Príprava rôznych káv a kávových nápojov

Chemex - príprava v domácich podmienkach

Peter Szabó | 06.04.2014

Na začiatok je dôležité povedať, že existujú rôzne metódy prípravy cez Chemex. Na internete je množstvo foto-návodov, ale aj videí. Taktiež si môžete vymyslieť vlastnú metódu prípravy. Pomeliete si kávu jemnejšie/hrubšie, alebo necháte kávu lúhovať dlhšie/kratšie. Všetko je to na Vás. V našom foto-návode je postup, ktorý sa nám osvedčil najviac a káva nám týmto postupom chutí najviac.

1. Predpríprava

  • Pripravíme si všetko, čo budeme potrebovať. Chemex, mlynček na kávu, filtre, kanvicu na horúcu vodu a, samozrejme, kávu.
  • Na začiatok si môžeme dať zovrieť vodu a pomalými krúživými pohybmi ju nalievať na steny Chemexu. Voda nahreje okraje a aj dno.
  • Vložíme filter a taktiež pomalými krúživými pohybmi nalievame na jeho okraje vodu. Premytie filtra má viacero výhod. Dostanete z neho preč „papierovú“ chuť a taktiež sa nalepí na kávovar, čo nám uľahčí prácu.

2. Príprava

  • Do mlynčeka nasypeme cca 20 až 24 gramov kávy a kávu namelieme. Každému sadne iná hrúbka mletia. My sme tentokrát kávu namleli na veľkú hrúbku. Pri hrubšom mletí môžeme predĺžiť čas extrakcie, poprípade zachovať čas extrakcie a získame tak slabší kávový nápoj (chuťovo aj množstvom kofeínu).
  • Pred mletím dáme zovrieť vodu. Po zovretí by mala chladnúť cca 1 minútu. Správna teplota je 93 až 94 stupňov.
  • Mletú kávu nasypete do navlhčeného filtra.

3. Extrakcia

  • Na začiatok nalejte cca 1 dcl horúcej vody na kávu a počkajte 30 až 45 sekúnd. (Čas, ktorý sa čaká, je veľmi individuálny a stretol som sa už aj s 90-sekundovým kvitnutím. Ako som na začiatku spomínal, príprava cez alternatívy sa dá prispôsobiť).
  • Po 30 - 45 sekundách môžete pomalými krúživými pohybmi začať nalievať kávu. Začína sa od stredu a krúžením sa pomaly dostávate na okraj až 3 cm pod okraj chemexu.
  • Kávu vo filtri môžete zamiešať a počkať, kým prebieha extrakcia.
  • Asi po minúte extrakcie môžete rovnakým krúživým pohybom nalievať vodu.
  • Vodu nalievate dovtedy, kým nedostanete požadované množstvo kávy. Vo všeobecnosti to ale vychádza, že na 20 gramov kávy prídu 2 dcl horúcej vody. (Aj tu platí, že sa dá rôzne experimentovať s množstvom kávy a vody.)

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes