Divoko rastúca geisha z pralesa.
GEISHA NATURAL - ESPRESSO ROAST = suché spracovanie kávy, pražená na espresso
Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.
S fincou Jerusalén a farmárom Josém spolupracujeme už od roku 2018. V roku 2022 sme ho aj osobne navštívili a spoločne sme kávu zbierali. Je to naša prvá direct trade spolupráca a Josého káva je dlhodobo najobľúbenejšia výberovka v našej ponuke.
Jeho farma v ktorej rastú divoké odrody kávovníkov GEISHA leží v hlbokom pralese pri mestečku Trinidad v Hondurase. Kávovníky tam zasadili ešte jeho prarodičia pred vyše 150 rokmi.
Naprostým unikátom farmy je, že sa kávovníky pestujú vo veľmi pestrej flóre a faune a tak nasávajú "silu lesa". Môžeme povedať, že sú to "lesné plody", pretože ich rast prebieha bez cudzieho zásahu v divokom pralese. Toto je káva vo svojej najdivokejšej podobe.
Ak Vás zaujíma celý príbeh farmy Jerusalén a náš trip report z nej, tak nižšie v kolónke "viac informácií" nájdete link na článok v ktorom je veľa fotiek a príbeh ako sa k nám táto káva dostala.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City + - stredne tmavé praženie
Metóda prípravy: espresso / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Očakávajte divočinu, ktorú ste v káve ešte nikdy necítili. V chuti dominuje veľmi silné telo, ktoré pri prvom dúšku prebije všetko. No nezlaknite sa. Dajte káve čas a pite ju počas toho ako pomaly chladne. Počas chladnutia sa bude otvárať a vyfarbovať sa. Dominantnou chuťou tejto kávy je čerešňa a čokoláda, no nájdete v nej aj rôzne tóny bobuľového ovocia a sladkosť cascary.
Až keď som na vlastné oči videl ako je táto káva spracovaná som pochopil pôvod jej chuti a tej sily, ktorú v sebe má. Po pomalom sušení na slnku, ktoré trvá 15 - 20 dní sa vysušené čerešne dajú do žochov na ďalšie sušenie, ktoré trvá až 60+ dní! Toto extrémne pomalé sušenie sprevádza aj fermentácia vďaka ktorej vzniká jej jedinečná chuť s masívnym telom.
REGIÓN: Santa Barbara
MESTO: Trinidad
FARMA: Finca Jerusalén
FARMÁR: José F. Cuellár Fajardo
PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály
ODRODA: Geisha
SPRACOVANIE: natural - suché
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1350 m n. m.
ZBER: selektívny ručný, NOV 2022 - JAN 2023
UPOZORNENIE. Dostali sme reklamáciu, že jej zrná sú škaredé a fľakaté a že je káva zle upražená. Možno ste si to všimli aj vy. Možno sa pýtate, ako je možné, že 90+ bodová výberovka nie je dokonalá? Jednoducho. Jedná sa o divoko rastúce kávovníky odrody gejša, ktoré sú vysadené v 150 ročnom pralese. Volne rastúce kávovníky sa volne rozmnožujú a tak vznikajú nové hybridy a ich rôzne variácie. Takto vyzerá káva, ktorá rastie volne v prírode bez ľudského zásahu. Je to zlé? Vadí to? Názor nech si urobí každý sám. Ale myslím si, že káva by sa v prvom rade mala vždy posudzovať podľa chuťového profilu. A verím, že ten Vám sadne :-)
Farmu Jerusalén sme v januári 2022 navštívili osobne. Prečítajte si ako to tam vyzerá a prebieha.
Pri nákupe nad 35 eur: