Dokonalá symfónia chutí. Limitovaná edícia!
Ročne ochutnám desiatky ba až stovky rôznych káv. Občas natrafím na vzácny klenot ako je táto Costa Rica. Bez nadsázky môžem povedať, že takúto zaujímavú kávu som ešte nikdy nepil a patrí do môjho pomyselného TOP 3 rebríčka všetkých čias.
Farma canet patrí medzi najvyššie položené farmy na Costa Rice a je to vlastne prales. Kávovníky rastú spoločne s rôznymi ovocnými stromami, čo má za následok veľmi bohatú faunu a flóru. Toto kávovníky milujú!
V rámci farmy si vyčlenili microlot o rozmere 1,5 ha, ktorý nazvali Chopin. Na tejto malej ploche sa farmár rozhodol spraviť experiment. Čerešne na kávovníkoch nechal až dovtedy, kým sa takmer nevysušili. Následne čerešne dosušil na afrických posteliach a potom ich spracoval polo-mokrou (honey) metódou. Podobne, ako pri tokajskom hrozne aj v týchto čerešniach kávovníkov bola obrovská cukornatosť. To má za následok naozaj veľmi sladkú kávu.
Keďze sa jedná o veľmi nákladnú metódu spracovania kávy, tak je produkcia microlotu len 900 kg zelenej kávy. Nám sa podarilo uchmatnúť polovicu. Ak chcete zažiť dokonalú symfóniu v šálke, tak určite ochutnajte Chopina.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filter / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 42,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
24 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
22 klikov na comandante
94 stupňov voda
extrakcia 2:40 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 10 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Aróma kávy je veľmi sladká, vanilkovo rumová. Telo kávy je okrúhle a stredne silné, čajové. V chuti dominuje sladkosť hrozienok a medu s minimálnou aciditou. V chuti môžeme nájsť aj tóny zrelého červeného hrozna a miernu arómu fermentácie/alkoholu. Dochuť kávy sa nesie v duchu mliečnej čokolády.
Odrody kávovníkov Caturra a F1 sa pestujú v regióne Tarrazu vo vulkanickej pôde. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1800 m n. m. a čerešne sú spracované metódou raisin honey. Ručný zber a ručné triedenie 2024.
REGIÓN: Tarrazu
FARMA: Finca El Canet
FARMÁR: Hector Esteban Sanchez
ODRODA: Caturra, F1 - Milenio
SPRACOVANIE: raisin honey
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1800 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2024
Zaregistrujte sa a získajte zľavy