Etiópia a káva

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
O pestovateľských krajinách 24.05.2017
Etiópia a káva

Etiópia je domovom kávovníka. Táto krajina dnes patrí k najväčším producentom kávy v Afrike a kávový biznis zamestnáva až 15 miliónov ľudí. Podiel etiópskej kávy na celosvetovom trhu je 5 % a na svete sú na piatom mieste v množstve vypestovanej kávy.

V Etiópii sa pestujú hlavne divoké odrody Arabiky, ktoré sú často mixom odrôd Typica a Bourbon a ich rôznych mutácií. Farmy tu vlastnia rôzni mikro farmári, ktorí majú malé farmičky, takzvané nano-loty. Pozbierané čerešne predávajú spracovateľským staniciam, ktoré čerešne spracujú a s kávou obchodujú ďalej. Práve preto sú pri týchto kávach farmári neznámi a vždy sa uvádza len oblasť a meno spracovateľskej stanice. Mnohokrát si farmári vytvoria vlastné družstvá (spravidla od 200 do 3000 členov), ktoré si vybudujú vlastnú spracovateľskú stanicu, na ktorej chod prispieva každý člen určitým percentom zo svojho obratu.

Spracovaná káva musí ísť pred exportom do špeciálnych, vládou riadených laboratórií, ktoré ohodnotia kvalitu káv a nastavia výkupné a predajné ceny. Tento postup zabezpečí každému farmárovi férovú výkupnú cenu a motivuje ho k pestovaniu kvalitnejšej kávy.

Etiópia a káva

Hlavné regióny, kde sa pestuje kávovník

Sidamo

Tento región sa nachádza na juhu krajiny a vypestuje sa v ňom najviac kávy. Tento región je ako stvorený na pestovanie kvalitnej Arabiky. Vysoká nadmorská výška, pôda, ktorá je veľmi bohatá na minerály a iné živiny, ideálne množstvo zrážok, vlhkosť a teplota vzduchu.

Yirgacheffe

Tento mikro región sa nachádza ešte južnejšie od Sidama a rozprestiera sa okolo jazera Abaya, na úpätí hôr – bývalých sopiek. Práve pôda, ktorá je veľmi bohatá na živiny a minerály (ešte viac než v regióne Sidamo) vytvára z týchto káv neskutočné florálne bomby. Každému odporúčam aspoň raz v živote vyskúšať svetlejšie praženú výberovú kávu pripravenú ako espresso práve z tejto oblasti.

Harar

Región, ktorý sa rozprestiera na severo-východe krajiny a je značne suchší a teplejší než ostatné regióny. Kávovník sa tu pestuje v nižších nadmorských výškach a káva odtiaľto má silnejšie telo, menej acidity a viac zemitosti.

Chuťový profil káv z Etiópie

V Etiópii sa najčastejšie používa suchá metóda spracovania čerešní, ktorá umocňuje silné telo, florálnosť, ovocnosť a vyrovnanú aciditu. V chuti môžeme nájsť aj med, jahody, červenú dyňu, ale aj mliečnu čokoládu. Mokro spracované kávy z Etiópie majú slabšie telo, ale zvýrazní sa ich ovocnosť.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes