Ako sa zo sna stala výberová káva
Ben Colbran sa v roku 1963 presťahoval s manželkou a dvomi deťmi z Nového Zélandu do Papuy Novej Guinei. Mal sen. Chcel sa stať kávovým farmárom.
Všetky svoje úspory minul na odkúpenie pôdy a nákup kávovníkov. Ako isto viete, tak prvé 4 roky kávovníky nemajú žiadne ovocie a tak prvé roky zažívala rodina najťažšie časy a skúšku osudu. Žili osamotene na východnej vysočine Papuy, kde sa ako prví ľudia rozhodli pestovať kávovníky. Žili ako lovci a zberači a jedli to, čo im tamojšia príroda ponúkala. V miestnej dedine predávali brokolicu, kapustu a jahody, ktoré vypestovali na svojom pozemku.
Vtedy ešte len 6 ročný Nicolas Colbran si spomína na toto obdobie ako jedno obrovské dobrodružstvo. Dnes je majiteľom farmy práve on a prevádzkuje ju so svojimi synmi Rhetom a Chrisom. Po smrti svojho otca prebral opraty do svojich rúk a pokračoval v tom, čo spoločne s otcom započali. Za 60 rokov sa im podarilo vybudovať jednu z najmodernejších a najlepších fariem v Papuy.
Ich prístup je výberový od prvého momentu, teda vyberajú si len tie najkvalitnejšie kávovníky, ktoré na farme zasadia. Všetci zberači sú naučení zbierať len dozreté a dokonale červené čerešne. Káva o ktorej si práve čítate je spracovaná suchou metódou a v kombinácii s pôdou a podnebím vytvára neuveriteľnú a plnú chuť. Presne toto očakávam od dokonalej naturalky. Ochutnajte aj vy ako chutí kávový sen pretavený do reality.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City - svetlé praženie
Metóda prírpavy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je vanilková. Telo kávy je stredne silné, džúsové. Táto sucho spracovaná Papua vás dostane šťavnatosťou višní a jemnou trpkosťou malín. Dochuť kávy sa nesie v horkejšom duchu karamelu a pomarančovej kôry.
Kávovníky odrody Arusha, Bourbon, Mundo Novo a Typica sa pestujú v regióne Aiyura vo vulkanickej pôde v nadmorskej výške až 1900 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2022.
REGIÓN: Eastern Highlands
MESTO: Aiyura, Kianantu
FARMA: Baroida
FARMÁR: rodina Colbran
ODRODA: Arusha, Bourbon, Mundo Novo, Typica
SPRACOVANIE: natural - suché
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 – 1900 m n. m.
ZBER: ručný zber a triedenie 2022
Baroida je dobrý duch, ktorý podľa tamojších indiánov žije v skale, ktorá leží na farme. Podľa Bena Colbrana sa Baroida stal ich ochrancom a farmu pomenoval podľa neho.