Na ekológii nám záleží, realizujeme niekoľko veľkých zmien

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 23.06.2022
Na ekológii nám záleží, realizujeme niekoľko veľkých zmien

V Coffeeine nám na ekológii a budúcnosti tejto planéty veľmi záleží. Postupne rastieme a v priamej úmere s tým rastie aj naša spoločenská zodpovednosť. Aj preto chceme veci robiť lepšie a v ideálnom prípade byť vzorom pre ostatných.

Ekologická stopa produkcie kávy

Možno ani neviete, ale výrobný proces týkajúci sa produkcie kávy za sebou zanecháva určitú ekologickú stopu. Pravdepodobne každému je jasné, že pri pražení kávy vznikajú splodiny a CO2, ktoré sú vypúšťané do vzduchu. To však nie je všetko.

Ďalšou kapitolou je balenie. Pražená káva sa zväčša balí do plastových sáčkov vytvorených z niekoľkých vrstiev, pri ktorých je použitý plastový ventil, prípadne aj plastový zip na uzatvorenie sáčku a mnohokrát nechýba ani plastová etiketa.

Uzatvorený obal potom mieri do kartónovej krabice a ako jej výplň sa používajú rôzne materiály. Najhoršie sú pritom plastové bublinkové fólie. No a uzatvorená krabica sa následne zalepí lepiacou páskou, ktorá je opäť plastová.

My sme stále len malá pražiareň, ktorá ročne upraží vyše 20 ton kávy. Toto množstvo zabalíme do približne 60 000 sáčkov a za rok odošleme približne 10 000 balíčkov.

Ako majiteľ som dlho uvažoval nad tým, ako vieme celý proces optimalizovať a zanechať čo možno najmenšiu ekologickú stopu. Následne som urobil niekoľko rozhodnutí:

Pražička kávy

Začal som priamo od najväčšej položky, ktorou je pražička kávy. Teraz už vieme, že od decembra budeme mať novú pražičku, ktorá praží teplým vzduchom a počas praženia sama spaľuje splodiny. Výsledkom sú až o 80% nižšie emisie CO2 a o 80% nižšia spotreba plynu.

Solárne kolektory

Aktuálne sme v procese riešenia kúpy solárnych panelov a verím, že do konca roku 2022, prípadne do úvodnej fázy roku 2023, bude všetka elektrina použitá v budove pražiarne pochádzať zo solárnych kolektorov. Slnkom pražená káva. Neznie to dobre?

Kompostovateľné obaly

V spolupráci so slovenskou firmou vyvíjame nové sáčky na kávu, ktoré budú plne kompostovateľné. Ich dodanie očakávame v Q4 roka 2022

Etikety z kávového odpadu

Naše aktuálne etikety sú pekné, ale asi netušíte, že na ne ročne minieme asi 1,5 tony papiera. Preto sme veľmi usilovne hľadali recyklovaný papier a podľa mňa sme našli ten najlepší možný. Papier, z ktorého sú naše nové etikety, je vyrobený z kávového odpadu vznikajúceho ako vedľajší produkt pri pražení kávy. Takže máme kávu, ktorá má etiketu vyrobenú z kávy. Podľa mňa dokonalé.

Ekologickejšie balenie

Kartónové krabice nevypĺňame žiadnym plastom, ale recyklovaným papierom a niekedy aj prázdnymi jutovými vrecami od kávy. Všetko to napokon zalepíme papierovou lepiacou páskou.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.