Po historických stopách kávy

Peter Szabó | 21.12.2017 COFFEEIN články
Po historických stopách kávy

Vedeli ste, že výnimočné účinky kávy poznali už domorodí obyvatelia Etiópie z provincie KAFFA, keď Európa o káve ani nechyrovala? Žuvanie kávových zŕn bolo pre nich také samozrejmé ako vdýchnutie kyslíka do pľúc. Najznámejšia historka o „objavení“ kávy pochádza z 15. storočia a je z Etiópie. Rozpráva príbeh o habešskom pastierovi kôz menom Kaldi. V jeden deň si Kaldi všimol, ako jeho kozy požierajú červené bobuľové ovocie zo zelených kríkov, ktoré dovtedy nepoznal.

Na tom by nebolo nič výnimočné, no zvieratká boli až neobvykle čulé a plné energie. Pastier sa rozhodol neznáme bobule vyskúšať aj na sebe a po ich zjedení pocítil obrovskú eufóriu a silu. Tento objav si nechcel nechať len pre seba, a preto nazbieral pár „čarovných“ bobúľ, ktoré potom priniesol opátovi v dedine. Opát ale nadšenie nezdieľal a so slovami, že je to „diablovo dielo“ ich hodil do ohňa. O pár minút ale zacítil vôňu praženej kávy a rozhodol sa neznámym bobuliam dať druhú šancu. Odvar, ktorý z nich pripravil, ho natoľko uchvátil, že sa zdôveril aj ostatným mníchom v kláštore. Odvtedy sa čarovný odvar stal bežnou súčasťou života mníchov a pomáhal im prekonávať únavu pri nekonečných modlitbách.  

Ako ľudstvo objavilo kávu

Ako ľudstvo objavilo kávu, však v skutočnosti nikto nevie. Prvé písomné zmienky sú z 15. storočia z yemenských kláštorov. Opisujú, ako etiópski obchodníci priniesli čarovné bobule. Následne yemenskí farmári kávu skultivovali a začali pestovať. Rozmach kávy značne urýchlili beduíni. Vďaka nim sa dostala káva z Yemenu a následne sa rozšírila do Damašku, Caira a Bagdadu.

Arabi si svoj poklad strážili a zelenú kávu pred predajom do zvyšku sveta prevarili vo vriacej vode, aby obmedzili jej rozmach v iných kútoch zeme. Káva sa dostala mimo Arabský polostrov a Afriky až v 17. storočí vďaka človeku menom Baba Budan. Na ceste z Mekky cez Yemen nakúpil surové neprevarené kávové zrnká. Pripevnené na svojom páse sa mu ich podarilo prepašovať do Indie, kde ich zasadil v pohorí Chandagiri. Kávovníku sa tu začalo veľmi rýchlo dariť a jeho rozmach v Indii mohol začať. Neskôr, na jeho počesť, premenovali horu na Baba Budan Giri.

Po historických stopách kávy

Boj v Európe o kávové prvenstvo sa začal začiatkom 17. storočia. Vtedajšie veľmoci Holandsko a Francúzsko sa snažili nájsť kolónie, kde by mohli pestovať kávovník. Nakoniec zvíťazili Holanďania vďaka obchodníkovi menom Pieter van den Broecke. V roku 1616 sa mu podarilo získať v Yemene veľmi vzácne a chránené kávovníky z Moky. Zobral ich do Amsterdamu a zasadil v botanickej záhrade. Kávovníkom sa tam veľmi darilo a onedlho mal niekoľko silných kríkov Arabiky. Až v roku 1658 sa rozhodla holandská vláda tieto kávovníky kultivovať vo svojich kolóniách v Indonézii. Konkrétne ich zasadili a kultivovali v Jáve. O niekoľko rokov neskôr sa stala „holandská“ káva z Jávy hlavným zdrojom pre celú Európu.

Do Ameriky sa káva dostala vďaka francúzskemu moreplavcovi a dobrodruhovi menom Gabriel de Clieu v roku 1720. Kávovník priniesol a zasadil na ostrove Martinique, ktorý bol francúzskou kolóniou. O 50 rokov už bolo na ostrove takmer 19 000 kríkov Arabiky. Kávovník sa odtiaľ rozšíril do Mexika a na ostatné okolité ostrovy. Francúzi využívali na prácu na plantážach otrokov a tlačili tak ceny kávy rapídne dole a onedlho ovládali veľkú časť trhu s kávou.

V roku 1727 kráľ Portugalska poslal moreplavca menom Francisco de Melo Palheta do Francúzskej Guyany. Jeho úlohou bolo získať kávovník alebo zrnká zelenej kávy, aby sa aj Portugalsko mohlo pridať medzi krajiny, ktoré disponujú kolóniou, kde sa pestuje káva. Podarilo sa mu zviesť manželku starostu Francúzskej Guyany, a tá mu podarovala pár zrniek kávy. Tieto zrnká boli následne zasadené v Brazílii, ktorá sa o 50 rokov neskôr stala najväčším producentom kávy na svete.

Zaujímavé je, že kávovník sa dostal do Kene (sused Etiópie) až v roku 1893, teda 500 rokov po tom, ako ju prvýkrát objavili v Etiópii. Kávovník tak precestoval za 500 rokov Afriku a Arabský polostrov, Indiu, Európu, Indonéziu, Strednú a Južnú Ameriku, a nakoniec skončil pár stoviek kilometrov od svojej pôvodnej domoviny – Etiópie.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes