Skúmanie populárnych odrôd kenskej kávy: SL-28 a SL-34

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 10.05.2024
Skúmanie populárnych odrôd kenskej kávy: SL-28 a SL-34

Keňa je 16. najväčším producentom kávy na svete a dnes je uznávaná kvôli prominentnému pôvodu specialty kávy. Pestovateľské oblasti v krajine (najmä jej centrálna vysočina) ponúkajú bohatú, kyslú pôdu a optimálne podmienky na výrobu specialty kávy.

Kenská káva sa často spája s jasnou kyslosťou, bohatým, plným telom a výraznou chuťou. Niektoré z najpopulárnejších odrôd v krajine zahŕňajú Blue Mountain, K7, Batian, Ruiru 11 a sériu SL.

Najmä séria SL sa pestuje už takmer 90 rokov. Hoci pokrýva množstvo odrôd, dve z najpopulárnejších sú SL-28 a SL-34.

Dnes, napriek mnohým diskusiám o novších odrodách a hybridoch odolných voči chorobám, zostávajú odrody SL medzi kenskými výrobcami populárne. Ponúkajú dobrú životnosť, vysoké výnosy a vynikajúcu kvalitu.

2Aké sú odrody SL-28 a SL-34?

Ak ste niekedy vyskúšali kenskú specialty kávu, je veľká šanca, že pochádza z rastlinnej série SL.

SL je skratka pre Scott Laboratories, čo je názov kenského výskumného centra, ktoré ako prvé vyvinulo tieto odrody v 30. rokoch 20. storočia. Kým World Coffee Research rozoznáva tri „oficiálne“ odrody SL (a je ich vraj oveľa viac), v specialty kávach sú najobľúbenejšie SL-28 a SL-34.

Zatiaľ čo obe odrody možno nájsť mimo krajiny v malých koncentráciách (SL-28 sa rozšíril napríklad do častí Latinskej Ameriky), najbežnejšie sú práve v Keni a považujú sa teraz takmer za synonymum produkcie kenských specialty káv.

Ak je o tieto odrody dobre postarané, odvďačia sa svojou hojnosťou. 

Dostať sa nad 10 kg na rastlinu nevyžaduje od výrobcu príliš veľa pozornosti, na rozdiel od Ruiru 11, ktorá si ju vyžaduje neustále.

Stromy SL-28 sú vysoké, so zelenými špicatými listami, veľmi vysokými výnosmi a dobrou kvalitou. Potrebujú málo výživy, sú odolné voči suchu ale sú náchylné na hrdzu kávových listov, chorobu kávových bobúľ (CBD) a háďatká v pôde.

Na porovnanie, stromy SL-34 sú štruktúrou podobné stromom SL-28. Jediným hlavným viditeľným rozdielom je, že špičky listov stromov SL-34 majú skôr tmavú bronzovú farbu ako zelenú.

Stromy SL-34 sú náročnejšie aj na výživu, majú o niečo menšiu úrodu. Podobne ako SL-28 sú tiež veľmi náchylné na CBD, hrdzu listov a škodcov.

Odrody SL sa v Keni pestujú už desaťročia. Existujú oveľa dlhšie ako iné obľúbené odrody kávy v krajine a sú prirodzene vhodné pre podnebie krajiny. Dnes sa odhaduje, že odrody série SL tvoria až 80 % všetkej exportovanej kenskej kávy.

Výhodou odrôd SL oproti iným, novším kávam je, že aj po rokoch zanedbávania stále pokračujú vo výnose (hoci pri nižších objemoch). 

Stromy nevyžadujú veľa pozornosti ani hnojív, no napriek tomu prinášajú dobrú návratnosť. Aj po mnohých desaťročiach sú neuveriteľné odolné a vytrvané, no obľúbené pre škodcov.

