Rwanda Gihanga: Čo genocída rozdelila, káva spojila

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 18.10.2022
Rwanda Gihanga: Čo genocída rozdelila, káva spojila

V priebehu septembra som sa na Žilinskom festivale kávy zúčastnil cuppingu niekoľkých chuťoviek z Rwandy. Išiel som tam s otvorenou mysľou a s patričnou zvedavosťou, no nič zásadné som od toho nečakal. Napokon mi však dve kávy učarovali natoľko, že som sa rozhodol kúpiť ich a ponúknuť vám, slovenskému publiku. 

Obe kávy boli zhodou okolností od rovnakého producenta – teda v tomto prípade producentiek – a dokonca to bola rovnaká káva, len spracovaná dvoma rôznymi metódami, natural a washed. S organizátorom cuppingu Michałom Wyroślakom z Poľska som sa následne bavil o možnosti získať túto kávu a z oboch spracovaní sa mi podarilo obstarať po dve vrecia.

Genocída

Úprimne priznám, že v tej chvíli som ani netušil, aký neuveriteľný príbeh za touto kávou je. Pestujú ju ženy, ktoré prežili tamojšiu genocídu a v práci museli nahradiť nebohých manželov. Etnická skupina Hutuov nemilosrdne vyvraždila Tutsiov, pričom za sto dní prišlo o život približne milión ľudí. To je 10 000 za deň a 400 za hodinu.

Väčšina vrážd bola vykonaná mačetami, ktoré boli najlacnejším dostupným bojovým prostriedkom. Hutuovia nemali zľutovanie a zabíjali každého, kto mal v dokladoch napísané „Tutsi“. Znenávideli sa na život a na smrť, ale paradoxne, dnes kávu pestujú spolu. Napriek všetkému tomu zlému k sebe časom dokázali nájsť cestu.

Hingakawa

Genocída prebehla v roku 1994 a presne desať rokov potom vzniklo združenie Hingakawa, ktoré zamestnáva ženy z oboch etnických skupín. Je to prvá farmárska asociácia v Rwande, ktorá je zložená výlučne zo žien. A produkuje čoraz kvalitnejšiu kávu.

Hingakawa v preklade znamená „nechajte nás pestovať kávu“. Je to akýsi tichý odkaz žien, ktorým svet v roku 1994 ukázal chrbát. Aj keď krajina žiadala o pomoc a kompetentní tušili najhoršie, veľké svetové mocnosti nezakročili a nepomohli. Priestor tak dostala nepredstaviteľná krutosť.

hingakawa 1

Svet bez mužov

Narazil som aj na rozhovor s Arthurom Karuletwom, ktorý pochádza z Rwandy a ktorý je šéfom Starbucks pre globálnu vystopovateľnosť kávy. „Susedia zabíjali susedov, etnické skupiny sa navzájom vymazávali z mapy,“ povedal v rozhovore pre webovú stránku Starbucks.

Uvedený zdroj pripomenul, že ženy v Rwande kedysi pestovali plodiny určené pre okamžitý konzum a pre nasýtenie rodiny. Muži naopak pestovali plodiny, na ktorých bolo možné zarobiť. Tu patrila aj káva a bez mužov, ktorí buď zomreli, boli uväznení alebo utiekli z krajiny, ostali kávovníkové farmy odrazu nedotknuté. Roky zarastali a chradli, o kávu sa nikto nestaral.

Mačety

Doslova hrozivo vyznieva skutočnosť, že ženy museli spolupracovať s nástrojmi, ktorými im kedysi zabili mužov. S mačetami. „Videl som, ako ženy zdvihli toto doslova ikonické náradie, ktoré bolo v skutočnosti poľnohospodárskym náradím. Irónia spočívala v tom, že toto poľnohospodárske náradie, mačeta, bolo súčasne aj náradím, ktorým rozštvrťovali ľudí,“ skonštatoval Karuletwa.

Len si to predstavte. Žena z kmeňa Tutsiov mala pracovať po boku ženy z kmeňa Hutuov. Obe v rukách držali mačety. Dokázali si dôverovať? Dokázali pracovať blízko pri sebe? Čo sa im muselo odohrávať v hlavách? Napokon však nemali na výber a keď chceli prežiť, museli ísť do toho a hľadať k sebe cestu.

Rovnosť pohlaví ako tabu

Združenie Hingakawa, ktoré je súčasťou väčšej kooperácie Abakundakawa, však narážalo aj na iné problémy. Ženy sa museli veľmi usilovať o to, aby ich káva nebola zmiešaná s kávami z iných plantáží a aby neprišli o svoj ženský rukopis. Ani toto nebolo jednoduché a aj s tým mali miestni problémy.

„Treba pochopiť, že v niektorých týchto kultúrach je rovnosť pohlaví naďalej tabu. Kultúrne to ešte nie je uchopené a ani pochopené. Naďalej je to niečo cudzie a miestami aj hranične nebezpečné,“ pripomenul Arthur Karuletwa.

Združenie Hingakawa má aktuálne okolo 450 členiek a som veľmi rád, že kávu od nich máme v ponuke aj my v COFFEEIN. Z Rwandy ju exportuje spoločnosť Gihanga Coffee Project a predávame ju len v sete ako Rwanda Gihanga.

Poďte ochutnať

Ide o odrodu Red Bourbon pestovanú vo vulkanickej pôde v regióne Kamonyi v nadmorskej výške 1 400 až 1 700 metrov nad morom. Aróma kávy je veľmi sladká a kvetová, telo kávy je stredne silné a čajové. V chuti naturálneho spracovania nájdete sušené ovocie, ale aj sladkosť broskýň a medu. Mokré spracovanie ponúka sladkosť tropického ovocia a acidné tóny drobného bobuľového ovocia.

Keď si kávu zakúpite, priamo tak podporíte rwandské farmárky. Dve spracovania neponúkame samostatne, ale len ako sériu dotvárajúcu spoločnú grafiku. Rwanda Gihanga natural + washed vás vyjde na 20 eur, pričom do 24. októbra platí uvádzacia cena 18 eur. Viac info o káve nájdete na TOMTO linku.

Dajte mi potom vedieť, ako vám káva chutila.

O združení Hingakawa natočil starbucks coffee krásny dokumentárny film. Nájdete to na TOMTO LINKU.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.