube? Kubánska kávová kríza

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 11.09.2023
Čo sa deje na Kube? Kubánska kávová kríza

Kubánska káva je veľmi obľúbená pre jej plné telo a silnú čokoládovú chuť. Je to naša najpredávanejšia káva z celej ponuky. Bohužiaľ, v roku 2023 si ju už pravdepodobne nekúpite.

Čo sa deje na Kube?


Kuba ako jeden z mála štátov má export kávy obmedzený. Kávu môže exportovať len štát. Poprosil som môjho kamaráta, ktorý žije na Kube, aby mi zistil čo sa presne deje. Jeho odpoveď ma vôbec nepotešila...

Štát sa rozhodol, že nevykúpi kávu od farmárov. Keďže nevedia kávu exportovať mimo krajiny, tak je predaj kávy štátu ich jediný príjem. Kubánska vláda sa rozhodla takto stlačiť dole výkupné ceny za kávu a zároveň aj vyvolať väčší dopyt na trhu po ich káve. O čom im teda ide? Stlačiť farmárov s cenami dole a nakúpiť lacno a zároveň vyvolať na trhu dopyt a predať kávu draho. Nechutné správanie, ktoré hraničí s vykorisťovaním farmárov.

Čo mám teraz piť ak mi chutila Kubánska káva?

Túto otázku sa ma pýta veľa zákazníkov. Moja odpoveď je jednoznačne kávu z Dominikánskej republiky. Dominika je susedný ostrov a tak tam panujú rovnaké podmienky pre pestovanie kávy. Pri slepom teste by nikto nerozoznal Kubánsku kávu od tej Dominikánskej. 

Takže balíme kufre a sťahujeme sa z Kuby na Dominiku. Poďte, už Vás tam čakáme :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.