Mlynček na kávu. Ručný, alebo elektrický?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 17.08.2021
Mlynček na kávu. Ručný, alebo elektrický?

Toto je jedna z najžhavejších tém na všetkých kávových fórach. Aký si vybrať mlynček na kávu? Istá skupina ľudí vám bude tvrdiť, že treba šetriť na comandante a nič lacnejšie nekupovať, ďalšia skupina bude tvrdiť, že ručné mlynčeky sú zlé a treba ísť len do elektrických. Takže ako to vlastne je? Záleží od situácie. Obe kategórie, teda aj ručný mlynček na kávu a aj elektrický mlynček na kávu má svoje miesto v kávovom svete a každý užívateľ si musí odpovedať na pár otázok, kým si vyberie ten správny kus. V tomto blogu sa vám pokúsim pomôcť s ťažkým rozhodnutím, pred ktorým isto stojíte.

Použitie. Espresso, alebo filter?

Ak hľadáte mlynček na espresso, tak budete musieť siahnuť jednoznačne po elektrickom. Ručným mlynčekom nedokážete namlieť kávu dostatočne jemne a ak aj áno, tak je to veľmi náročné. Ďalšia otázka na telo je, či vlastníte skutočný espresso kávovar. Teda stroj, ktorý má dostatočnú tepelnú stabilitu, vie vyvinúť dostatočne veľký a stabilný tlak a či má profesionálnu hlavu, sitko a páku. Ak vlastníte lacnejší "espresso kávovar" (všetky možné stroje do cca. 200 eur), tak si môžete dovoliť aj lacnejší elektrický mlynček, ktorý kávu nevie namlieť až tak najemno ako profi mlynčeky. Ale to nevadí, pretože by to stroj aj tak nedokázal pretlačiť.

V prípade ak vlastníte lacnejší espresso kávovar, tak viem smelo odporučiť mlynčeky ako sú baratza encore, wilfa svart, alebo aj krups GVX a iné podobné mlynčeky od cca. 70 eur vyššie. Aj z kombinácie lacnejší espresso kávovar a elektrický mlynček vhodný viac na filter sa dá dostať obstojný kávový nápoj, ktorý sa podobá na espresso. Ale skutočné espresso to nie je.

Ak teda máte skutočný espresso kávovar, ktorý začína od cca. 500 eur (rancilio silvia, gaggia, sage) a ide vyššie na strednú radu od 1000 eur ako sú napríklad (bezzera unica, ECM mechanika, rocket milano) až po hviezdy (LaMarzocco a iné), tak budete potrebovať kvalitný elektrický mlynček.

Napíšem sem len mlynčeky s ktorými už mám niečo odmleté, takže všetko samozrejme píšem z vlastných skúseností. Čo sa týka pomeru cena/kvalita tak je veľmi dobrý rancilio rocky (ale je pomalý), potom viem odporučiť eureku mignon, mignon specialita a atom a najviac odporúčam baratzu forte, alebo mahlkonig vario home. Tieto mlynčeky odporúčam k väčšine espresso kávovarom. Ak nemáte hlboko do vrecka a máte priestor v kuchyni, tak smelo choďte do Mahlkonig E65S, ale super sú aj profi mlynčeky od Fiorenzata s aktívnym chladením. Tam je pomer cena/kvalita bezkonkurenčná.

Ak hľadáte mlynček na filtrovanú kávu, tak sa vám otvára celkom široké spektrum možností. Ak s kávou len začínate a neviete či vám bude chutiť a či vás bude baviť, tak na začiatok odporúčam jednoznačne ručný mlynček. Ja osobne používam v pražiarni na V60 klasický a jednoduchý lodos temp z ktorého sme za dlhé roky fungovania predali už skoro 1000 kusov a veľmi sa nám osvedčil. Na jednu - dve filtrované kávy za deň úplne postačí. Veľmi dobre sa mi pracuje aj s ručnými mlynčekmi od porlexu - tall 2 a tall 2 mini a môj najnovší objav je timemore c2. Pomocou týchto mlynčekov nameliete 30g kávy do 1 minúty. Hrúbku mletia viete nastaviť vo veľmi širokom spektre a tak sú vhodné na aeropress, moku, chemex aj french press. Ďalšou výhodou ručných mlynčekov je, že nepotrebujú elektrinu, sú skladné, malé a ľahké.

Elektrický mlynček na filtrovanú kávu odporúčam ak máte na neho v kuchyni dostatok miesta a denne si pripravujete viac káv. Ak ste malá firma, štúdio, alebo robíte filtríky a cuppingy, tak je elektrický mlynček tá správna voľba. Výhoda je nepochybne rýchlosť. Zo skúsenosti môžem odporučiť baratza encore, wilfa svart, melitta molino, ale aj vyššie spomenuté mlynčeky na espresso sa dajú nastaviť aj na filter.

Verím, že vám tento článok aspoň trošku pomohol. Osobne si myslím, že mletie kávy je jedným z najmagickejších momentov. Aróma kávy ma vždy dokáže očariť a navnadiť na nápoj, ktorý si z nej idem pripraviť. Ak máte už mlynček vybratý a hľadáte vhodnú kávu, ktorú by mohol mlieť, tak skúste naše kávy na espresso, alebo kávy na filter

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.