FLIRTOVANIE S FILTROM – najlepšie recepty na filtrovanú kávu

Filtrovaná káva si získava čoraz väčšiu priazeň medzi kávičkármi. Ani sa tomu nečudujem, pretože kávovary na alternatívnu prípravu si viete zakúpiť už od 25 eur a tak sa pomerne lacno viete dostať do sveta výberovej kávy. Okrem nízkej ceny by som pri týchto metódach vyzdvihol aj samotnú chuť kávy. Je oveľa sladšia, čistejšia a iskrivejšia. Ak ste alternatívkam ešte neprepadli, tak im skúste dať šancu.
POZOR! Na alternatívne metódy odporúčam svetlo praženú kávu na filter.
V tomto článku vám ukážem moje 3 najobľúbenejšie metódy prípravy a ku každej pridám aj recepty, ktoré mám rokmi overené. No predtým, než začnete, tak myslite na jednu dôležitú vec. Ak chcete vyťažiť maximum z chuťového profilu, ktorý je na etikete kávy, tak budete potrebovať kvalitnú a upravenú vodu. Preto odporúčam filtračné kanvice, alebo patróny. Viac o dôležitosti vody sa dočítate tu. Môžete mať najlepší recept na svete, ale s tvrdou vodou bude chutiť káva vždy plocho a prázdno.
HARIO V60
1. RECEPT – dnes pijem kávu sám
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
22 - 26 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)
96 stupňov voda
extrakcia 2:30 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
2. RECEPT – mám chuť na kávu
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
22 - 26 klikov na comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)
96 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
AEROPRESS
1. RECEPT – obrátená metóda
20 g kávy na 260ml vody (pomer 1:13)
22 - 23 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 80g vody a premiešam (dokopy tam je 260g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
2. RECEPT – klasická metóda
(tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- Pri 2 min. vložím valec a začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
FRENCH PRESS
RECEPT – nepriestreľný recept
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
25 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, nebojte sa experimentovať)
96 stupňov voda
extrakcia 2:30 - 3 min.
- prvý nálev 100g vody, poriadne premiešam a púšťam stopky
- druhý nálev pri 1 min. dolejem 100g vody a poriadne premiešam
- tretí nálev pri 2 min. dolejem 100g vody a poriadne premiešam
- pri 2 min. 45 sek. stlačím sitko a oddelím kávu od nápoja
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.