Rwanda a káva

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
O pestovateľských krajinách 19.06.2017
Rwanda a káva

Žiaľ, prvá vec, ktorá napadne ľuďom, keď počujú názov Rwanda, nie je káva, ale brutálna genocída, ktorá prebiehala v roku 1994 a zomrelo v nej až milión ľudí. Krajina sa z tohoto obdobia pomaly spamätáva a aj vďaka výberovej káve si robí vo svete čoraz lepšie meno.

Kávovník do Rwandy priniesli nemeckí misionári v roku 1904 a zasadili ho v regióne Mibilizi. Kávovníku sa veľmi rýchlo začalo dariť a rozrátol sa do susedného regiónu Kivu a následne aj do celej krajiny. Dnes je káva najväčší agroprodukt, ktorým Rwanda disponuje a obchoduje. Vláda pochopila silu tejto komodity a farmárov preto veľmi aktívne podporuje, či už rôznymi úlavami na daniach, alebo bezúročnými pôžičkami na vybudovanie spracovateľských staníc. 

Vďaka podnebiu a vysokým nadmorským výškam sú tu výborné podmienky na pestovanie výberových Arabík a hlavne odrody Bourbon. Podobne ako v Etiópii a Keni, aj v Rwande je množstvo mikro farmárov, ktorí vytvárajú družstvá, a spoločne prevádzkujú spracovateľské stanice. Až pol milióna ľudí pracuje v kávovom biznise a toto číslo stále rastie.

Rwanda a káva

Hlavné regióny, kde sa pestuje kávovník

Rulindo

Región, ktorého priemerná nadmorská výška je 1800 m n. m., sa nachádza na severe krajiny. Tento región má všetky faktory na pestovanie výberovej Arabiky. Úrodnú a na minerály bohatú pôdu, ideálnu vlhkosť a nadmorskú výšku. Pestuje sa tu výlučne len Arabika. 

Huye

Na takzvanej Huye Mountain sa natočil skvelý „A Film About Coffee”. Určite ho odporúčam pozrieť každému kávovému fanatikovi. Na stiahnutie sú už aj slovenské titulky a film stojí okolo 10 €. V roku 2011 sa človek menom David Rubanzangabo rozhodol pustiť do podnikania s výberovou kávou. S pomocou americkej pražiarne Stumptown coffee založil spracovateľskú stanicu Huye Mountain. Rozhodol sa spolupracovať s malými farmármi z okolia a vytvoriť tak určitú komunitu kávových farmárov, ktorí dbajú na kvalitu a robia len výberovú kávu. K dnešnému dňu združuje táto spracovateľská stanica približne 1300 drobných farmárov z blízkeho okolia. V roku 2012 vyhrali 2. miesto v súťaži Cup of Excellence a odvtedy sa pravideľne zúčastňujú a umiestňujú v TOP 6 každý rok. Túto kávu sme mali v ponuke aj my počas leta 2016 a určite ju zaradíme aj v lete roku 2017.

Kivu

Tento región, alebo skôr oblasť dostala názov od jazera Kivu, v ktorého okolí sa pestuje kávovník. Zaujímavosťou je ale farma Gishamwana, ktorá sa nachádza na ostrovčeku uprostred jazera. Na tomto ostrove sa pestuje okolo 35 000 kávovníkov a pozbierané čerešne sa prepravujú  ľoďkami do spracovateľských staníc, ktoré sú na pevnine. Je veľmi zaujímavé, že kávovníky na ostrove netrpia žiadnymi chorobami a vďaka izolácii sa tak vytvorila malá, naturálna karanténa.

Chuťový profil káv z Rwandy

Väčšina rwandských káv je spracovaných mokrou metódou a chuťovo by som ich zaradil medzi Etiópiu a Keňu. Sú florálne, ovocné a karamelovo sladké. V dochuti môžeme nájsť aj zelené jablko, pomaranč a horkosť grapefruitu.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes