Vietnam a káva
Káva bola do Vietnamu zavedená francúzskymi kolonistami v roku 1857. Prvé kávové plantáže sa nachádzali v oblasti Ninh Bình a následne sa rozšírili do provincie Annam, ktorá je dnes známa ako stredný Vietnam. Počas koloniálnej éry sa káva pestovala hlavne v malých množstvách a väčšinou pre miestnu spotrebu.
Po vojne vo Vietname a následnom zjednotení krajiny v roku 1975 bola kávová produkcia obnovená a rozšírená v rámci ekonomických reforiem známych ako Đổi Mới, ktoré začali v roku 1986. Vláda podporovala rozširovanie kávových plantáží ako súčasť stratégie na diverzifikáciu exportných produktov a zvýšenie príjmov z poľnohospodárstva.
Terajšia kultúra pestovania kávy
Dnes je Vietnam druhým najväčším producentom kávy na svete, hneď za Brazíliou, a je najväčším producentom kávy robusta, ktorá tvorí asi 95 % vietnamskej produkcie. Hlavné pestovateľské oblasti sú v provincii Đắk Lắk v strednej Vysočine, ktorá poskytuje ideálne podmienky pre pestovanie kávy vďaka svojej nadmorskej výške, teplotám a pôde.
Metódy pestovania
Vietnamské kávové farmy sú väčšinou malé rodinné podniky s plochou od 1 do 3 hektárov. Vláda a rôzne medzinárodné organizácie investujú do vzdelávania farmárov v moderných metódach pestovania a udržateľnosti. Napriek tomu sa veľká časť kávy stále pestuje tradičnými metódami.
Výzvy a udržateľnosť
Kávový priemysel vo Vietname čelí viacerým výzvam, vrátane klimatických zmien, kolísania cien na globálnych trhoch a problémov s udržateľnosťou. Mnoho farmárov sa preto zapája do programov na zlepšenie environmentálnych postupov, ako je napríklad redukcia používania pesticídov a chemických hnojív, zavádzanie tieňového pestovania a ochrana vodných zdrojov.
Kávová kultúra
Káva má vo Vietname nielen ekonomický význam, ale aj kultúrny. Typická vietnamská káva, známa ako "cà phê sữa đá" (ľadová káva s kondenzovaným mliekom), je obľúbená po celej krajine. Vietnamské kaviarne, často s jednoduchým vybavením a stoličkami na chodníkoch, sú dôležitou súčasťou spoločenského života.
V posledných rokoch sa v mestách ako Hanoj a Ho Či Minovo Mesto objavujú moderné kaviarne, ktoré ponúkajú širokú škálu kávových nápojov a kladú dôraz na kvalitu a pôvod zŕn, čím prispievajú k rastu segmentu výberovej kávy.
Vietnam tak ponúka unikátny pohľad na spojenie tradičných metód s modernými prístupmi a predstavuje dynamicky sa rozvíjajúcu časť globálneho kávového priemyslu.
Kávu z Vietnamu máme aj my a to dokonca od Slovenského farmára, ktorý žije a pestuje kávu vo Vietname. Prečítajte si celý jeho príbeh tu.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.