Talianska láska k espressu: Prečo je také populárne?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 02.02.2024
Talianska láska k espressu: Prečo je také populárne?

Na celom svete je len málo krajín, ktoré majú také silné kultúrne spojenie a asociáciu s espressom ako Taliansko. Po vode je espresso údajne druhým najkonzumovanejším nápojom v krajine.

V skutočnosti je espresso takou neoddeliteľnou súčasťou jeho kultúrnej identity, že talianske ministerstvo pre politiku poľnohospodárstva, výživy a lesníctva podalo niekoľko žiadostí do UNESCO o zachovanie talianskych koreňov espressa. Zaujímavosťou je, že žiadna z nich doteraz nebola úspešná, a to z viacerých dôvodov.

Takže čo presne robí z Talianov takých vášnivých milovníkov espressa? Je zrejmé, že Taliansko vynašlo kávovar na espresso a navždy tým zmenilo globálny kávový priemysel. Ale okrem toho, prečo je Taliansko považované za hlavné mesto espressa na svete?

2ZRODENIE ESPRESSA

Jednoducho povedané, za espresso sa musíme Talianom poďakovať. Krajina zohrala kľúčovú úlohu vo vývoji technológie espresso kávovarov, a naďalej v tom pokračuje.

Jedným z najdôležitejších momentov v globálnom kávovom priemysle bol rok 1884, keď Talian Angelo Moriondo vyrobil stroj, ktorý využíval paru na skrátenie času potrebného na uvarenie šálky kávy. Navrhol vertikálny valcový kotol vyhrievaný plynovými sporákmi, ktorý umožnil variť kávu pri tlaku 1,5 baru. Jeho myšlienkou bolo extrahovať kávu v kratšom čase, a tým poskytnúť lepšie a efektívnejšie služby zákazníkom. Spoločnosti ako Gaggia a Faema začali rýchlo vyvíjať svoje vlastné modely, ktoré sú podobné moderným kávovarom na espresso.

Trvalo však nejaký čas, kým Taliansko plne prijalo espresso, a kým sa kávovary rozšírili po Európe.

Espresso kávovary boli zo začiatku vyhradené pre prestížnejšie prevádzky akými sú hotely, kokteilové bary alebo veľké kaviarne. Až po druhej svetovej vojne sa technológia rozšírila a stala sa oveľa populárnejšou.

3KEDY A PREČO SA STALO TAK OBĽÚBENÝM?

Akonáhle sa espresso stroje stali bežnejšími v talianskych kaviarňach, v krajine sa začali otvárať špecializované espresso bary, hoci boli z veľkej časti vyhradené pre tých najbohatších v spoločnosti.

V roku 1911 však talianske úrady presadili maximálnu cenu určitých „nevyhnutnosti“, vrátane kávy. Vzhľadom na tieto výrazne nižšie ceny začali prevádzkovatelia espresso barov meniť svoj štýl obsluhy, vrátane účtovania dodatočných poplatkov, ak si zákazník namiesto státia sadol a vypil svoje espresso po sediačky.

Hoci tieto predpisy v druhej polovici 20. storočia zmizli, mnohí majitelia podnikov ich stále dodržiavajú. Taliani si zvykli na nízke ceny espressa, a aby ich bolo možné nastaviť, musí sa zakúpiť lacnejšia káva. To je dôvod, prečo sa robusta stala tak populárnou.

 

Miesto Robusty v sektore talianskej kávy

Vďaka cenovým reguláciám museli majitelia espresso barov čo najviac znížiť svoje náklady a káva, ktorú používali, bola toho veľkou súčasťou.

Pražiarne a dodávatelia kávy zmiešali arabiku s robustou, tmavšie praženie sa stalo vyhľadávaným najmä v južnom Taliansku.

V celej krajine sa jednoznačne preferuje tmavšia a „silnejšia“ káva. To pravdepodobne vysvetľuje, prečo sú menšie nápoje ako espresso, také populárne. Dôvodom je pravdepodobne to,  že sa dajú konzumovať oveľa rýchlejšie a častejšie počas dňa.

