V jazyku Majov je Tz’ikin duchovné zviera a ochranca pôdy. Táto káva pochádza od drobných farmárov z mikro regiónu La libertad, ktorý leží na veľmi unikátnom mieste. Kávovníkové farmy sa nachádzajú v pohorí, kde zo západu prúdi teplý a zo severu studený vzduch. Vďaka tomu sa vytvára naozaj zaujímavá mikroklíma, ktorá vyhovuje kávovníkom a ich rastu.
V regióne Huehuetenango sa pestuje káva už stovky rokov a mnohí farmári majú k pestovaniu tradičný prístup. Tak, ako sa to naučili od svojich rodičov a prarodičov. Svoju pôdu hnoja naturálne z trusu svojich oviec a kráv, pôdu pravidelne prevzdušňujú a obrábajú a keď sú zbery, tak sa zíde celá komunita a pomáha každý. Väčšina farmárov má svoje malé mlyny a dokážu kávu spracovať v malých množstvách mokrou metódou. Následne spracovanú kávu predávajú do družstva, ktoré ho obchoduje pod jednotným názvom Tzikin.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City - svetlé praženie
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je veľmi sladká a pripomína karamel a čerstvé tropické ovocie. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominujú ovocné tóny a sladkosť malého bobuľového ovocia. Dochuť kávy sa nesie v mierne horkejšom čokoládovejšom duchu. Nájdeme v nej karamel a horkosť pomarančovej kôry.
Kávovníky odrody Bourbon, Catuai, Caturra a Pache sa pestujú v regióne Huehuetenango, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1500 - 2000 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou. Ručný zber a triedenie 2020/2021.
REGIÓN: Huehuetenango, La Libertad
FARMA: drobní farmári z regiónu
PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály
ODRODA: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache
SPRACOVANIE: mokré - washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 2000 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, November 2020 – Marec 2021
Môj TIP. Ak si túto kávu pripravujete ako fitlter, tak skúste vydržať až kým jej teplota neklesne na izbovú. Jej chuťový profil sa mi najviac otvoril až vtedy.