Kostarika a káva

Peter Szabó | 19.06.2017 O pestovateľských krajinách
Kostarika a káva

V Costa Rice pracuje v kávovom biznise až 10 % obyvateľstva a v celosvetovej produkcii je tento stredoamerický štát na 15. mieste. Na to, aká je krajina malá, sa tu pestuje široká paleta rôznych odrôd kávovníka. Vo veľkej miere tie tradičné, ako je Typica alebo Bourbon, ale mnoho farmárov pestuje aj hybridy ako sú Caturra, Catuai alebo Villa Sarchi.

Costa Rica sa stala nezávislým štátom v roku 1821. V rovnakom roku vláda strategicky zadarmo rozdala veľké množstvo kávovníkových semien, aby ľudí pritiahli ku kávovému farmárstvu a dokonca dávala mladým rodinám pôdu zadarmo, ak sa zaručili, že na nej budú pestovať kávovníky. Taktiež zrušila dane za export a vyhlásila, že každý, kto začne pestovať kávovníky na opustenej zemi, stane sa po 5 rokoch ich vlastníkom. Pestovanie kávy sa teda stalo akýmsi „národným športom”.

O obchod s kávou sa stará štátna organizácia (Institutio del Cafe de Costa Rica). Podobne ako v Kolumbii, aj tu je cca 80 % malých farmárov a táto inštitúcia slúži na ich podporu a pomoc a vykupuje ich kávy za stabilné ceny. Mnoho farmárov pestuje výberovú kávu, ktorá je zastúpená pod organizáciou (Specialty Coffee Association of Costa Rica), Asociácia pravideľne organizuje súťaž „Cosecha de Oro”, čo je obdoba súťaže „Cup of Excellence”. Najlepšie kávy sa predávajú cez aukcie a farmári sú tak motivovaní pestovať kvalitnejšiu kávu a robiť lepšiu prácu pri jej spracovaní.

Costa Rica a káva

Najzaujímavejšie pestovateľské oblasti sú Tarazzu a Tres Rios, ktoré sa nachádzajú v strede krajiny. Oba regióny profitujú zo svojho umiestnenia, pretože sa nachádzajú v okolí vulkánu Irazú, vďaka ktorému je pôda výživná a bohatá na minerály. Priemerná nadmorská výška oboch regiónov je 1600 m n. m. Väčšina farmárov volí mokré spracovanie káv, ale často sa stretávame aj s honey metódou, ktorá kávam z Costa Ricy naozaj sedí.

Chuťový profil káv z Costa Ricy

Kávy spracované mokrou metódou majú slabšie telo a čistú, vyrovnanú chuť. V týchto kávach môžeme nájsť rôzne citrusy a bobuľové ovocie so sladkou dochuťou. Kávy spracované polo-mytou (honey) metódou majú silnejšie telo a chute sú výraznejšie. Častokrát nájdeme v chuti slivky, červené a zelené jablko a sladšiu, medovejšiu dochuť.)

POZNÁMKA: Pri písaní Costa Ricy som si všimol, že často používam slovné spojenie „pestovať výberovú kávu”. Aby nedochádzalo k omylu, výberový nie je kávovník, alebo kávová čerešňa, ktorá na ňom rastie. Tie sú vždy rovnaké. Výberový je prístup farmára k pestovaniu, spracovaniu a k celej práci.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes