Ako si pripraviť skvelú kávu na cestách?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 09.02.2024
Ako si pripraviť skvelú kávu na cestách?

Ako sa dostanete ku kvalitnej káve, keď ste na cestách? Ak ste v meste, možno sa zastavíte v specialty kaviarni, ale ak ste niekde ďalej, alebo uprednostňujete plnú kontrolu nad svojim nápojom, môže to byť zložitejšie. Nikto si nechce so sebou nosiť extra kufor len pre svoje baristické pomôcky.

Ale nebojte sa, existuje niekoľko inovatívnych produktov a užitočných tipov, vďaka ktorým bude príprava skvelej kávy na cestách jednoduchšia ako kedykoľvek predtým. Vďaka týmto poznatkom sa už nikdy nebudete musieť zaobísť bez lahodnej šálky kávy.

 

VYBERTE SI SPRÁVNE VYBAVENIE

Ak si vezmete správne vybavenie, môžete si pripraviť vlastnú kávu bez toho, aby ste so sebou vláčili množstvo vecí. Najdôležitejším bodom je vybrať si rozumne. Svoj Chemex a elektrické mlynčeky môžete milovať, ale sú objemné, ľahko sa rozbijú a nepohodlne sa prepravujú.

Namiesto toho zvážte AeroPress. Je vyrobený z plastu, menej krehký ako sklenené zariadenie a je ľahký. Existuje nespočetné množstvo variácií receptov s AeroPressom, takže si budete môcť pripraviť kávu, ktorá vám najviac vyhovuje.

Ďalej môžete použiť plastové alebo kovové zariadenie ako je Kalita Wave alebo produkt Melitta. K dispozícii majú tiež skladateľné a zaklápacie zariadenia, špeciálne vyrobené na cestovanie, ale pri ktorejkoľvek z nich budete musieť zvážiť filter. Látkové sa dajú ľahko vyprať a znova použiť, čím sa zníži množstvo odpadu a vecí, ktoré musíte zabaliť.

Znamená však cestovanie, že sa musíte obmedziť na používanie akejkoľvek predmletej kávy, ktorá je vo vašej destinácii k dispozícii? Samozrejme, že nie. Vezmite si ručný mlynček, ktorý vám zaberie oveľa menej miesta ako elektrická verzia. Hario Smart G a Hario Slim sú skvelé alternatívy. Sú malé, ale vytvárajú konzistentné mletie.

Ak bývate v hoteli, karavane alebo Airbnb, možno budete mať prístup k rýchlovarnej kanvici. Skúsili ste však niekedy uvariť filtrovanú kávu pomocou kanvice s krátkym hrdlom? Keď voda vyteká z krátkeho výtoku, naruší to kávovú usadeninu a môže spôsobiť nekonzistentnosť extrakcie. Preto je dôležitá kanvica s husím krkom, ako napr. Hario Buono.

2BALTE EFEKTÍVNE 

Keď ste si vybrali to najlepšie vybavenie na cestovanie, je čas ho zbaliť. Vyskúšajte či môžete položky vložiť do iných, aby ste znížili plytvanie priestorom a udržali všetko svoje kávové príslušenstvo pohromade. Môžete napríklad umiestniť malý mlynček do vášho AeroPressu.

 

UDRŽUJTE KÁVU ČERSTVÚ A LAHODNÚ 

Ak sa rozhodnete vziať varné zariadenie a kávové zrná, myslite na to, ako udržať kávu čerstvú. Pražená káva je citlivá na svetlo, teplo, vlhkosť a predovšetkým kyslík. Zvážte preto balenie malých množstiev do zapečatených nádob alebo nepriehľadných plastových vrecúšok, aby ste predišli vystavovaniu všetkých zŕn zbytočnému svetlu a kyslíku zakaždým, keď si pripravíte šálku kávy.

Ak môžete, vezmite si vákuovo balenú kávu. Vďaka tomu zostane dlhšie čerstvá a nezaberá vám viac miesta v taške. Existujú systémy vákuových vreciek určené na cestovanie, alebo si zistite, či vaša miestna pražiareň má vrecká na vzorky alebo vám dokáže vyrobiť menšie vrecká na mieru.

Ak letíte, zabaľte si kávu do príručnej batožiny a zakryte ventil. V opačnom prípade môže nízka teplota batožinového priestoru a zmeny tlaku spôsobiť, že vaša káva bude v neideálnych podmienkach, čo môže mať vplyv na jej chuť.

Keď sa dostanete do cieľa, nezabudnite si kávu uložiť na tmavé, chladné a suché miesto. Ak sa pohybujete, majte ju hlboko vo vreciach a chráňte ju pred vlhkosťou.

V prípade, že ste na dlhej ceste, pamätajte na dátum praženia. Namiesto používania zastaranej kávy sa pozrite, či na niektorom mieste vašej cesty nie je pražiareň alebo dodávateľ, kde si môžete kúpiť čerstvú.

Či už cestujete za prácou alebo zábavou, mierite do kempu alebo do hotela, existuje spôsob, ako si pripraviť perfektnú šálku kávy. S trochou predbežného plánovania a starostlivým výberom produktov sa nemusíte uspokojiť so zrnkami komoditnej kvality.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2019/07/what-you-need-to-brew-great-coffee-on-the-go/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.