Kávová odroda Wush Wush

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 27.03.2024
Kávová odroda Wush Wush

Vzácna odroda kávy Wush Wush, ktorá pochádza z Etiópie, sa v posledných rokoch stala populárnou v oblasti specialty kávy.

V porovnaní s Geishou a ďalšími slávnymi vzácnymi odrodami má Wush Wush jedinečný profil, ktorý dokáže prekvapiť dokonca aj skúsených cupperov. Prečo je táto odroda taká obľúbená?

2Pôvod Wush Wush

Mnoho dedičných odrôd etiópskych káv je pomenovaných po lokalite, v ktorej boli prvýkrát objavené a Wush Wush nie je výnimkou.

Wushwush je malá oblasť v juhozápadnej Etiópii, neďaleko známych pestovateľských regiónov Jimma a Sidamo. Toto miesto je preslávené svojou úrodnou vysočinou, v ktorej rastú bohaté, živé čaje so zmyslovými vlastnosťami rovnakými ako v káve Wush Wush.

Podobne ako Geisha, aj táto vzácna odroda pochádzajúca z Etiópie, sa dostala do Južnej Ameriky pred 30 rokmi. 

Dnes ju nájdeme v Kolumbii, kde výška a úrodné pestovateľské podmienky podporujú ovocné, delikátne a kvetinové profily, ktoré spotrebitelia očakávajú od týchto zriedkavejších a vyhľadávanejších odrôd.

V závislosti od podnebia, výživy a pôvodu semien sa môže odroda adaptovať a meniť. 

Wush Wush má viac ako 20 genotypov a nie je náchylný na mutáciu. Mutácia môže závisieť od všetkých faktorov a podmienok, za ktorých sa semeno vyšľachtí ako napríklad výživa, choroby a podobne.

3Chuťový profil

Každá odroda Wush Wush má svoju vlastnú osobnosť, intenzitu a jedinečnú chuť, s tónmi čučoriedky, vanilky, javora a levandule.

Niekedy môže tiež predstavovať pikantné alebo kvetinové tóny či chuť nedozretých jahôd.

5Čo by mali pražiari od Wush Wush očakávať?

Zrná kávy Wush Wush majú výrazný chuťový profil ako aj nekonvenčný vzhľad.

Menšie zrná sú vo všeobecnosti hustejšie, čo znamená, že cukry sa počas praženia ďalej vyvíjajú. V konečnom dôsledku to prináša sladšiu a komplexnejšiu príchuť.

Experimentálne metódy spracovania sú bežné aj pri tejto odrode, pretože výrobcovia sa snažia vyzdvihnúť ovocnejšie vlastnosti kávy.

Aj keď tieto procesy môžu mať za následok vysokokvalitné a jedinečné príchute, príliš veľa fermentácie môže produkovať mimoriadne kyslé kávy, ktoré chutia kovovo.

Pochopenie niektorých bežných techník spracovania, ktoré výrobcovia používajú na Wush Wush pomôže pražiarom prispôsobiť svoj profil. Pre Wush Wush sú typické dlhé obdobia fermentácie a „funky“, sladké a ovocné príchute.

4Budúcnosť Wush Wush

Vzácne a neznáme odrody kávy môžu byť pre zákazníkov hop alebo trop, avšak Wush Wush nesie v sebe jedinečnosť a sladkosť, ktorú si spotrebitelia užívajú.

Aj keď táto káva má želateľný chuťový profil, je dôležité brať do úvahy požiadavky trhu. 

Wush Wush poskytuje výrobcom solídny základ na experimentálne spracovanie, čo im umožňuje dosiahnuť širokú škálu chuťových profilov.

Predstavuje tiež perfektný základ pre akýkoľvek typ fermentácie, ale práve kvôli tomu môžu byť zatienené niektoré jemnejšie chuťové vlastnosti odrody. 

S vývojom techník spracovania a sušenia, ako aj experimentovania s kmeňmi baktérií, anaeróbnou fermentáciou a podobne, si s Wush Wush môžete pomýliť odrody ako Caturra, Bourbon a Typica.

Wush Wush má veľký potenciál uspieť na rôznych medzinárodných trhoch, a to nielen kvôli svojim chuťovým profilom, je tiež preto, lebo je to robustná plodina, ktorá vyhovuje radom rôznych podnebí.

Toto je obzvlášť relevantné v čase, keď zmena podnebia znižuje množstvo vhodnej poľnohospodárskej pôdy na pestovanie rastlín Arabica po celom svete. Odolné a všestranné odrody sa medzi výrobcami stávajú žiaduce.

Wush Wush je jedinečná odroda s vynikajúcim výrobným potenciálom a dostatočnou toleranciou voči suchu, povodni, horúcemu počasiu a chladným teplotám vo vyšších nadmorských výškach.

Wush Wush a Geisha prešli podobnou cestou naprieč kávovým dodávateľským reťazcom. Obe odrody pochádzajú z Etiópie, boli premiestnené do Ameriky a majú jedinečné chuťové vlastnosti, ktoré spotrebitelia specialty kávy vyhľadávajú. 

Zatiaľ čo Geisha je v súčasnosti silou, s ktorou sa v globálnom sektore specialty kávy počíta, Wush Wush sa stále rozvíja. Jeho výrobcovia, obchodníci aj pražiari sa snažia zlepšiť svoj profil a viditeľnosť v tomto sektore. Koniec koncov vďaka svojej vysoko žiaducej príchuti, odolnosti a robustnosti nemusí trvať dlho, kým to aj dosiahnu.

Ak nabudúce navštívite miestnu kaviareň, pražiareň alebo coffee shop, všimnite si túto jedinečnú kávu. V nasledujúcich desaťročiach by mohla zohrávať veľkú úlohu. 

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2021/03/unlike-anything-i-had-ever-tasted-before-what-is-wush-wush-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.