2 víťazné recepty na kávu od našej šampiónky Ivky

Počas víkendu (10 a 11 máj) sa v Bratislave konal najväčší kávový festival na Slovensku Two Coffee Champs. Okrem toho, že ste mohli ochutnať najlepšie kávy z desiatok slovenských a zahraničných pražiarní sa konal aj šampionát v baristike, teda varení kávy.
Prvý deň bola súťaž crush the rush, kde bojovali proti sebe tímy poskladané z 3 baristov. Na poslednú chvíľu, asi hodinu pred začiatkom sa registroval aj tím „načo názov“ s baristami Stančim, Filipom a nahovorili aj našu fotografku a grafičku Ivku, aby sa k nim pripojila. Ivka popri vysokej škole umeleckej pracovala aj ako baristka, takže skúsenosti spoza baru má. Long story short. Vyhrali to! Porazili zohrané tímy iných kaviarní a stali šampiónmi prvého dňa súťaže. To najlepšie ešte ale len prichádza.
Druhý deň sa konala súťaž brewers showdown, kde sa prihlásilo 25 najlepších baristov z celého Slovenska. Tu už každý súťažil sám za seba. Prvé kolo sa testovala senzorika, kde Ivka ovládla tabuľku a nazbierala najviac bodov za najmenej času. Nasledovalo 2. kolo súťaže, kde postúpila s aeropressom a následne semifinále, kde postupíla s V60. Vo finále súťažila taktiež s kávovarom V60 od Haria a uvarila kávu, ktorá porotcom chutila najviac. Ivka vyhrala obe súťaže 2 dni po sebe proti naj baristom. Dosť dobré od grafičky a fotografky, čo poviete?
Ak nás nejaký čas už sledujete, tak isto viete, že Ivka pre nás robí grafiku aj fotografiu. Jej nádherné dizajny obalov a ešte krajšie produktové fotografie sa páčia každému. Jej jedinečný štýl paper craftu, ktorý pre nás vytvorila sa stal už rukopisom našej pražiarne. Pre jedinú dokonalú fotku je schopná obetovať hodiny príprav. Určite si pozrite jej reelska na instagrame, kde môžete vidieť „how its made“ štýl videí ako prebieha celý proces prípravy rôznych produktových fotografií.
Výhra ako náhoda? To nie. Ivka s nami chodí pravidelne na farmy, pomáha nám ako baristka na akciách, chodí s nami na školenia senzoriky a niečo málo vie aj o pražení kávy. Takže vidíte, stále môžete mať hlavnú prácu a zároveň aj kávu ako hobby a stať sa dvojnásobným šampiónom v baristike :-) A teraz sa vrhnime na jej recepty.
Aeropress
18g kávy
87°C voda
25 klikov comandante
Kávu si predmlela na veľmi hrubé mletie a vyfúkala pergamon. Následne dala 25 klikov a pomlela ju ešte raz.
Obrátená metóda – nasypať kávu a zaliať 100g vodou, spustiť stopky a miešať obsah do 0:45. Pri 1:20 nasadiť sitko s 1 filtrom a vytlačiť vzduch. Pri 1:40 začať tlačiť do 2:10. Vo finále máme 70g nápoja ku ktorému sa doleje 80g vody (by-pass).
Hario V60
20g kávy
94°C voda
22 klikov comandante
Kávu si predmlela na veľmi hrubé mletie a vyfúkala pergamon. Následne dala 22 klikov a pomlela ju ešte raz.
Nasypať kávu a zaliať 60g vody. Pri 0:40 doliať do 120g. Pri 1:15 doliať do 180g. Pri 1:45 doliať do 240g. Nechať pretiecť do cca. 2:20 a následne do nápoja doliať ešte 10g čistej vody. Poriadne premiešať a nápoj je hotový.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.