Ochutnajte kávu, ktorá vyhrala 1. miesto v cuppingovej súťaži organizovanej v Ugande a ešte aj podporíte dobrú vec.
Dison Kareng spolupracuje s miestnou cirkvou, ktorá pomáha chorým deťom a časť svojich príjmov im odovzdáva. Už to samo o sebe je krásna myšlienka k nákupu tejto kávy, ale samozrejme nám v COFFEEIN ide hlavne o chuť kávy. A tá je... MASÍVNA
Dison má svoju malú spracovateľskú stanicu a okrem podpory mládeže podporuje aj drobných lokálnych farmárov z mesta Kapchorwa z ktorého pochádza. Vytvoril malé družstvo 15 mikro-farmárov s ktorými spoločne robia výberovú kávu. Svoje dokonalo dozreté čerešne odovzdajú Disonovi, ktorý ich následne spracuje anaerobickou fermentáciou.
Preraziť s kávou z Ugandy je ťažká misia, pretože konkurencia je veľká. Dison preto dlhé roky vyvíjal svoju vlastnú metódu spracovania, ktorú vyšperkoval do dokonalosti. Nebudem vám klamať, tá káva je už za hranicou fermentácie, ktorú považujem za „normálnu“. Zelená káva už nie je zelená, ale žltá a prešla veeeeľmi dlhou fermentáciou.
Vo finále sme dostali naozaj veľmi aromatickú kávu so silným telom. Aj štýl praženia sme museli k tomu prispôsobiť a naše svetlé praženie na filter je tmavšie, než robíme bežne. Sme ale presvedčení, že sme vďaka tomu z kávy dostali viac a potlačili sme silnú chuť fermentácie do pozadia a vyzdvihli chuť samotnej kávy. Ak vám chutila káva od Diega Samuela z Kolumbie, alebo Honduras El Naranjo, tak táto káva vám bude chutiť tiež.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City + svetlé praženie
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je prenikáva a sladká. Telo kávy je silné, vínové a čokoládové. V chuti dominuje sladkosť čerstvo praženého kakaa, hrozienok a sliviek, ktorú doprevádzajú vínové podtóny. Na pozadí nájdeme aj jemnú horkosť čierneho čaju a horkej čokolády.
Kávovníky odrody SL14 a SL28 sa pestujú v regióne Mount Elgon v nadmorskej výške 1900 - 2000 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou anaerobickou fermentáciou. Ručný zber a triedenie 2022.
REGIÓN: Mount Elgon
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Masira
FARMÁR: Dison Kareng a 15 drobných farmárov
ODRODA: SL14 a SL28
SPRACOVANIE: suchá anaerobická fermentácia
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1900 - 2000 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2022
Zaujíma Vás ako prebieha fermentácia kávy a čo to vlastne je? Tak si prečítajte náš článok o kontrolovanej fermentácii v káve.