Ako správne skladovať kávu a na čo si dať najväčší pozor?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 25.03.2024
Ako správne skladovať kávu a na čo si dať najväčší pozor?

Káva chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvá. Rovnako, ako ostatné potraviny, aj kávové zrnká postupom času degradujú a strácajú na kvalite. Ako kávu skladovať a na čo si dávať pozor? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

 

Prečo je správne skladovanie také dôležité?

Každé kávové zrnko v sebe ukrýva určité množstvo aromatických a chuťových látok. Práve tieto látky sa z kávy snažíte pri príprave vyextrahovať a dostať ich do vašej šálky. Ich obsah a kvalitu okrem iného priamo ovplyvňuje čerstvosť kávy a spôsob, akým je skladovaná. 

Chuť kávy sa vyvíja v čase. Predstavte si ju ako krivku. Najviac vám káva pravdepodobne zachutí po niekoľkých dňoch od praženia. V tomto bode dosiahne svoj chuťový “peak”. Čas, v ktorom tento bod nastane, závisí od mnohých faktorov. Jedným z nich je stupeň praženia. Ten je spojený s množstvom plynov (hlavne CO2) uväznených v kávových zrnkách. Plyny vznikajú pri procese praženia a zo zrniečok postupne unikajú. 

Vo všeobecnosti však platí, že kávy pražené na espresso budú obsahovať viac plynov ako kávy pražené na filter. Filter roasty tak dosiahnu svoj “peak” skôr (cca po týždni až dvoch) ako espresso roasty (cca po mesiaci). 

CIN_8135Štyri veci, ktorým sa vyhnúť

Káva, ktorá prekročí svoj chuťový vrchol, postupne stráca na kvalite. Proces starnutia však môžete spomaliť. Ako? Správnym skladovaním. Ešte predtým, než prejdeme ku konkrétnym typom a spôsobom skladovania, pozrime sa na to, čomu by ste sa mali vyhnúť.

1.   Mletie

Namletím kávu romliaždite na množstvo malých čiastočiek. Tie majú oveľa väčší pomer povrchu k ich objemu. Viac povrchu znamená väčšiu styčnú plochu so vzduchom a hlavne kyslíkom. Mletá káva tak starne raketovou rýchlosťou. Kávu určite kupujte a skladujte vo forme celých zrniek a meľte ju čerstvo pred každou prípravou. 

2.   Prístup vzduchu

Ako ste možno vytušili, pre starnutie je kľúčový styk kávy s okolitým vzduchom. Na strate kvality sa najviac podieľa kyslík, ktorý má na svedomí oxidáciu a zvetrávanie kávy. Keď chcete svoju kávu udržať čo najčerstvejšiu, vyhnite sa voľnému prístupu kyslíka a držte ju čo najlepšie zavretú.

3.   Vlhkosť

Po kyslíku prichádza na scénu druhý zlý škriatok - vlhkosť. Voda v akejkoľvek forme napomáha starnutiu a strate kvality kávy. Kávu by ste nemali skladovať na miestach so zvýšenou vlhkosťou, napríklad v blízkosti sporáku. Vlhkosť môže spôsobiť vznik choroboplodných plesní a nežiaducich chutí.

4.   Priame slnečné lúče

Starnutie kávy spomalíte aj v tom prípade, keď ju nebudete skladovať na priamom svetle. Najvhodnejšie sú tmavé a suché miesta. Keď kávu skladujete v priesvitnom balení, umiestnite ju na tmavé miesto. V jednoduchosti sa snažte o to, aby sa k vašim zrnkám nedostali žiadne priame slnečné lúče.

Svojej káve najviac pomôžete, ak ju budete skladovať vo forme zrniek, bez prístupu svetla, na suchom mieste a s čo najmenším prístupom vzduchu. 

pexels-pixabay-301599Povedzme si niečo aj o tom, aké obaly alebo nádoby sú pre spomalenie starnutia najvhodnejšie

1.   Pôvodný obal

Obal, v ktorom ste zrnká kúpili, je až do jeho otvorenia úplne ideálnou ochranou pred všetkými vonkajšími vplyvmi. Zabraňuje prístupu svetla, vzduchu aj vlhkosti. Keď má jednocestný ventil, umožňuje únik plynov vzniknutých pri pražení. Po prvom otvorení balíka sa doň dostane vzduch z okolitého prostredia a oxidácia sa rapídne zrýchli. Následne sa snažte držať balenie uzatvorené s čo najmenším množstvom vzduchu vo vnútri. Keď balík disponuje uzatváracím klipom, dbajte na to, aby bol dokonale utesnený. Ak je balíček bez klipu, skúste siahnuť po štipci alebo svorke. V tomto prípade však nikdy nezaistíte úplnú vzduchotesnosť balenia.

2.   Skladovacie dózy

Keď chcete svojej káve dopriať extra vrstvu ochrany, na trhu je množstvo dóz určených pre skladovanie kávy. Jednotlivé dózy sa líšia svojím dizajnom, materiálmi či spôsobom uzatvárania. Jedno však majú spoločné - kávu chránia pred prístupom vzduchu. 

Ešte o krok ďalej v spomaľovaní oxidácie sa dostali nádoby s prívlastkom vákuové. Vákuové dózy zabraňujú prístupu vzduchu a navyše odstraňujú takmer všetok vzduch z okolia kávy ešte pred jej uzavretím. Oxidácia je v takomto prípade spomalená ešte viac.

Tip: Pre dvojitú ochranu pred okolitým prostredím skúste celý balík kávy spolu s pôvodným balením umiestniť priamo do skladovacej dózy.

Na našom eshope nájdete hermeticky uzatvárateľnú dózu od japonskej značky Hario. Je úplne vzduchotesná a vyrobená zo skla. Sklo nezanecháva na káve žiadne chuťové stopy a veľmi dobre sa udržiava čisté. Dózu so zrnkami však nezabudnite umiestniť na tmavé miesto alebo v nej skladujte kávu v našom originálnom obale. Táto kombinácia udrží kávu chutnú a voňavú ešte veľmi dlho.

pexels-pixabay-1629273.   Skladovanie v mrazničke

Počuli ste už o káve z mrazáku? Nízka teplota v mrazničke dokáže takmer úplne zastaviť akýkoľvek proces starnutia a kazenia potravín. Inak tomu nie je ani v prípade kávy. Umiestnenie kávy do tak chladného prostredia ju doslova zamrazí v čase. Máte doma príliš veľké množstvo kávy a viete, že ju nestihnete vypiť, kým stratí svoju kvalitu? 

Zatvorený balík pokojne hoďte priamo do mrazničky. Častejším spôsobom využívania mrazáku je zmrazenie malých vzoriek kávy, ktorá vám veľmi chutí. Chuť kávy je do obrovskej miery ovplyvnená klimatickými podmienkami a prácou farmára. Tá istá úroda kávy tak na druhý rok môže chutiť úplne inak. Unikátny zážitok z jedného zrna sa tak nemusí už nikdy zopakovať. V takomto prípade si môžete odložiť malú vzorku do mrazáku a ku káve sa vrátiť kľudne o rok či dva a zážitok si znovu pripomenúť. 

V obidvoch prípadoch skladovania v mrazničke však dbajte na uzavretosť balenia. Najdokonalejším spôsobom je vákuové balenie pomocou kuchynskej vákuovačky. Bez prítomnosti akéhokoľvek vzduchu sa káva dokonale zastaví v čase a navyše nebude ovplyvnená ostatnými potravinami.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.