Guatemala a káva

Peter Szabó | 19.06.2017 O pestovateľských krajinách
Guatemala a káva

Guatemala je v celosvetovej produkcii kávy na 10. mieste a až do roku 2011 bola najväčším producentom kávy v strednej Amerike (od r. 2011 je to Honduras). Guatemala si zachovala najväčší podiel tradičných odrôd kávovníka v celej Latinskej Amerike. Pestujú sa tu hlavne odrody  Typica, Bourbon a Caturra, ale taktiež aj Maragogype, ktorej spoznávacím znakom sú obrovské zrná.

Kávovník sa do Guatemaly dostal vďaka Jezuitom už v roku 1750, ale veľmi dlho sa používal len ako okrasná rastlina. O 100 rokov neskôr utrpela Guatemala veľké finančné straty, pretože ich hlavná komodita na export – indigo – bolo napadnuté škodcami. Taktiež boli vynájdené rôzne chemické farbivá, a tak záujem o indigo stále klesal. Guatemalská vláda sa rozhodla, že musí nájsť iný hlavný produkt, ktorým bude môcť nahradiť pozíciu indiga. V tých časoch už v Costa Rice panovalo skutočné kávové šialenstvo, a preto sa Guatemala rozhodla inšpirovať sa a vydali sa cestou Costa Ricy. Postup bol veľmi podobný. Vláda strategicky rozdala zadarmo farmárom milióny semien kávovníka a poskytla pôdu pre tých, ktorí sa chceli venovať farmárčeniu.

Podobne ako v Kolumbii a Costa Rice, aj v Guatemale sa vytvorila národná kávová organizácia, ktorá zastrešovala všetkých farmárov. ANACAFÉ (Asociación Nacional del Café) bola založená v roku 1960. ANACAFÉ vytvorila značku Guatemalskej kávy, kde stanovila 8 pestovateľských oblastí v krajine a vytvorila slogan „rainbow of choices”, čím avizovala to, že každý región je niečim jedinečný. Organizácia má taktiež kávové laboratóriá v každej pestovateľskej oblasti, kam farmári môžu posielať svoje vzorky káv na rozbory. Organizácia im dá potrebnú odozvu a poradí, čo a ako zlepšiť. ANACAFÉ je veľmi aktívna a vydáva aj časopis o káve, pravidelne školí a učí farmárov, ako pestovať lepšiu kávu.

Guatemala a káva

Ako v každej stredoamerickej krajine, tak aj v Guatemale panujú geniálne podmienky na pestovanie kávovníka. Je tu množstvo hôr a pohorí a mnoho vyhasnutých, ale aj stále aktívnych sopiek. Kávovníky sa pestujú na 270 tisíc hektároch pôdy a až 100 tisíc farmárov vlastní len 1 až 2 hektáre. Väčšina káv teda pochádza od drobných farmárov a z micro lotov. Niektorí farmári majú vlastné spracovateľské stanice a obchodujú s kávou pod svojím menom a menom farmy. No mnohí svoju úrodu predávajú spracovateľským staniciam, kde sa ich káva pomieša s inými a predáva sa len podľa názvu oblasti, z ktorej pochádza.

Chuťový profil káv z Guatemaly

V Guatemale sa najčastejšie používa mokré spracovanie, ale občas aj polo-myté (honey). Atitlan, Antigua a Acetenango sú prvými a asi aj najznámejšími pestovateľskými oblasťami v krajine. Z oblasti Atitlan sú kávy citrusové a ovocné a majú mohutné telo. Z najvyšie položenej oblasti Acetenango sú kávy najviac acídne, s mierne slabším telom. Na severe krajiny, v susedstve s Mexikom, leží vysokohorská oblasť Huehuetenango, ktorá má najvyrovnanejšie kávy a nájdeme v nej rôzne citrusy, kvety, ale aj čokoládové tóny.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes