Spoločne pomáhame etiópskym farmárom

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 14.12.2022
Spoločne pomáhame etiópskym farmárom

Štepenie rastlín je pre slovenského záhradkára možno pomerne bežnou a zaužívanou činnosťou. Jeho výhodou je napríklad to, že z navrúbľovanej časti vyrastie geneticky presná kópia ušľachtilého stromu, z ktorého bol vrúbeľ odobraný. A to je veľmi dôležité, pretože ak by sa strom rozmnožoval prirodzene, vznikla by len plánka.

Teória týkajúca sa štepenia je samozrejme omnoho náročnejšia a komplikovanejšia, my sme sa ju pokúsili uviesť len vo veľmi skrátenej verzii. Štepí sa však aj v kávovom svete a v Etiópii v tomto smere rozbehli zaujímavý projekt. Farmárom vysvetľujú dôležitosť štepenia, vďaka čomu môžu staré a slabo rodiace stromy v priebehu pomerne krátkeho obdobia vymeniť za nové a výnosnejšie rastliny. Veď ako spomínané „vrúble“ sa použijú len konáriky z najlepších stromov.

Projekt podpory štepenia medzi etiópskymi farmármi sa volá The Stumping Project a podporiť ho vie ktokoľvek. Vďaka sume 140 amerických dolárov (podľa aktuálneho kurzu necelých 133 eur) zasponzorujete etiópskemu farmárovi celkovo 150 zaštepených stromov.

export1611818194210-2000x900 „Malí etiópski kávoví farmári zvyčajne nie sú naklonení štepeniu starých stromov, a to hlavne kvôli hrozbe krátkodobej straty príjmu,“ stojí na stránke projektu. Finančne sú tak na hrane, že si nemôžu dovoliť ani maličký výpadok. Ak by však túto obetu podstúpili, o pár rokov by výnosnosť ich stromov extrémne stúpla. The Stumping Project im pomáha správne to pochopiť.

Niektoré kávovníky na farmách sú už dávno za svojim zenitom a nerodia tak, ako by mali. Stačí ich pritom vhodne spíliť a do ich kmeňa zaštepiť „nováčika“. Autori projektu odporúčajú zapojiť maximálne štvrtinu stromov na farme, pričom zvyšok zatiaľ môže klasicky rodiť.

„Po jednom zbere s nulovým výnosom prinesú zaštepené stromy v druhom roku približne 70 percent zvyčajného výnosu,“ informuje projekt. „V ďalšom roku už stromy budú mať potenciál produkovať dvakrát až štyrikrát viac čerešní, a to až počas šiestich rokov.“

Vďaka podpore sa do projektu zapája čoraz viac farmárov. „Keď sa pozriem na svoju farmu, tak som hrdá na rozhodnutie, ktoré som urobila. Doslova mi zmenilo život,“ povedala farmárka Tigist Wube. „Prinieslo mi to úspech. Na farme som ešte nikdy nemala takú úrodu.“

IMG_20210126_085415_473-2000x900 V roku 2016, teda predtým, ako Tigist začala so štepením, predstavovala ročná úroda na jej farme 500 kilogramov kávovníkových čerešní. V roku 2019 to už bolo 2 500 kilogramov a v roku 2023 očakáva 7 500 kilogramov.

Nás v Coffeeine tento príbeh veľmi fascinuje a už sme podporili dvoch farmárov. Premyslený máme aj ďalší krok: z etiópskej kávy, ktorú predáme v priebehu decembra, venujeme na podporu tamojších farmárov 10% percent. Takto sa nám podarí podporiť ďalších dvoch alebo troch farmárov.

Projekt je podľa nás o to krajší, že v roku 2023 budeme mať možnosť kúpiť kávu priamo od „našich“ farmárov. Už teraz sa jej nevieme dočkať.

Chcete podporiť farmárov s nami? Môžete ochutnať našu kávu z Etiópie, alebo si pozrieť celú ponuku v našom e-shope s kávou.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.