CASCARA - prehliadaná superpotravina?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 20.01.2021
CASCARA - prehliadaná superpotravina?

Cascara (Španielsky „obal“) je šupka kávovníkovej čerešne. Možno ste o nej ešte ani nepočuli, pretože kávovníkové zrno, ktoré obaľuje, je herec v hlavnej úlohe. Cascara je ale oscarom ocenená vedľajšia úloha. Už v dávnych dobách, keď ešte Európa nemala o káve ani tušenia si etiópski pastieri kôz vyrábali vlastné energetické tyčinky práve z cascary. Taktiež kávovníkoví farmári z celého sveta pijú takmer výlučne len cascaru, keďže svoje úrody kávy predávajú na export.

 

Cascara je vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní kávovníkových čerešní. Po zbere a premytí sa červené a krásne dozreté čerešne dostanú do mlyna, ktorý z nich vylúpne kávovníkové zrnko. Šťavnaté čerešne potom putujú na takzvané africké postele. Teda miesto, kde sa vysušia na priamom slnku počas toho ako ich pravidelne prehrabávajú. Vysušená cascara sa následne zabalí a je pripravená na export spolu s kávou. My už 3. rok spolupracujeme s farmou Finca Hartmann z Panamy od ktorej kupujeme nielen úrodu kávy, ale aj cascary. Raz ročne mávame v ponuke kávu aj cascaru z rovnakého zberu a spracovania. Nádherné.

 

No ale späť ku cascare a prečo si myslím, že by ste o nej mali vedieť. Má niekoľko skvelých vlastností, ktoré ju radia do kategórie „superpotravín“.

 

Chuť. Dobre pripravená cascara chutí ako ovocný čaj zo sladkého zrelého ovocia s náznakmi jemnej acidity citrusov a horkosti kofeínu. Tá naša z Panamy je veľmi sladká a keď ju niekomu pripravím, tak si myslí, že som do nej dal cukor, alebo med. Sladkosť je ale prírodná a môže za to jej dužina.

 

Kofeín. Nápoj z cascary má v sebe približne 100mg kofeínu na 1 liter, takže má zhruba toľko kofeínu ako 2 správne pripravené espressá. To znamená, že cascaru môžete popíjať celý deň a nemusíte sa báť nežiadúcich účinkov kofeínu. Zároveň je tam ale dostatočné množstvo na povzbudenie ducha a kreativity (aj tento článok píšem počas toho ako ju popíjam).

 

Vitamíny. 100 gramov cascary obsahuje toľko draslíka ako 6 banánov a toľko bielkovín ako jedno vajce. Taktiež obsahuje Vitamín E, B6, Omega 3 a 6, železo, vápnik a horčík. V cascare sa nachádza aj veľké množstvo polyfenolov, ktoré si kávovník vytvára ako obranu proti škodcom. Polyfenoly sú známe vďaka vysokému protizápaľovému, antioxidačnému, a antivirálnemu účinku.

 17

Ako si pripraviť cascaru?

 

Mám 3 jednoduché recepty a nebudete potrebovať nič iné, len french press, alebo inú nádobu, ktorá má kovový filter.

 

Čistá. Potrebujete len vodu, ktorú odstavíte tesne pred bodom varu (cca. 96 °C). Na 1dcl vody dávam cca. 3 gramy cascary. Sušené čerešne zalejte horúcou vodou a ihneď pomiešajte lyžičkou. Následne počkajte 2min. a potom zas zamiešajte. Nápoj je pripravený, ale ak si želáte mohutnejšiu, sirupovejšiu chuť, tak cyklus miešanie/čakanie môžete opakovať aj viac krát. Nebojte sa experimentovať.

 

Turbo. Toto si robím, keď už cítim, že na mňa fakt niečo lezie. Platí to isté, čo som napísal vyššie + pridám lyžicu medu a vytlačím citrónovú šťavu.

 

FCK CVD. Najnovší vynález, ktorý vymysleli moji kolegovia v našej Bratislavskej kaviarni. Pripravíte si čistú cascaru a do nej ovocný čaj. Potom si vyšťavíte jablko, pomaranč a citrón a je to.

 

Tú najlešpiu cascaru kúpite aj v našom ESHOPE.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.