Chiroso: Nasledujúca súťažná káva?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 23.02.2024
Chiroso: Nasledujúca súťažná káva?

V posledných rokoch dopyt po vzácnych a exkluzívnych odrodách v odvetví specialty kávy vzrástol, a to najmä v dôsledku ich prítomnosti na prestížnych súťažiach.

Stále však existujú odrody, o ktorých veľa nevieme. Napriek tomu majú potenciál stať sa populárnymi, a to vďaka svojim jedinečným príchutiam a vysokej kvalite.

Jednou z týchto káv je Chiroso, pomerne neznáma odroda arabiky. Aj keď je okolo jej pôvodu veľa mýtov, informácie o tom, odkiaľ pochádza sú čoraz dostupnejšie.

Vzhľadom na to, že záujem o túto odrodu rastie, ponúka sa otázka, či by sme ju mohli vidieť častejšie na pódiách súťaží, a či by pre ňu mohol trh rásť podobným spôsobom ako napríklad pri odrodách Pink Bourbon alebo Sidra.

2ČO JE CHIROSO A ODKIAĽ POCHÁDZA?

Rovnako ako pri mnohých iných vzácnych odrodách a druhoch, presný pôvod Chiroso nie je známy. Obvykle sa však pestuje v obci Urrao, v juhozápadnej Antioquii v Kolumbii.

Spočiatku sa verilo, že Chiroso je prirodzenou mutáciou Caturry, ale s dlhšími čerešňami. Z tohto dôvodu mnohí miestni výrobcovia označovali odrodu ako Caturra Chiroso.

Chiroso je slangové slovo vyskytujúce sa na kolumbijskom vidieku a označuje niečo mierne pretiahnuté. Nie je to úplne bežné pomenovanie, ale vzniklo práve kvôli predĺženým fazuľkám tejto odrody.

Určité výskumné inštitúcie však zistili, že Chiroso nesúvisí so skupinou Bourbon - Typica, čo by znamenalo, že nejde o mutáciu Caturra. Práve naopak, štúdie (ktoré ešte musia byť vedecky overené) skonštatovali, že Chiroso je geneticky spojené s etiópskymi odrodami.

 

Pochopenie pôvodu Chiroso

Z genetického testovania vyplýva, že Chiroso pochádza z etiópskej krajovej odrody (landrace). Okrem toho sa identifikovali dva druhy stromov Chiroso v Urrao (v Kolumbii), jeden s tmavočervenými čerešňami a druhý so žltým ovocím. Oba stromy majú tiež rôzne tvarované listy.

Avšak ani po vykonaní tohto výskumu nie je jasné, ako sa odroda dostala z Etiópie do Kolumbie. Neexistuje žiadny spoľahlivý výskum, ktorý by to vysvetlil. Zatiaľ ide o mýty a špekulácie. 

3PESTOVANIE ODRODY

Rastie podobne ako Caturra, ale veľmi sa líši od Castillo alebo Colombia, ktoré sú menej produktívne vo vyšších nadmorských výškach alebo pri nižších teplotách.

Rastlina má tiež veľmi podobné vlastnosti ako Caturra -  krátke, svetlozelené listy, veľké výnosy a je náchylná na hrdzu kávových listov.

4Ako chutí?

Chiroso často vyniká medzi kupujúcimi a pražiarmi zelenej kávy svojimi sladkými a komplexnými chuťovými profilmi, podobne ako etiópske odrody a Geshe.

Obsahuje kvetinovú zložku, ktorú môžu mať aj Geshe, ale Chiroso je viac bylinné, sladšie s plnším telom. Charakterizuje ho hodvábny pocit v ústach, veľa kvetinových tónov a skvelá rovnováha medzi kyselinou citrónovou a sladkosťou. Chuť a zložitosť Chiroso sa môže líšiť v závislosti od toho kde rastie.

Pri správnom spracovaní má odroda dobre štruktúrovaný profil. V závislosti od regiónu, v ktorom rastie, sa chuťový profil môže pohybovať od broskyňovej ovocnosti až po kyslú ako citrónová tráva.

 

Praženie Chiroso

Je to flexibilnejšia káva, takže pri jej pražení môžete použiť množstvo rôznych postupov. 

Pravdepodobne vďaka svojej hustote, nadmorskej výške, v ktorej sa pestuje a etiópskej genetike, znesie veľké množstvo tepla. 

5MOHLA BY SA ODRODA CHIROSO STAŤ OBĽÚBENEJŠOU?

Hoci Chiroso bolo objavené približne v rovnakom čase ako Pink Bourbon, ďalšia „znovuobjavená“ odroda arabiky pestovaná v Kolumbii, ešte sa mu nedostalo rovnakej pozornosti.

Trhový potenciál Pink Bourbon vďaka svojej popularite stále rastie, pričom záujem o túto odrodu z roka na rok stúpa.

Použili ho aj dvaja súťažiaci v poslednom kole Majstrovstiev sveta baristov v roku 2023, vrátane víťaza Borama Uma. 

No menej skúsení cupperi (kávoví profesionáli) však nemusia vedieť rozpoznať rozdiel medzi Pink Bourbonom a Chirosom.

6Potenciálne výzvy pred nami

Napriek jeho vysokým výťažkom a požadovaným senzorickým profilom je jasné, že k tomu, aby sme videli Chiroso častejšie v pražiarňach a kaviarňach, vedie ešte dlhá cesta.

Pestovanie Chiroso má veľkú hodnotu, ale mnohí farmári o tejto odrode nemajú dostatok informácií.

Príbeh Chiroso je fascinujúci, a čím viac sa o tejto jedinečnej odrode dozvieme, tým bude vzbudzovať väčší záujem. 

Chvíľu však potrvá, kým ho začne pestovať viac výrobcov a na trhu bude dostupnejšie. Nebolo by však prekvapujúce, keby ho na súťažiach začalo používať viac baristov.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2024/02/chiroso-up-and-coming-competition-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.