Káva je funkčným nápojom - skutočne potrebujeme do nej pridať ďalšie ingrediencie?
V posledných rokoch si čoraz viac spotrebiteľov zakladá na zdravom životnom štýle, čo spôsobuje veľký boom na trhu s funkčnými nápojmi.
Supermarkety a potraviny ponúkajú rozmanitú škálu nápojov, od prebiotických nápojov, cez vodu s kolagénom až po Kombuchu, ktoré zdanlivo slúžia k zlepšeniu nášho zdravia.
Ani káva nie je výnimkou. Či už sú to liečivé huby, CBD alebo rastlinné adaptogény, výrobcovia pridávajú do tzv. „ready to drink“ (ďalej RTD) kávových nápojov pre zvýšenie zdravotných benefitov množstvo prísad. Dopyt po týchto produktoch neustále rastie, pričom sa očakáva, že hodnota globálnych funkčných nápojov na trhu dosiahne do roku 2030 pôsobivých 339,6 miliárd dolárov.
Počas niekoľkých desaťročí bolo zdokumentovaných veľa dôkazov o zdravotných benefitoch filtrovanej kávy (najmä bez mlieka a cukru), ktoré dosvedčujú, že vysoký obsah antioxidantov môže zlepšiť dĺžku života a znížiť riziko určitých chorôb vrátane Parkinsonovej choroby a cukrovky.
Sú teda funkčné ingrediencie iba šikovný marketing? Mali by ľudia jednoducho prejsť na pitie čiernej filtrovanej kávy, aby zažili rovnaké zdravotné výhody? Dr. Steffen Schwarz, generálny riaditeľ spoločnosti Coffee Konzulate vysvetľuje, prečo odpoveď nie je taká jednoduchá, ako by sme si mohli myslieť.
Prečo funkčný trh s RTD kávou prosperuje
V posledných rokoch bolo ťažké ignorovať explozívny nárast funkčných nápojov. Značky vyrábajú a predávajú tieto nápoje s cieľom vyzdvihnúť konkrétne prísady a zvyšovať ich pozitívne účinky na zdravie.
Patria sem:
- Športové nápoje pre účinný výkon
- Probiotické nápoje
- Rastlinné mlieka
- Energetické a iné kofeínové nápoje
- Obohatené, vylepšené alebo „smart“ nápoje
Funkčné nápoje často zahŕňajú živiny a bioaktívne zlúčeniny ako sú minerály, vitamíny, aminokyseliny (AA), adaptogény a nootropiká, ktoré údajne zlepšujú zdravie a priaznivo vplývajú na telesné funkcie ako napríklad zvýšenie imunity a zlepšenie nálady, ako aj znižovanie stresu.
Keďže mileniáli a generácia Z čoraz viac uprednostňujú zdravie a wellness, patria tiež k najväčším konzumentom funkčných nápojov. Podľa štúdie McKinsey z roku 2024 56 % opýtaných spotrebiteľov generácie Z v USA tvrdí, že ich kondícia je „veľmi vysokou prioritou“ v porovnaní so 40 % amerických spotrebiteľov celkovo.
Tieto demografické skupiny sú jednou z najväčších hnacích síl rastúcej spotreby kávy. Najnovšia správa o trendoch v oblasti kávových údajov Národnej kávovej asociácie hovorí, že spotreba kávy v USA bola v poslednom roku poháňaná spotrebiteľmi vo veku 25 rokov a naviac posunula príjem kávy v krajine na 20 ročné maximum.
Zároveň sa s príchodom rušného životného štýlu stalo pohodlie jedným z najdôležitejších nákupných faktorov u mladých ľudí, čo vytvorilo zaujímavý súvis medzi kávou, pohodlím a wellness. Takže nie je žiadnym prekvapením, že RTD funkčná káva expandovala v popularite.
Funkčná sama o sebe: Mnoho zdravotných výhod kávy
Pravidelná spotreba kávy je spojená s nižším rizikom vývoja cukrovky 2. typu v dôsledku antioxidantov, ako je kyselina chlorogenová, ktorá zlepšujú metabolizmus glukózy a citlivosť na inzulín. Jej bohatý obsah antioxidantov pomáha znižovať oxidáciu cholesterolu LDL a zápal, čo prispieva k lepšiemu kardiovaskulárnemu zdraviu a zníženému riziku srdcových chorôb a srdcového zlyhania. Výhody tu však nekončia.