Väčšina Talianov považuje espresso za „skutočnú“ kávu, pretože sú viac zvyknutí na intenzívnu, plnú, silnú a často horkú chuť. Toto sa líši od preferencií kávy v iných krajinách, kde pijú viac filtrovanej kávy alebo si vyberajú svetlejšie profily praženia.

Akonáhle sa espresso stalo „črtou talianskeho života“, začal sa tiež rozmach vývoja novej technológie strojov.

Stroje prešli z používania tlaku od dvoch, troch, deväť, až po dvanásť barov, čo pomohlo vytvoriť vrstvu cremy, ktorá je súčasťou espressa, ktoré poznáme v súčasnosti. 

4TALIANSKE ESPRESSO DNES

V porovnaní s mnohými inými krajinami sa talianska kultúra kávy za posledných niekoľko desaťročí príliš nezmenila.

Napriek inflácii sú náklady na espresso stále najnižšie v Európe. Stále prevláda názor, že espresso musí zostať cenovo dostupné, pretože ľudia ho pijú denne veľa, ako aj pre fakt, že je dlhodobo lacné.

V konečnom dôsledku to dodnes masívne ovplyvňuje taliansku kávovú kultúru.

V Taliansku platia určité pravidlá pitia kávy. Po ranných hodinách sa nepije cappuccino. Po dopoludňajších hodinách sa už nepije nič iné ako espresso (alebo espresso s kvapkou mlieka).

Tradične a historicky bolo pitie espressa veľkou súčasťou spoločenského života ľudí. Nestrávili by ste hodiny pri káve, ale ak by ste mali päť minút voľného času, mohli by ste stratený čas rýchlo dobehnúť. Pitie espressa je pre mnohých ľudí v krajine stále pohodlným a spontánnym rituálom.

Objednávanie espressa v bare zostáva jedným z najhlbšie zakorenených talianskych návykov. Väčšina ľudí sa zastaví pri bare, objedná si espresso a vypije ho rovno pri pulte. Je to rýchla a cenovo dostupná prestávka od každodenných aktivít a perfektná výhovorka na socializáciu a stretnutia s priateľmi.

5Prijme Taliansko niekedy naplno výberovú kávu?

Vzhľadom na veľkú preferenciu tmavo praženého, horkého espressa je taliansky sektor výberovej kávy určite menej rozvinutý ako inde v Európe a mimo nej.

Výberová káva predstavuje v Taliansku malý segment. Čo sa týka veľkosti trhu, zaostáva za väčšinou ostatných európskych krajín. Hoci talianske stroje na espresso a mlynčeky sú v mnohých kaviarňach po celom svete, vo väčších mestách nájdete pomerne málo špeciálnych pražiarní kávy.

Keďže specialty káva zvyčajne uprednostňuje svetlejšie profily praženia a single origin zrná, je pochopiteľné, prečo sa väčšina tradičných spotrebiteľov kávy naďalej drží toho, čo poznajú.

Mnohí Taliani, najmä staršie generácie, si nemyslia, že kvalitnejšia káva by mala mať vyššiu cenu. V máji 2022 dostala specialty kaviareň vo Florencii pokutu 1 000 € po sťažnosti zákazníkov na ceny.

Hoci je espresso v talianskej kultúre hlboko zakorenené a postupom času sa vyvinulo z hľadiska kvality kávy, profilu praženia a receptúr, výberová káva mení myslenie a chuť spotrebiteľov. Ľudia skúšajú ľahké alebo stredné praženie, sladšie a aromatickejšie kávy a dokonca aj iné spôsoby varenia.

Taliani zostávajú pevne verní svojim koreňom kávovej kultúry a tmavé, horké espresso je stále na vrchole. To však neznamená, že preferencie sa nemenia, aj keď tento proces je veľmi pomalý.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2023/12/why-espresso-is-so-popular-in-italy/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.