Zrnká peaberry (perlové zrná) z Tanzánie v sebe ukrývajú bohatú, sladkú a šťavnatú chuť. Peaberry je vlastne "defekt" kedy sa v čerešni kávovníka zrodí len jedno zrnko a nie dve. Hovorí sa, že takéto zrnko samo o sebe nasaje chuť za dve zrnká. Z mojej osobnej degustácie to môžem len potvrdiť.
Táto káva pochádza od drobných farmárov z regiónu Mbozi a mestečka Ilomba. Družstvo Ilomba best AMCOS založilo v roku 2007 spracovateľskú stanicu Ilomba, ktorá vykupuje od farmárov ich dokonale červené kávovníkové čerešne. Tam prechádzajú čerešne vizuálnym triedením následne sa dajú do fermentačných kadí na 24 hodín a potom sa spracujú mokrou metódou na keňský štýl (premyté 2x). Takto spracovaná káva získava veľmi čistý a iskrivý nádych. Spracované zrná sa následne dajú sušiť na africké postele na 14 dní.
Zber 2021 sme mali v ponuke na prelome rokov 2021/22 a bol to hit. Preto sme okamžite kúpili 4 vrecia zberov 2022. Verím, že vám bude chutiť :-)
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City - svetlé praženie
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je veľmi sladká, cítiť v nej trstinový cukor a čerstvé ovocie. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominujú iskrivé tóny citrusov, zeleného jablka a sladkosť banánu. Dochuť kávy sa nesie v mierne horkejšom duchu, môžeme v nej nájsť čierny čaj.
Kávovníky odrody Bourbon, Kent a Typica sa pestujú v regióne Mbozi, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou. Ručný zber a triedenie 2020.
REGIÓN: Mbozi
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Ilomba
FARMÁR: drobní farmári z regiónu
PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály
ODRODA: Bourbon, Kent, Typica - peaberry
SPRACOVANIE: mokré - washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2022
Ak chcete vyťažiť maximum z tejto kávy, skúste postup od profi baristu Matúša na Hario V60:
15g kávy, 230g vody, hrubšie mletie, 95°C voda, celkový čas max. 3 minúty
1. 60g vody nechať 40 sek. kvitnúť
2. Doliať 100g vody okolo stredu pomaly
3. Pri 1:20 doliať 70g vody tiež okolo stredu
4. Nechať chvíľu vychladnúť a vychutnávať