Z neurologického hľadiska majú kávičkári vďaka kofeínu a iným zlúčeninám, ktoré znižujú zápal a oxidačný stres v mozgu, nižšie riziko rozvoja Alzheimera a Parkinsonovej choroby. Káva má navyše ochranné účinky na pečeň a dokonca pomáha spomaliť progres ochorenia u osôb s existujúcimi chorobami pečene. Antimutagénne a antioxidačné vlastnosti kávy tiež prispievajú k zníženému riziku rôznych druhov rakoviny a jej bohaté antioxidanty, ako sú alkylpyrazíny, ktoré pomáhajú zmierňovať oxidačný stres a zápal.
Aj keď „superfood“ považujeme za trendový pojem, ktorý je ťažké vysvetliť, mnohé potraviny a nápoje, rovnako aj tisíce recenzovaných vedeckých štúdií naznačujú, že mierna spotreba kávy je pre zdravie ľudí prospešná, najmä ak sa konzumuje bez mlieka a cukru.
Je teda trh s funkčnými nápojmi založený čisto na marketingu?
Keďže povedomie o zdraví zostáva najvyššou prioritou, spoločnosti sa snažia na tom profitovať. Odhaduje sa, že 73 % globálnych spotrebiteľov sa domnieva, že wellness sa stalo nosným bodom stratégií brandingu. To vyvoláva otázku, či je rast funkčného kávového priemyslu založený viac na úspešnom marketingu alebo na zlepšení zdravia spotrebiteľov.
Rýchly rast trhu s funkčnými nápojmi je do značnej miery spôsobený marketingom a pohodlím, ktoré tieto výrobky ponúkajú. Aj keď tieto nápoje môžu obsahovať ďalšie vitamíny, minerály alebo iné zlúčeniny podporujúce zdravie, ich výhody sú popri potenciálnych negatívnych účinkoch pridaných cukrov a umelých zložiek minimálne, a oproti pravidelnej šálke čiernej kávy často nadhodnotené. Mnoho spotrebiteľov uprednostňuje RTD pre svoje pohodlie, a to napriek pridaným cukrom a umelým zložkám. Čierna káva je v tomto prípade lepšou alternatívou.
Má nízku úroveň kalórií bez pridaných cukrov a tukov. Poskytuje všetky zdravotné prínosy kávy bez potenciálnych negatívnych účinkov spojených s prísadami nájdenými v mnohých funkčných nápojoch.
Okrem toho, ak by viac spotrebiteľov prešlo na filtrovanú specialty kávu, došlo by k väčšiemu oceneniu faktorov akými sú pôvod, terroir, metóda spracovania, senzorický profil a kvalita, čo by bolo prospešné pre celý dodávateľský reťazec.
Ale čierna káva nelahodí každému
Stále však musíme uznať, že nie každému filtrovaná káva chutí. Niektorým môže prekážať vyššia úroveň kyslosti a iným môže dokonca spôsobiť zdravotné problémy.
Napriek mnohým výhodám môže mať káva aj určité negatívne účinky na zdravie. Vysoká spotreba môže najmä citlivým ľuďom spôsobiť gastrointestinálne poruchy, akými sú reflux a vredy žalúdka, či zvýšiť srdcový rytmus a krvný tlak.
Pravidelná spotreba kofeínu môže viesť k závislosti a vysadeniu príznakov, ako sú bolesti hlavy a podráždenosť, akonáhle ju odstránite zo stravy. Balans je kľúčový.
Je nevyhnutné konzumovať ju s mierou, aby sa maximalizovali jej zdravotné výhody a zároveň minimalizovali potenciálne riziká. Účinky kávy sa môžu medzi jednotlivcami výrazne líšiť, takže je potrebné zvážiť osobnú toleranciu a zdravotný stav. Pre úplné pochopenie zložitých účinkov kávy a jej početných biologických zlúčenín na ľudské zdravie je nevyhnutný výskum.
Zvyšujúca sa konzumácia čiernej kávy prináša nespočetné množstvo benefitov, ale je dôležité si uvedomiť, že kávové odvetvie musí vyhovieť všetkým typom kávičkárov, či už tým, ktorí uprednostňujú filtrované kávy alebo RTD produkty.
Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2024/08/coffee-health-functional-beverage-market/
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.