FLIRTOVANIE S FILTROM – najlepšie recepty na filtrovanú kávu

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 19.02.2024
FLIRTOVANIE S FILTROM – najlepšie recepty na filtrovanú kávu

Filtrovaná káva si získava čoraz väčšiu priazeň medzi kávičkármi. Ani sa tomu nečudujem, pretože  kávovary na alternatívnu prípravu si viete zakúpiť už od 25 eur a tak sa pomerne lacno viete dostať do sveta výberovej kávy. Okrem nízkej ceny by som pri týchto metódach vyzdvihol aj samotnú chuť kávy. Je oveľa sladšia, čistejšia a iskrivejšia. Ak ste alternatívkam ešte neprepadli, tak im skúste dať šancu. 

POZOR! Na alternatívne metódy odporúčam svetlo praženú kávu na filter

V tomto článku vám ukážem moje 3 najobľúbenejšie metódy prípravy a ku každej pridám aj recepty, ktoré mám rokmi overené. No predtým, než začnete, tak myslite na jednu dôležitú vec. Ak chcete vyťažiť maximum z chuťového profilu, ktorý je na etikete kávy, tak budete potrebovať kvalitnú a upravenú vodu. Preto odporúčam filtračné kanvice, alebo patróny. Viac o dôležitosti vody sa dočítate tu. Môžete mať najlepší recept na svete, ale s tvrdou vodou bude chutiť káva vždy plocho a prázdno.

4HARIO V60

1. RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

22 - 26 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)

96 stupňov voda

extrakcia 2:30 - 3 min.

 

  1.     prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
  2.     druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
  3.     tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
  4.      štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
  5.      pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

 

2. RECEPT – mám chuť na kávu

30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)

22 - 26 klikov na comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)

96 stupňov voda

extrakcia 3 min.

 

  1.     prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
  2.     druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 150g)
  3.     tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
  4.     štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 110g vody (dokopy tam je 350g)
  5.     piaty nálev je pri 2 min a dolejem 110g vody (dokopy tam je 450g)
  6.     pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

2AEROPRESS

1. RECEPT – obrátená metóda

20 g kávy na 260ml vody (pomer 1:13)

22 - 23 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

  1.     prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
  2.     druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
  3.     tretí nálev pri 1 min. dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 180g)
  4.     štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 80g vody a premiešam (dokopy tam je 260g)
  5.     pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
  6.     začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

32. RECEPT – klasická metóda

(tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

  1.     prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
  2.     druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
  3.     tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
  4.     štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
  5.     pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
  6.     začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

1FRENCH PRESS

RECEPT – nepriestreľný recept

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

25 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, nebojte sa experimentovať)

96 stupňov voda

extrakcia 2:30 - 3 min.

 

  1.     prvý nálev 100g vody, poriadne premiešam a púšťam stopky
  2.     druhý nálev pri 1 min. dolejem 100g vody a poriadne premiešam
  3.     tretí nálev pri 2 min. dolejem 100g vody a poriadne premiešam
  4.     pri 2 min. 45 sek. stlačím sitko a oddelím kávu od nápoja

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.