Vplyv kávy na duševné zdravie

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 11.06.2024
Vplyv kávy na duševné zdravie

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez šálky tohto povzbudzujúceho nápoja. Okrem svojho povznášajúceho účinku má káva aj zaujímavé účinky na duševné zdravie, ktoré sa stali predmetom mnohých vedeckých štúdií. Pozrime sa bližšie na to, ako káva ovplyvňuje náš mozog a duševnú pohodu.

 

Pozitívne účinky kávy na duševné zdravie

1. Zlepšenie nálady a zmiernenie depresie
Jedným z najznámejších účinkov kávy je jej schopnosť zlepšovať náladu. Kofeín, hlavná aktívna zložka kávy, stimuluje centrálny nervový systém a zvyšuje hladiny neurotransmiterov, ako sú dopamín a serotonín. Tieto chemikálie sú spojené s pocitom šťastia a pohody. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko depresie a zlepšiť celkovú náladu.

pexels-olly-3799664(1)2. Zvýšená bdelosť a koncentrácia
Kofeín blokuje receptory adenosínu v mozgu, čo vedie k zníženiu pocitu únavy a zvýšeniu bdelosti. Tento účinok je dôvodom, prečo mnoho ľudí pije kávu ráno alebo počas dňa, aby zvýšili svoju produktivitu a schopnosť sústrediť sa na úlohy. Výskumy potvrdzujú, že káva môže zlepšiť kognitívne funkcie, vrátane pamäte, pozornosti a reakčného času.

pexels-moose-photos-170195-15869733. Zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Pravidelná konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Antioxidanty obsiahnuté v káve pomáhajú chrániť mozgové bunky pred poškodením a zápalom, čo môže prispieť k prevencii týchto ochorení.

 

Negatívne účinky kávy na duševné zdravie

1. Úzkosť a nervozita
Hoci káva môže zlepšiť náladu a bdelosť, nadmerná konzumácia kofeínu môže mať opačný účinok. Príliš veľa kofeínu môže spôsobiť nervozitu, úzkosť a dokonca panické ataky. U citlivých jedincov môže vysoká dávka kofeínu zvýšiť hladinu stresu a viesť k nepríjemným fyzickým príznakom, ako sú trasenie rúk a zrýchlený srdcový tep.

icons8-team-r-enAOPw8Rs-unsplash2. Narušenie spánkového cyklu
Kofeín môže výrazne ovplyvniť kvalitu spánku, najmä ak sa konzumuje v neskorých popoludňajších alebo večerných hodinách. Nedostatok spánku môže mať vážne dôsledky na duševné zdravie, vrátane zvýšeného rizika depresie, úzkosti a zhoršenej kognitívnej funkcie. Preto je dôležité sledovať, kedy a koľko kávy pijete, aby ste predišli narušeniu spánku.

pexels-cottonbro-6951522(1)Káva a individuálne rozdiely

Účinky kávy na duševné zdravie môžu byť veľmi individuálne. Genetické faktory, zdravotný stav a tolerancia kofeínu hrajú významnú úlohu v tom, ako káva ovplyvňuje každého z nás. Niektorí ľudia môžu konzumovať veľké množstvo kávy bez negatívnych účinkov, zatiaľ čo iní môžu byť citlivejší a zažívať nepriaznivé reakcie aj po malej dávke.

 

Záver

Káva má množstvo potenciálnych výhod pre duševné zdravie, vrátane zlepšenia nálady, zvýšenia bdelosti a zníženia rizika neurodegeneratívnych ochorení. Avšak, nadmerná konzumácia môže viesť k úzkosti, nervozite a problémom so spánkom. Kľúčom je umiernenosť a pozornosť k vlastnému telu. Ak sa káva konzumuje s mierou a v správnom čase, môže byť cenným spojencom pre udržanie duševnej pohody a zdravia.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.