Ako vzniká bezkofeinová káva

COFFEEIN.SK COFFEEIN články 10.11.2022
Ako vzniká bezkofeinová káva

Mnohí z nás pijú kávu kvôli nakopnutiu a prívalu kofeínu, mnohí uprednostňujú jej chuť a mnohí obe spomínané veci. Sú však aj ľudia, ktorým kofeín spôsobuje problémy a presne pre nich je určená bezkofeínová káva.

Nezbedník kofeín

Všetci sme iní a na každého z nás má kofeín iný vplyv. Sú ľudia, ktorým nerobí absolútne nič. Tvrdia, že sú naň zvyknutí a šálku obľúbenej kávy si bez problémov vedia dať aj pred spánkom. Väčšina kávičkárov by však po vypití kávy vo večerných hodinách v noci pociťovala stimulačné účinky kofeínu a mala by problém so spánkom. Káva bez kofeínu však ulahodí aj večer.

Bezkofeínová káva sa hodí aj tehotným a dojčiacim ženám, môžu ju piť aj deti a mládež, dopriať si ju viete teoreticky aj pri problémoch s krvným tlakom alebo iných zdravotných ťažkostiach, v kombinácii s ktorými vám lekár kávu neodporúčal. Zaujímavá je pritom aj ďalšia výhoda: môžete jej piť koľko len chcete. Takže ak ste napríklad prekročili odporúčanú dennú dávku kofeínu – 300 až 400 miligramov – prejdite na bezkofeínovú kávu a vybavené. Kávičkujete ďalej.

Robusta vs. arabika

Ak máte problém s kofeínom a po vypití kávy pociťujete akékoľvek problémy – silný tlkot srdca, ťažký pocit na žalúdku, zvýšenú nervozitu, prípadne aj úzkosť – je veľmi pravdepodobné, že za to môže práve kofeín. Do tela ste ho dostali príliš veľa a váš organizmus to nezvláda.

Tento problém sa veľmi často vyskytuje u ľudí, ktorí pijú robustu a netušia, že tá obsahuje dvakrát toľko kofeínu ako arabika. Keď teda máte niektorý zo spomínaných problémov, môžete najskôr skúsiť vymeniť pravdepodobne menej kvalitnú robustu za stopercentnú arabiku. Ak to nepomôže, zájdite ešte ďalej a nebojte da siahnuť po bezkofeínovej káve.

DSCF3902 Metódy odstraňovania kofeínu

Káva prirodzene obsahuje kofeín, ale vedci prišli na to, ako ho z nej odstrániť. Deje sa tak špeciálnym spracovaním zelených kávovníkových zŕn, teda ešte pred pražením. Existujú chemické a nechemické metódy, pričom moderná spoločnosť sa samozrejme snaží využívať tie neskôr menované.

Pri chemickej metóde používal dichlórmetán a poznáme ju ako DCM. Hlavné nechemické metódy sú vodný proces, CO2 proces a proces odstránenia kofeínu pomocou cukrovej trstiny.

Vodný proces
Pri vodnom procese sa zelené kávovníkové zrno namočí do horúcej vody. Tá sa postará o to, že zrno opustia všetky rozpustné látky, teda kofeín, cukor i ďalšie látky dodávajúce káve charakteristickú chuť. Voda sa potom prefiltruje cez uhlíkové filtre a keďže sú molekuly kofeínu väčšie ako tie ostatné, filtre ich zachytia. Zrná sa následne namočia do vylúhovanej tekutiny zbavenej kofeínu a dostanú späť väčšinu svojej pôvodnej chuti. Metódy vodného spracovania sú napríklad Swiss Water Process alebo Mountain Water Process.

CO2 proces
Pri CO2 procese sa kávovníkové zrná navlhčia horúcou parou a potom sú vložené do skvapalneného CO2, ktorý na seba naviaže kofeín, ale nie ostatné látky obsiahnuté v kávovníkovom zrnku. Fajn je aj to, že skvapalnený CO2 sa následne prefiltruje cez uhlíkové filtre a dá sa používať opakovane.

Proces s pomocou cukrovej trstiny
Pri tomto procese je káva najskôr navlhčená parou a potom namočená do vody s prírodným etylacetátom získaným fermentovaním cukrovej trstiny. Výhoda etylacetátu spočíva v tom, že ide o prírodný produkt, ktorý na seba dokáže naviazať kofeín. Ostatné látky však ostanú v zrne a káva si zachová pôvodnú chuť.

Zachovanie antioxidantov

Káva má okrem kofeínu aj mnoho ďalších látok, ktoré sú pre nás vítané a žiadané. Napríklad antioxidanty. Viaceré štúdie potvrdili, že bezkofeínová káva obsahuje porovnateľné množstvo antioxidantov ako káva s kofeínom. O zdravotné výhody kávy teda neprídete.

Etiópia Yirgacheffe od Coffeeinu
V ponuke pražiarne Coffeein máme bezkofeínovú kávu z Etiópie, konkrétne z oblasti Yirgacheffe. Ponúka sladkú kvetinovú arómu a v chuti nesie pestrú paletu jemných ovocných tónov, orieškov a čokolády. Kofeínu bola zbavená švajčiarskym vodným procesom (Swiss Water Process) a pražíme ju na stupeň Full City.

Ak Vás zaujímajú účinky kofeínu na organizmus a jeho množstvo v rôznych nápojoch, tak si prečítajte náš článok.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.