Odrody kávy odhalené: Prečo nie všetky Geshe chutia rovnako?
Nie každé Chardonnay chutí rovnako a to isté platí pre odrody kávy.
Vezmite si Geshu z Panamy a Geshu z Etiópie. Nebudú chutiť rovnako. Alebo svetlo praženú Caturru z Tolimy v Kolumbii a svetlo praženú Caturru z Nariña v Kolumbii. Je pravdepodobné, že budú chutiť inak.
Ale prečo sú odrody kávy také dôležité? Poďme to spolu preskúmať.
Terroir: Veľká vec, ktorá ovplyvňuje vašu kávu
Terroir je francúzske slovo, ktoré znamená „zem“, reprezentuje environmentálne a sociálne faktory, ktoré vplývajú na chuť vášho vína, kávy, olív a pod.
Terroir sa vzťahuje na klímu, nadmorskú výšku, vlhkosť, slnečné žiarenie, zloženie pôdy, vodu, zvyky výrobcov a ešte oveľa viac.
Každé miesto má jedinečný terroir a každý terroir má vplyv na kávu. Chladnejšie teploty vysokých kenských hôr spomaľujú proces zrenia kávy, čo vedie k sladšej a komplexnejšej chuti. Sopečná pôda guatemalskej kávovej farmy je bohatá na dusík a poskytuje výživu, ktorý káva potrebuje pre dobrý rast.
Vlhkosť indonézskej kávovej farmy vedie výrobcov k jedinečným metódam spracovania pre daný región, ktoré výrazne ovplyvňujú profil kávy.
Vinársky priemysel si uvedomuje dôležitú úlohu, ktorú zohráva terroir. To je dôvod, prečo sa napríklad šampanské môže vyrábať len v Champagne vo Francúzsku. Milovníci vína vyhľadávajú kontrolované označenie pôvodu alebo Appellation d’Origine Controlée, čo znamená, že víno je charakteristické vďaka tomu, že bolo vyrobené v určitom regióne (a často aj určitým spôsobom).
Niektoré kávové oblasti majú certifikáty pôvodu, napríklad Café de Marcala v Hondurase alebo Cerrado Mineiro v Brazílii. Vo všeobecnosti však kávový priemysel pri zavádzaní certifikátov za vínom zaostáva.
To neznamená, že výrobcovia a pražiarne ignorujú vplyv terroir. No namiesto toho budete milovníkov kávy počuť debatovať o „mikroklíme“ a „nadmorskej výške“.
Prečo na odrodách tak záleží?
Káva má rôzne druhy, no drvivá väčšina pestovaná po celom svete je buď Arabica alebo Robusta. Arabica, ktorá tvorí asi 60 % svetovej kávy sa následne rozdeľuje na odrody: Typica, Bourbon, Caturra, Gesha/Geisha, Catuaí, Pacamara a ďalšie.
Je to podobné ako vo svete vína, poznáme Syrah, Cabernet Franc, Rizling a pod.
A tieto odrody ovplyvňujú, kde a ako môže úroda rásť, akú má chuť a v prípade kávy, ako ju pražiť. Bourbon je napríklad známy svojou sladkosťou, Gesha pre telo podobné čaju.
Ako teda chutí káva?
Chuť jednopôvodovej kávy je mixom mnohých faktorov.
Napríklad víno rodiny Bordeaux niekedy vonia ako paprika, a to vďaka prítomnosti pyrazínu ako aj kvôli spôsobu prerezávania úrody. Na vytvorenie tohto atribútu sa rozmanitosť stretáva s poľnohospodárskymi metódami.
A podobne je to aj pri káve. Prirodzené spracovanie a sušenie zŕn v plodoch pred ich odstránením môže zvýrazniť sladkosť už aj tak sladkej odrody akou je Bourbon.
Ako barista či someliér je ťažké ochutnať kávu alebo víno a sledovať presný účinok obsahu minerálov v pôde, vplyv tieňa, v ktorom sa plodina pestovala, zrážok a tiež nadmorskej výšky.
Ale môžeme ochutnať výsledný efekt. Môžeme ochutnať sladkosť, kyslosť a rozdiel medzi broskyňovými a slivkovými tónmi. Ak sú základom odrody kávové tóny, pestovateľ a výrobca určujú, ako sa tieto tóny dostanú do šálky.
Pretože každý pôvod, každá farma, každá káva má svoju vlastnú chuť.
Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2018/08/coffee-varieties-debunked-why-not-all-geshas-taste-the-same/
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.