3Cuppingový profil

Pri pestovaní v stredných až vysokých nadmorských výškach (odrody SL rastú najlepšie v nadmorskej výške 700 m.n.m. a viac) tieto rastliny dozrievajú pomaly a úplne a vytvárajú vysokokvalitné kávy s plným telom s dobrou kyslosťou a orechovou, ovocnou chuťou.

Aj keď existujú diskusie o kvalite odrôd SL v porovnaní s inými, stále sa vo veľkej miere uznáva, že poskytujú trvalo dobrý profil. 

To je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sú tu tak dlho. Majú skutočne komplexnú charakteristiku.

Novšie odrody sa stále prispôsobujú pôde a počasiu v Keni, aj keď sú kvalitné. Odrody SL majú ten povestný „faktor X“, ktorý veľa ochutnávačov vyhľadáva.

Väčšina káv, ktoré vidíme v Keni, sú SL odrody a všetky sú vo všeobecnosti vysoko hodnotené. Jediné chyby, ktoré pozorujeme, sú výsledkom poškodenia hmyzom a chorôb. Okrem toho veľké čerešne SL odrôd sú pre farmárov výhrou.

4Budú SL-28 a SL-34 naďalej populárne?

Napriek tomu, že odrody SL sú bežné v celej krajine, prinášajú farmárom množstvo výziev.

Ako už bolo spomenuté, obe odrody sú extrémne náchylné na hrdzu kávových listov, CBD a háďatká v pôde. Niektorí poľnohospodári stratili celé sezóny v dôsledku škôd na úrode spôsobených týmito podmienkami. Pochopiteľne, všetkých troch sa kenskí farmári obávajú.

Účinná kontrola týchto problémov je otázkou nákladov. Tieto odrody môžu mať vysoké výnosy, ale väčšina peňazí z úrody sa vracia späť do údržby farmy.

Farmári sa riadia sezónnym programom na kontrolu hrdze kávových listov a CBD, ktorý musia prísne dodržiavať, aby udržiavali úrodu v bezpečí.

Dodržiavanie týchto programov do bodky je však ťažké a popri kontrole škodcov je to nákladný a pracovne náročný proces.

Prirodzene to znamená, že medzi odrodami existuje súťaž. Novšie, odolnejšie odrody ako Batian a Ruiru 11 sú odolné voči väčšine hlavných chorôb a niektorým škodcom, vďaka čomu sú lacnejšie a ľahšie sa udržiavajú.

Čoraz viac fariem sa obracia na tieto novšie odrody. Niektoré farmy dokonca vykonávajú špičkovú prácu, aby „konvertovali“ SL odrody na tieto odolnejšie alternatívy.

Tieto nové kávy sú oveľa lepšie z hľadiska odolnosti voči chorobám.

Napriek týmto problémom a výzvam zostávajú odrody SL dnes populárne v celej Keni. Navyše, aj keď nie sú priamo vysadené, bežne sa používajú ako základ na šľachtenie nových odrôd alebo dokonca na poskytnutie podpníka na štepenie.

Ak sa budú nové kultivary aj naďalej získavať z odrôd SL (či už prostredníctvom šľachtenia alebo štepenia), budú stále existovať v určitom množstve v nasledujúcich desaťročiach.

Časom by to mohlo znamenať, že uvidíme „potomka“ rodiny SL so zvýšenou odolnosťou voči škodcom a chorobám, čím sa zlepší jeho životaschopnosť.

6V súčasnosti je zrejmé, že najatraktívnejšie vlastnosti SL odrôd sú ich vysoké výnosy a dobrá kvalita. Bez ohľadu na to, aké ťažké môže byť ich pestovanie, budú vždy životaschopnou, aj keď riskantnou možnosťou.

Fanúšikovia kenskej kávy po celom svete stále vedia, čo môžu od SL-28 a SL-34 očakávať a tieto odrody sú stále vyhľadávané spotrebiteľmi aj pražiarmi. 

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2021/02/exploring-popular-kenyan-coffee-varieties-sl-28-sl-34/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.