Nikaragua a káva

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
O pestovateľských krajinách 19.06.2017
Nikaragua a káva

V druhej najväčšej stredoamerickej krajine môžeme nájsť množstvo pohorí, jazier, vyhasnutých sopiek a jednu z najlepších káv na svete. V celosvetovej produkcii je tesne pred svojím susedom z Costa Ricy, na 14. mieste. Farmárčeniu sa tu venuje okolo 250 000 obyvateľov a až 95 % fariem sú micro-loty vlastnené malými farmármi a ich rodinami. Až 90 % produkcie tvoria tradičné odrody Bourbon a Caturra, ale niektorí farmári experimentujú aj s odrodami ako Pacamara a Maragogype.

Prvé kávovníky sem priniesli misionári v roku 1790, ale podobne ako v okolitých krajinách, aj tu sa dlho používali len na malé domáce pestovanie a ako okrasné rastliny. Vláda pochopila skutočnú silu tejto komodity, až keď videla rozmach kávovej produkcie v Costa Rice, ktorá s kultiváciou začala v roku 1821. Nicaragua začala s kultiváciou v roku 1840. Vláda dávala mnohým rodinám bezúročné pôžičky na začatie farmárčenia a lacno odpredávala pôdy určené na poľnohospodárstvo a pestovanie kávovníka. Už v roku 1870 patrila káva k hlavnej komodite na export a príjmy z nej hrali dôležitú úlohu v ekonomike krajiny. 

Na rozdiel od okolitých stredoamerických krajín, v Nicarague nebola vytvorená žiadna vládou riadená kávová organizácia. Preto sa farmári, ktorí mali podobne veľkú úrodu, začali spájať a vytvárali vlastné organizácie, pod ktorými vedeli lepšie obchodovať. Takéto organizácie mali od 5 do niekoľko stoviek členov a boli založené na demokratickom princípe, kde spoločne volili prezidenta svojej organizácie. Tieto organizácie zabezpečovali férové výkupné ceny, ale taktiež aj školili farmarov a inak im pomáhali v dosahovaní vyššej kvality. Tie najsilnejšie organizácie dokázali vybaviť aj certifikácie pre svojich farmárov, ako sú Fair Trade, Rainforrest Alliance za nižsie poplatky.

Nikaragua a káva

Niekoľko najsilnejších organizácií z rôznych pestovateľských regiónov sa rozhodlo spojiť sily a vytvorili tak organizáciu CAFENICA (La Asociación de Cooperativas de Pequeños Productores de Café de Nicaragua), ktorá zastrešuje všetkých farmárov z celej krajiny. CAFENICA spolupracuje aj s SCAA (Specialty Coffee Association of America). Táto organizácia zaručuje, že každý farmár, ktorý robí výverovú kávu, ju vie predať za férové ceny, a čo je najdôležitejšie, tak zostáva zachovaný pôvod kávy. Preto o výberových kávach z Nicaraguy vieme naozaj všetko, od mena farmára až po množstvo zrážok, ktoré padli za rok. CAFENICA a SCAA spoločne organizujú každý rok súťaž Cup of Excellence, kde víťazom pomôžu predať ich kávy v online aukciách.

Chuťový profil káv zo Nikaraguy

Väčšina káv je spracovaných mokrou metódou, ale niektorí farmári experimentujú aj s polo-mytou (honey) metódou. Kávy z oblasti Jinotega sú pestované v národnom parku Bosawás vo vysokej nadmorskej výške. Chuťovo sú najvyrovnanejšie a nájdeme v nich širokú paletu rôznych ovocných chutí a acidity. Kávovníky z oblasti Matagalpa sú pestované v priemere o 300 m nižšie než v oblasti Jinotega. Preto majú mohutnejšie telo a nižšiu aciditu. Prevláda v nich viac karamel a čokoláda.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes