Čo je to Hario V60 a ako s jeho pomocou pripraviť skvelú kávu?
Keď ste sa niekedy stretli s filtrovanou kávou, je veľmi pravdepodobné, že ste už zachytili označenie Hario V60. Ide o jeden z najrozšírenejších kúskov kávového príslušenstva spojeného s prípravou filtrovanej kávy. Čo je to Hario V60? A ako s jeho pomocou pripraviť najlepšiu možnú kávu?
V tomto článku spoznáte už doslova ikonický dripper Hario V60, dozviete sa niečo o jeho histórii, jeho verziách a príprave kávy v ňom.
História firmy Hario
Firma Hario pochádza z Japonska a vznikla v roku 1921. Vtedy však niesla názov Hiromu Shibata Works a venovala sa produkcii teplovzdorného skla a výrobkov z neho. V tomto období záujmy firmy nesmerovali k výrobe príslušenstva na prípravu kávy.
Prvý styk s kávou nastal až v roku 1964, keď Hario začalo s výrobou kávového sifónu (Vacuum pot). Vďaka jeho úspechu sa vtedajšie Hiromu Shibata Works rozhodlo vyčleniť samostatnú odnož firmy zameranú na produkty spojené s kávou. Pomenovali ju Hario a tento názov nesie až dodnes.
Kráľ skla
Hario v preklade znamená “Kráľ skla”. Hlavným zameraním firmy mali teda aj naďalej byť výrobky z tvrdeného skla. Ale keď ste sa už s Hario V60 stretli, asi ste si všimli, že väčšina týchto výrobkov nie je zo skla. Ako sa zo sklárskej firmy stal podnik vyrábajúci porcelánové, plastové, kovové ale aj sklenené drippre na kávu?
V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa výskumníci firmy Hario zaoberali problematikou prípravy kávy pomocou imerzie, ktorá v tejto dobe značne dominovala. Takmer všetky techniky a spôsoby, akými sa filtrovaná káva pripravovala, zahŕňali imerziu, čo znamená “namáčanie” namletej kávy v horúcej vode. Obe zložky sú pri tomto spôsobe prípravy v neustálom kontakte a voda kávou nepreteká. V Hariu však prišli s inovatívnou myšlienkou. Čo ak by káva a voda neboli v styku po celú dobu extrakcie, ale voda by kávou pretekala kontinuálne?
Nasledovalo niekoľko rokov vývoja, ktorý však spomaľoval súboj s instantnou kávou. Vlna instantnej kávy bola v Japonsku rovnako silná ako u nás v Európe. Investícia do manuálneho príslušenstva tak bola pre firmu oveľa riskantnejšia. Aj kvôli tomu trval vývoj kónického drippra s filtračným papierom s prestávkami mnoho rokov.
Čo znamená Hario „V60“?
V roku 2005 uzrela svetlo sveta prvá finálna verzia “véšesťdesiatky”. Označenie V60 predstavuje dve základné vlastnosti tohto drippera. “V” popisuje jeho kónický tvar v tvare písmena V. Číslo 60 zase udáva uhol, ktorý zvierajú steny drippera. Na vnútornej strane jeho stien nájdete rebrá v tvare špirály. Vďaka nim sa filtračný papier neprilepí celou svojou plochou o stenu drippera, čo zabezpečí tok vzduchu a urýchli prietok vody kávou. Rebrá sa na spodku drippera zbiehajú do jedného veľkého otvoru, cez ktorý vyteká pripravená káva.
Výroba porcelánu a keramiky so 400-ročnou tradíciou
Pôvodné Hario V60 sa vyrábalo z japonskej keramiky značky Arita yaki. Arita yaki využíva metódy staré až 400 rokov, ktoré s čo najväčšou presnosťou dodržiava až do dnešných dní. Všetky “véšesťdesiatky” vyrobené z keramiky pochádzajú práve z mesta Arita, kde sa dodnes sústreďuje ich výroba.
Keramická V60 má niekoľko nevýhod. Je pomerne ťažká, krehká, vyžaduje si poriadne predhriatie a nehodí sa na cesty. Preto sa firma Hario rozhodla zapojiť do výroby aj iné materiály. Dnes si môžete zadovážiť kúsky vyrobené z plastu, skla, kovu a pôvodnej keramiky – dokonca v rôznych farebných prevedeniach. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody a je už len na vás, ktorý uprednostníte.
Hario V60 a veľkosti 01, 02 a 03
Okrem rozličných materiálov existuje niekoľko rôznych veľkostí klasickej V60. Veľkosť označuje dvojčíslie nachádzajúce sa za skratkou V60. V60-01 je najmenšia verzia vhodná pre prípravu kávy pre jedného až dvoch ľudí. Vo V60-02 pripravíte kávu pre dvoch až troch ľudí (ale pokojne aj menšie množstvo pre jedného človeka). Najväčšou verziou je Hario V60-03, ktorá pohodlne ukojí chúťky viac než trom ľuďom. Pri kúpe hľaďte hlavne na maximálnu kapacitu drippera. Vo väčšej verzii pripravíte aj menšie dávky kávy, v tej menšej však väčšie množstvo kávy nenavaríte. V60-01 môže byť vhodná hlavne ako skladnejšia verzia na cesty.
Ako si pripraviť kávu cez Hario V60?
Pri príprave filtrovanej kávy v Hario V60 sme použili kávu – Kolumbia Ortíz Family. Ide o svetlo praženú odrodu Pink Bourbon od otca a syna Libarda a Williama Ortízovcov. V regióne Huila v Kolumbii vlastnia farmu La Cabaña, na ktorej každoročne produkujú zaujímavé loty výberovej kávy.
Naša pražiareň s nimi spolupracuje už od roku 2022, vďaka čomu sme nadviazali bližšie puto. Tento naturálne a anaeróbne spracovaný Pink Bourbon sľubuje funky tropické chute, vínnu aciditu a jemnú korenistosť. Akú chuť sa vám podarí vytiahnuť pomocou V60-ky?
Dva recepty na Hario V60
Pri príprave zvoľte svoj obľúbený recept, ale keď taký nemáte alebo ste úplným nováčikom, v tomto článku vám ponúkneme dva recepty.
Ešte predtým, ako sa pustíte do zalievania, pripravte si všetky potrebné pomôcky. Samotná V60 totižto nestačí. Budete potrebovať filtračný papier (od značky Hario alebo od iného výrobcu), mlynček, kanvicu s tenkým hrdlom, váhu, stopky a hrnček alebo dekantér. Príprava filtrovanej kávy je precízny a zložitý proces, preto odporúčame vážiť vstupnú gramáž kávy, objem (alebo skôr hmotnosť) použitej vody a čas extrakcie.
Zohrejte vodu, nameľte správne množstvo kávy, papier umiestnite do drippera, premyte ho horúcou vodou a pustite sa do prípravy.
Recept od Blogu o káve
16 g —> 240 ml (94°C)
19 klikov na mlynčeku Comandante (570 mikrónov)
0:00 – 0:30 70 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 70 ml (pomalý krúživý nálev)
1:00 – 2:00 100 ml (pomalý krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45
Recept od Peťa z Coffeeinu
30 g —> 450 ml (96°C)
22 až 26 klikov na Comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)
prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 110g vody (dokopy tam je 350g)
piaty nálev je pri 2 min a dolejem 110g vody (dokopy tam je 450g)
pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
finálny čas extrakcie: cca 3:00
Ovocný džús
Recept od Blogu o káve je vhodný v tom prípade, že kávu si vychutnávate osamote. Náš recept poslúži poriadnemu kofeínovému šialencovi alebo dvojici kávomilcov. Oba recepty však produkujú kávu s vyváženou aciditou, sladkosťou a jemnou horkosťou. V káve očakávajte aciditu červeného hrozna, sladkosť zrelého tropického ovocia a jemnú korenistosť a horkosť čierneho čaju v pozadí a v následnej dochuti. Štruktúra a telo kávy pripomína popíjanie ovocného džúsu, ktorý vás príjemne osvieži.
Na coffeein.sk všetko pod jednou strechou
Hario V60 je ikonický kúsok kávového príslušenstva. Tento dripper nemôže chýbať u žiadneho začiatočníka, ale ani pokročilého filtrátora. Dripper V60, kávu od rodiny Ortízovcov, ale aj množstvo ďalšieho nájdete na eshope pražiarne Coffeein.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.