Rafael Vinhal odštartoval tretiu generáciu farmárov rodiny Vinhal. Farmu založil v 70tych rokoch jeho dedko Seu Zico. Rafael prebral rodinný biznis a je obrovským fanatikom do experimentálnych spracovaní kávy čoho je dôkazom aj táto káva o ktorej si práve čítate.
Je všeobecne známe, že brazílske kávy sú orieškové a čokoládové s minimálnou aciditou. Rafael chce zmeniť tento fakt pomocou kontrolovanej fermentácie. Táto káva prešla trojitou fermentáciou. Prečítajte si ako to robí Rafael.
Po strojovom zberi a mechanickom čistení nasleduje ručné triedenie čerešní. Vyberajú sa len tie dokonalé červené čerešne. Potom nasleduje „floating“ kde sa vďaka vode vytriedia ďalšie nedokonalé čerešne. Následne sa čerešne rozprestrú na betónové plochy a nechajú sa fermentovať na slnku 52 hodín. Po tejto prvotnej fermentácii/sušení na voľnom vzduchu sa čerešne premyjú studenou vodou a sú premiestnené do fermentačnej kade, kde sa uzavrú a nechávajú sa fermentovať 136 hodín bez prísunu vzduchu (nasucho bez vody). Potom putujú do mokrého mlynu, kde sú zrná vylúpané z čerešní a putujú do fermentačnej kade s vodou. Tu sa uzavrú anaerobicky na ďalších 136 hodín a nechávajú sa fermentovať. Po ukončení fermentácie putujú na africké postele a zrná sa sušia na slnku zhruba 21 dní.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City - tmavé praženie
Metóda prípravy: espresso, french press, moka
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Telo kávy je stredne silné, krémové. Chuť sa skladá z niekoľkých vrstiev a je to symfónia sladkých a horkých chutí. V chuti môžete nájsť sladkosť nektariniek a ananásu, ktoré dopĺňa horkosť pomarančovej kôry a skaramelizovaného trstinového cukru. Dochuť sa nesie v čokoládovom duhu.
Hybridné kávovníky odrody IBS 12 sa pestujú v oblasti Minas Gerais v nadmorskej výške 1200 m n. m. Káva je spracovaná trojitou fermentáciou (1x aeróbne a 2x anaeróbne) z toho 2x nasucho a raz vo vode. Zber je strojový, ale triedenie ručné. Rok 2021.
REGIÓN: Minas Gerais
FARMA: Fazenda Recanto
FARMÁR: Rafael Vinhal
ODRODA: IBC 12 - hybrid
SPRACOVANIE: 3x fermentácia
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1200 m n. m.
ZBER: strojový zber, ručné triedenie 2021