COLOMBIA Ortíz CHIROSO - stredné praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 42,00 €
← späť

Colombia Ortíz CHIROSO - stredné praženie (200 g, zrnková káva)

NajpredávanejšieNovinka

POSLEDNÍ JEDIOVIA Z KOLUMBIE

S rodinou Ortíz spolupracujeme od roku 2022. Vtedy sme prvý krát nakúpili slávnu geishu od Williama Ortíza (syna Libarda). Od toho času sme od nich mali rôzne špecialitky a naposledy ste mohli vyskúšať set "otec proti synovi". Bola to tá istá káva, no jednu spracoval otec a druhú syn.

Tentokrát od nich prinášame kávu zo spoločnej kooperácie. Rozhodli sa spojiť sily a kávu zbierali a spracovali spoločne. Vytvorili tak spoločné dielo v ktorom sa kĺbia dlhoročné skúsenosti otca Libarda a dravosť a experimenty syna Williama.

Po zbere sa čerešne zbavia dužiny a následne sa na 36 hodín uložia do betónových nádrží, kde prebieha fermentácia v suchom, anaeróbnom prostredí – teda bez prístupu kyslíka. Táto fáza je kľúčová pre rozvoj jedinečných chutí a aróm. Po fermentácii sa zrná len raz jemne premyjú čistou vodou, aby na nich stále ostala časť dužiny. Tá dodáva zrnám ďalšie cukry, ktoré sa prejavia v sladkosti výslednej kávy. Následne sa káva presúva na africké postele, kde sa suší 15 dní na priamom slnku.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,50
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 42,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 13.06.2025
Min. trvanlivosť: 13.06.2026

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuť kávy

Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chutí sa kĺbia sladké tóny tropického ovocia s jemnou horkosťou zeleného čaju a jazmínu. Dochuť kávy sa nesie v podobne sladkom duchu s miernou horkosťou karamelizácie.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Chiroso sa pestujú v regióne Bruselas vo vulkanickej pôde v nadmorskej výške 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované anaerobickou honey metódou. Ručný zber a triedenie 2024.

Ďalšie informácie

Od rovnakej farmárskej rodiny Ortíz z Finca La Cabaña máme dve výnimočné odrody kávy, spracované tou istou anaerobickou honey metódou. Spojuje ich rovnaký terroir, rovnakí farmári aj rovnaký proces – no každá z nich prináša úplne odlišný chuťový zážitok. Ako prvý prichádza na scénu Pink Bourbon – káva plná sladkosti a ovocia, ktorá si podmaní vaše chuťové bunky. Hneď ako sa vypredá, nastúpi jedinečná odroda Chiroso, ktorá z tejto farmy získava stále väčšiu pozornosť v súťažiach aj medzi baristami. Dve odrody, rovnaký pôvod – no každý dúšok iný. 

 

REGIÓN: Bruselas, Huila
FARMA: Finca La Cabaña
FARMÁR: Libardo a William Ortíz
ODRODA: Chiroso
SPRACOVANIE: anaerobic honey
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2024

 

Ako druh kávovníka má arabika nespočetné množstvo odrôd – niektoré sú už legendou, iné sú ešte stále ukryté v tajomstve prírody alebo o nich vieme len veľmi málo. Práve objavovanie týchto unikátnych odrôd prináša do sveta kávy nové chute, príbehy a inšpiráciu. 

 

Chorizo alebo Chiroso?
 
Nie, nie je je to to isté, ako Chorizo. „Chiroso“ je slangový výraz na kolumbijskom vidieku, ktorý znamená niečo niečo dlhé a štíhle. Presne ako zrná tejto kávy, ktoré majú podhlovastý tvar.

 

Domov kávy
 
Chiroso je trochu záhadná hviezda kolumbijského kávového sveta. Pestuje sa najmä v obci Urrao (Kolumbia), kde objavili dva druhy stromov. Jeden z nich má tmavočervené čerešne, druhý žlté čerešne a každý z nich má jedinečný tvar listov.

 

História kávy
 
Spočiatku sa verilo, že Chiroso je iba tvarovo štíhlejšia a dlhšia varianta Caturry, a tak jej dali prezývku "Caturra Chiroso". No, tu prichádza zvrat – najnovšie štúdie hovoria, že Chiroso nemá nič spoločné s Bourbonom či Typicou, a teda ani s Caturrou. V skutočnosti je to taký tajný poklad z Etiópie, ktorý si našiel cestu až do Kolumbie. 

 

Genetika kávy
 
Preskúmavanie jeho genetickej DNA ešte pokračuje, ale jedno je isté – táto káva je jednoducho výnimočná ! Na rozdiel od odrôd ako Castillo alebo Colombia, ktoré sa v chladnejších  alebo vyšších polohách necítia úplne doma, Chiroso si tam naopak celkom užíva a darí sa mu. Jeho rastlina má krátke, svetlozelené listy, ktoré pripomínajú práve Caturru, a hoci prináša veľké úrody, má jedno slabé miesto – je náchylná na hrdzu kávových listov . No bez výziev by to predsa nebolo také zaujímavé, však?

 

Ako chutí Chiroso?
 
Chiroso vyniká svojou sladkosťou, kvetinovými tónmi  a vyváženou kyslosťou. V závislosti od regiónu, v ktorom rastie, sa chuťový profil môže pohybovať od broskyňovej ovocnosti  až po kyslú ako citrónová tráva .

 

Vedel si , že...?
 
Chiroso je kávový chameleón  – prispôsobí sa rôznym štýlom praženia a zvládne aj vyššie dávky tepla. Je to vďaka jej hustote, vysokohorskému pôvodu  a etiópskej genetike.

Hodnotenia

Zatiaľ nehodnotené Pridať hodnotenie

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2025 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | +421 905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Zaregistrujte sa a získajte zľavy

Chcem sa zaregistrovať